Muistatko, mitä teit viime kesänä?

Blogi 7.6.2017

Taas on koittanut tuo meille suomalaisille niin rakas kesä ja kesäloma – toivottavasti mahdollisimman vähälumisena. Kun aloin miettimään viime kesää, huomasin omaavani siitä varsin vähän muistikuvia. Päällimmäisenä mieleen tuli kolme asiaa: vierailu ystävien uudella mökillä, mahtava kanttarellisato ja se, että olisin halunnut saada kesästä irti vielä enemmän.

Tästä kesästä haluaisin enemmän mieleenpainuvia muistoja. Jokainen kesä ja jokainen päivä on kuitenkin niin arvokas.

Mikä sitten tekee asioista mieleenpainuvia?

Kaksi seikkaa yli muiden vaikuttaa siihen, jääkö jokin mieleen. Ne ovat tunnekokemus ja se, jos asia on jollain tapaa uusi. Yhtään väheksymättä turvallista ja tavallista arkea, jossa voi myös syntyä ihania tunnekokemuksia, kannustaisin kaikkia kokeilemaan uusia ja erilaisia asioita tänä kesänä.

Jos haluat lisätä yhteenkuuluvaisuutta parisuhteessa, perheessä tai työkavereitten kanssa, niin tehkää yhdessä jotain tunteita herättävää, jopa jännittävää, kuten lento kuumailmapallolla.

Miksi itse muistin viime kesästä vierailun ystävien mökillä? Muistin, koska sekä paikkakunta että mökki olivat minulle uusia, ja soutaminen saareen pimeällä sisälsi sopivasti jännitystä. Ja kanttarellisato sai minut todella hullaantumaan, koska rakastan sekä poimia että syödä niitä.

Tartu hetkeen ja nauti

Koska olen suorittajaluonne ja haluan käyttää aikana hyvin, teen mielelläni suunnitelmia. Suunnitelmien avulla on todennäköisempää päästä sinne, minne haluaa ja tehdä niitä asioita, joista pitää. Kun lähden matkalle, haluan nähdä ja kokea mahdollisimman paljon enkä haahuilla ilman päämäärää. Toki loikoilukin on välillä tosi mukavaa, mutta ei liian kauan.

Siinä, miten nautimme kesästä ja lomasta, olemme hyvin erilaisia. Tärkeintä kuitenkin on, että oikeasti mietit, mistä pidät, mikä tekisi tulevasta kesästä erityisen ja lisäksi se, että muistaisit sen vielä usean vuodenkin päästä. Vaikka etenkin lapsiperheessä elävä joutuu tekemään kompromisseja, toivoisin kuitenkin, että jokainen saisi mahdollisuuden itselleen täydelliseen kesään. Olisiko nyt aika toteuttaa haave kielikurssista tai golfin peluun aloittamisesta? Älä siirrä asioita, vaan tartu hetkeen nyt.

Itse aion muistaa tulevan kesän erityisesti siitä, että kesytin SUP-laudan. Ja pääsin palaamaan Mariboriin, missä olin kesätöissä silloin, kun oli vielä olemassa maa nimeltä Jugoslavia. Pyrin olemaan ”hereillä” ja autopilotin sijaan olla mahdollisimman tietoinen ihanasta luonnosta ja tietenkin siitä tärkeimmästä, eli ihmisistä ympärilläni.

Tee tulevasta kesästä paras ikinä!

Maaret Punto

Blogitekstin on kirjoittanut työpsykologi Maaret Punto, joka kannustaa tarttumaan hetkeen ilman asioiden turhaa lykkäämistä.

Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen Facebookissa , Twitterissä  ja LinkedInissä !