Iivo Niskanen: Hiihtämistä, neljäntähden illallisia ja ennakointia

Blogi 18.5.2018

Takana on parin viikon leiri Oloksella. Ensimmäisen viikon olin omalla leirillä ja toisen maajoukkueen mukana. Hiihdin mahdollisimman paljon sekä testasin suksia. Maajoukkueleirillä teimme myös kovempia ryhmätreenejä. Leirin päätteeksi hiihdin kaksi kilpailua.

Perinteisen kilpailu sujui yllättävän hyvin. Hiihto oli irtonaista, enkä olisi voinut toivoa parempaa suoritusta leiriviikkojen päätteeksi. Vapaan hiihtotavan kilpailu sujui nousujohteisesti, kuten suunnittelin. Starttasin kisaan viimeisten joukoissa. Kuulin hyvin väliaikoja edellä lähteneistä ja etenin niiden mukaan. Lopussa sain puristettua riittävän eron muihin.

Iivo Niskanen hiihtokisoissa

Ylläksellä hiihtämässä Matin ja Pertun kanssa

Tämän viikon olen treenannut Ylläksellä yhdessä Perttu Hyvärisen ja myöhemmin viikolla seuraan liittyneen jo uransa lopettaneen maailmanmestari Matti Heikkisen kanssa. On ollut mukavaa päästä viettämään pitkästä aikaa leirielämää myös hänen kanssaan. Olemme jakaneet ruoanlaittovuorot tasan ja viettäneet neljän tähden illallisia.

Harjoittelun pääpaino on ollut edelleen hiihtää paljon vaihteleviin maastonkohtiin. Kuntoilulatujen profiilit toimivat hyvin palauttavissa harjoituksissa. Mukana Ylläksellä on myös suksihuoltajani Mika Venäläinen. Hänen kanssaan olemme jatkaneet uuden suksimerkkini kaluston sisäänajoa. Oloksen nahkeiden pakkaskelien jälkeen, on ollut ilo hiihtää liukkaassa pikkupakkasessa.

Tavoitteet Rovaniemen Suomen Cupiin

Tämän viikon lopussa puen taas numerolapun päälle ja starttaan Rovaniemen Suomen Cupissa. Kilpailen siellä sekä lauantain vapaan 15 kilometrin kilpailussa että sunnuntain perinteisen sprintissä. Rovaniemen kilpailut palvelevat valmistautumisena Rukan MC-kisoihin. Monesti kauden ensimmäisen perinteisen sprintin jälkeen on tuntemuksia alaselässä sekä nivusissa. Tämä johtuu siitä, että hiihdetään ylivauhtia ja lipsahduksia sekä kontakteja tulee väistämättä. Rovaniemen sprintti antaa siis valmiuksia hiihtää Rukalla kyseistä sprinttiä paremmin.

Ennätyskuormittava kilpailukausi

Kuten olen monesti kertonut, tulen hiihtämään tällä kaudella ennätysmäärän kilpailuja. Mikäli kaikki menee hyvin, kilpailujen määrä nousee yli viiteenkymmeneen. Tavoitteeni on olla kauden päätteeksi mahdollisimman korkealla kokonaismaailmancupin kilpailussa. Kilpailujen määrään en pysty vaikuttamaan, joten kaikki sen ympärillä on tehtävä entistäkin huolellisemmin.

Kilpailun jälkeen vaihdan heti kuivat vaatteet päälle. Seuraavaksi nautin oman nimikkopalautumisjuoman, joka käynnistää palautumisen. Vasta tämän jälkeen lähden median haastateltavaksi. Ulkona tehtävissä haastatteluissa on pidettävä huoli, etten seiso siellä liian kauaa ja palelluta itseäni. Lopuksi lähden verryttelylenkille huuhtelemaan maitohapot pois kehostani.

Iivo Niskanen kilpailun jälkeen

Apua Urheilu Mehiläisen lääketieteelliseltä tiimiltä

Olen saanut paljon apua Urheilu Mehiläisen lääketieteelliseltä tiimiltäni. Urheilu Mehiläisen ortopedi Tero Yli-Kyyny kertoi, että kuormittumisen sieto on yksilöllistä. Riski rasitusvammoille kuitenkin kasvaa, koska tiheästi kilpaillen kudosten sietokyky ylittyy. Tärkein asia tämän ehkäisyssä on aktiivinen palautuminen eli matalatehoinen liikunta, kuten verryttelylenkit kilpailujen jälkeen. Näillä lenkeillä aineenvaihdunta korjaa tuhoutuneita lihassoluja. Pitkät venyttelyt ja hieronta saattavat jopa hidastaa palautumista, koska ne lisäävät lihastuhoa. Nämä ovat paikallaan, kun aikaa palautumiselle on enemmän.

Lisäksi Tero kertoi, että suunnitelmia pitää pystyä myös rohkeasti muuttamaan. Juuri ennen kiertueen loppua voi hiihtää viimeisen kilpailun pienellä riskillä, vaikka elimistö olisikin jo aivan ylirasittunut. Muissa kriittisissä tapauksissa kannattaa harkita yhden kilpailun välistä jättämistä, jos elimistö on ”aivan punaisella”.

Tero painotti myös infektioalttiuden lisääntymisestä elimistön kuormittuessa. Tällöin on vältettävä isoja väkijoukkoja, käsihygienia on tehtävä pieteetillä ja kuunneltava herkällä korvalla mahdollisia infektioiden alkuja. Mikäli infektion ensioireita on havaittavissa, täytyy rasitusta keventää. Infektion alkuvaiheessa sinkin nauttimisella on osoitettu olevan parantavaa ja taudin pituuteen vaikuttavaa merkitystä. Influenssarokotus auttaa välttämään pahimmat taudit.

Kaikille hiihtomaajoukkueen urheilijoille on suositeltu otettavaksi Influenssarokotus. Toivotaan, että se on tänäkin vuonna tehokas ja tarjoaa suojan tauteja vastaan.

Tulta päin

Monet edellä mainitut asiat ovat minulle tuttuja vuosien takaa, mutta on aiheellista virkistää muistia ja kuulla viimeisimmät vinkit, jotta kaikki menisi hyvin. Maastohiihdon maailmancupin kilpailuissa ei periaatteessa ole varaa sairastua tai jättää kilpailuja väliin, jos mielii taistella kokonaismaailmancupissa hyvistä loppusijoituksista. Nähtäväksi jää pystyykö kukaan hiihtäjä hiihtämään aivan kaikkia MC-kilpailuja. Kaikkeni tulen joka tapauksessa tekemään niin ladulla kuin sen ulkopuolella. En ala pelkäämään sairastumista, mutta tuleepa minun joskus desinfioitua jopa puhelinkin.

Matka jatkuu

-Iivo

Kuvat: Touho Häkkinen

Blogitekstin on kirjoittanut maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen.

Seuraa Iivon ja muiden urheilijoiden kuulumisia myös Urheilu Mehiläisen instagram-sivuilla @urheilumehilainen .