Influenssarokote

Influenssarokotus on tehokas tapa suojautua influenssaa vastaan. Influenssarokote suojaa kausittain, erityisesti syksyisin ja talvisin leviävältä influenssalta, joka on influenssavirusten aiheuttama voimakas hengitysteiden infektio.

Millainen sairaus influenssa on?

Influenssa on nimenä useammalle tuttu, mutta se sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti äkillisempi ja ärhäkämpi tauti. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi.

  • Influenssa on kuumeinen ja usein raju hengitysteiden infektiotauti
  • Influenssan oireita ovat yleensä äkillisesti nouseva kuume, lihaskivut, yskä ja muut hengitystieoireet. Lisäksi voi esiintyä päänsärkyä ja yleistä huonovointisuutta. Lapsilla voi olla myös maha- tai suolisto-oireita.
  • Yleensä influenssan aiheuttama tauti paranee alle kahdessa viikossa.
  • Influenssan jälkitauteja ovat keuhkokuume, akuutti keuhkoputkentulehdus, poskiontelotulehdukset ja mm. astman paheneminen. Lapsilla välikorvantulehdus on yleisin influenssan jälkitauti.

Miten influenssa tarttuu?

Influenssa tarttuu pisaratartuntana, esimerkiksi aivastaessa tai yskiessä. Tartunnan voit saada myös kosketuksen kautta, esimerkiksi käsien välityksellä. Influenssa leviää helposti tilanteissa, joissa paljon ihmisiä on samassa ahtaassa tilassa, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja julkisen liikenteen välineissä.

Influenssatartunnan saanut tartuttaa jo ennen kuin varsinaiset oireet alkavat. Tartuttavuus on huipussaan 1–4 vuorokautta oireiden alkamisesta lähtien, ja tartuttavuus kestää aikuisilla suunnilleen viikon verran. Lapset voivat tartuttaa influenssaa jopa kahden viikon ajan.

Influenssarokotteen lisäksi influenssaa voi pyrkiä torjumaan hyvästä käsihygieniasta ja yskimistekniikasta huolehtimalla.

Influenssarokote ja sen hyödyt?

Tavanomaisen influenssaepidemian aikana influenssaan sairastuu noin joka kymmenes aikuinen. Influenssarokotteen ottaminen on paras tapa suojautua influenssaa vastaan, ja suurin osa rokotuksen ottaneista säästyy taudilta. Jos rokotettu henkilö sairastuu influenssaan, tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa kuin rokottamattomalla. Influenssarokote torjuu jälkitautien lisäksi myös korvatulehduksia: rokotetuilla lapsilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla. Lisäksi rokottautumalla pystyy myös ehkäisemään taudin leviämistä ja suojaamaan sekä omia läheisiään että riskiryhmiin kuuluvia.

Influenssan riskiryhmät

Milloin influenssarokote kannattaa ottaa?

Rokote kannattaa ottaa syksyllä ennen influenssakauden alkua. Vasta-ainesuojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa, jonka aikana suoja ei ole vielä täydellinen. Rokotteen voi ottaa myös epidemian jo alettua, mutta silloin rokotetulla on riski saada tartunta ennen vasta-ainesuojan täydellistä muodostumista. Haittaa rokotuksesta ei tällöinkään ole, tavallista vaikeampaa tautia ei ole odotettavissa. Huomioithan, että kuumeen tai kuumeisen infektion aikana rokotetta ei voi ottaa.

Onko influenssarokotteella haittoja?

Influenssarokotteella, kuten muillakin rokotteilla, voi olla haittavaikutuksia. Haittavaikutuksia saa vain harva ja ne ovat yleensä nopeasti ohimeneviä. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pistoskohdan kipu, turvotus ja punoitus. Joskus rokotteesta voi aiheutua myös lievää sairauden tunnetta, nivel- ja lihassärkyä, päänsärkyä, lievää lämpöä tai kuumetta.

Lue myös: Usein kysyttyä influenssarokotteesta

Influenssarokote 2020 ja 2021

Mehiläisessä on käytössä influenssakaudella 2020–2021 nelivalenttinen influenssarokote, joka antaa suojan sekä molempia A-viruskantoja että molempia B-viruskantoja vastaan. Lisäksi 2–17-vuotiaille on saatavilla nelivalenttinen influenssarokote nenäsumutteena. Molempien rokotteiden viruskannat vastaavat WHO:n suosituksia.

Influenssarokote tulee uusia joka vuosi, sillä liikkeellä olevien influenssavirusten kannat vaihtelevat vuosittain.

Influenssarokotteen hinta 2020

Injektiona eli pistoksena annettavan rokotteen hinta on 39,80 €, sisältäen rokoteaineen ja hoitajan palkkion. Poliklinikkamaksua tai Kanta-maksua rokotteen hintaan ei lisätä. Nenäsumutteena annettavan rokotteen hinta on 56,80 €.

Katso kaikki rokotehinnat.

Mistä influenssarokotteen saa?

Influenssarokotteiden ennakoitua suuremman kysynnän vuoksi emme valitettavasti tällä hetkellä pysty tarjoamaan influenssarokoteaikoja varattavaksi.

Influenssarokotteet työterveysasiakkaille

Influenssarokote estää työikäisillä 5–8 sairaustapausta kymmenestä. Katso influenssarokotelaskurista mitä rokottautuminen merkitsisi sinun organisaatiossasi. Yrityspäättäjä, ota yhteyttä ja sovi henkilöstösi rokottamisesta työterveyshoitajasi kanssa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Marina Dahlberg
Työterveyshoitaja
9.6
Anu Hietala
Työterveyshoitaja
Mira Lappalainen
Työterveyshoitaja
9.4
Suvi Lehtonen
Työterveyshoitaja
9.7

Lisää aiheesta

Katso seuraava vapaa aika
kesäkuu 2021viikko 25
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*