Influenssarokote

Influenssarokotus on tehokas tapa suojautua influenssaa vastaan. Influenssarokote suojaa kausittain, erityisesti syksyisin ja talvisin leviävältä influenssalta, joka on influenssavirusten aiheuttama voimakas hengitysteiden infektio.

Varaa aika influenssarokotukseen

Varaa aika korkea-annoksiseen influenssarokotukseeN (yli 60-vuotiaat)

Varaa AIKA nenäsumutteena annettavaan influenssarokotukseen (2-17-vuotiaat)

Lue lisää:
Yli 60-vuotiaille tarkoitettu korkea-annoksinen influenssarokote

Millainen sairaus influenssa on?

Influenssa on nimenä useammalle tuttu, mutta se sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti äkillisempi ja ärhäkämpi tauti. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi.

  • Influenssa on kuumeinen ja usein raju hengitysteiden infektiotauti
  • Influenssan oireita ovat yleensä äkillisesti nouseva kuume, lihaskivut, yskä ja muut hengitystieoireet. Lisäksi voi esiintyä päänsärkyä ja yleistä huonovointisuutta. Lapsilla voi olla myös maha- tai suolisto-oireita.
  • Yleensä influenssan aiheuttama tauti paranee alle kahdessa viikossa.
  • Influenssan jälkitauteja ovat keuhkokuume, akuutti keuhkoputkentulehdus, poskiontelotulehdukset ja mm. astman paheneminen. Lapsilla välikorvantulehdus on yleisin influenssan jälkitauti.

Miten influenssa tarttuu?

Influenssatartunnan saanut tartuttaa jo ennen kuin varsinaiset oireet alkavat. Tartuttavuus on huipussaan 1–4 vuorokautta oireiden alkamisesta lähtien, ja tartuttavuus kestää aikuisilla suunnilleen viikon verran. Lapset voivat tartuttaa influenssaa jopa kahden viikon ajan.

Influenssarokotteen lisäksi influenssaa voi pyrkiä torjumaan hyvästä käsihygieniasta ja yskimistekniikasta huolehtimalla.

Influenssarokote ja sen hyödyt?

Tavanomaisen influenssaepidemian aikana influenssaan sairastuu noin joka kymmenes aikuinen. Influenssarokotteen ottaminen on paras tapa suojautua influenssaa vastaan, ja suurin osa rokotuksen ottaneista säästyy taudilta. Jos rokotettu henkilö sairastuu influenssaan, tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa kuin rokottamattomalla. Influenssarokote torjuu jälkitautien lisäksi myös korvatulehduksia: rokotetuilla lapsilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla. Lisäksi rokottautumalla pystyy myös ehkäisemään taudin leviämistä ja suojaamaan sekä omia läheisiään että riskiryhmiin kuuluvia.

Influenssan riskiryhmät

Milloin influenssarokote kannattaa ottaa?

Rokote kannattaa ottaa syksyllä ennen influenssakauden alkua. Vasta-ainesuojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa, jonka aikana suoja ei ole vielä täydellinen. Rokotteen voi ottaa myös epidemian jo alettua, mutta silloin rokotetulla on riski saada tartunta ennen vasta-ainesuojan täydellistä muodostumista. Haittaa rokotuksesta ei tällöinkään ole, tavallista vaikeampaa tautia ei ole odotettavissa. Huomioithan, että kuumeen tai kuumeisen infektion aikana rokotetta ei voi ottaa.

Varaa aika influenssarokotukseen

Korkea-annoksinen influenssarokotteen voi ottaa, vaikka ei olisi koskaan aiemmin saanut influenssarokotetta. Korkea-annoksinen influenssarokote soveltuu yleensä kaikille, jotka voivat ottaa myös tavanomaisen influenssarokotteen.

Varaa aika korkea-annoksiseen influenssarokotukseen

Lue lisää:
Yli 60-vuotiaille tarkoitettu korkea-annoksinen influenssarokote

Varaa AIKA nenäsumutteena annettavaan influenssarokotukseen (2-17-vuotiaat)

Onko influenssarokotteella haittoja?

Influenssarokotteella, kuten muillakin rokotteilla, voi olla haittavaikutuksia. Haittavaikutuksia saa vain harva ja ne ovat yleensä nopeasti ohimeneviä. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pistoskohdan kipu, turvotus ja punoitus. Joskus rokotteesta voi aiheutua myös lievää sairauden tunnetta, nivel- ja lihassärkyä, päänsärkyä, lievää lämpöä tai kuumetta.

Lue myös:
Usein kysyttyä influenssarokotteesta

Influenssarokote 2022 ja 2023

Mehiläisessä on käytössä influenssakaudella 2022–2023 nelivalenttinen influenssarokote. Nelivalenttinen influenssarokote tarkoittaa sitä, että rokote on nelivalenttinen suojaten neljältä influenssaviruskannalta, ja se sisältää samat neljä influenssaviruskantaa kuin muutkin käytössä olevat influenssarokotteet.

Lisäksi yli 60-vuotiaille on saatavilla korkea-annoksinen influenssarokote, joka sisältää enemmän vaikuttavaa ainetta kuin tavanomainen, kansallisessa rokotusohjelmassa käytetty rokote.

Rokotteiden lisäksi 2–17-vuotiaille on saatavilla nelivalenttinen influenssarokote nenäsumutteena. Kaikkien rokotteiden viruskannat vastaavat WHO:n suosituksia.

Influenssarokote tulee uusia joka vuosi, sillä liikkeellä olevien influenssavirusten kannat vaihtelevat vuosittain.

Influenssarokotteen hinta 2022

Mehiläisestä influenssakaudella 2022–2023 saatavien rokotteiden hinnat:

  • Influenssarokotteen hinta on 49,50 €.
  • Yli 60-vuotiaille tarkoitetun korkea-annoksisen influenssarokotteen hinta on 84,00 €.
  • 2–17-vuotiaille annettavan nenäsumutteena annettavan rokotteen hinta on 66,50 €.

Hinta sisältää rokoteaineen ja hoitajan palkkion. Poliklinikkamaksua tai Kanta-maksua rokotteen hintaan ei lisätä.

Mistä influenssarokotteen saa?

Ajan influenssarokotteeseen voi varata rokotteiden saavuttua Mehiläisen verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelukeskuksesta numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Varaa aika influenssarokotukseen

Varaa aika korkea-annoksiseen influenssarokotukseeN (yli 60-vuotiaat)

Varaa AIKA nenäsumutteena annettavaan influenssarokotukseen (2-17-vuotiaat)

Influenssarokotteet työterveysasiakkaille

Influenssarokotteet työterveyden asiakkaille

Tiedätkö kuinka moni henkilöstöstäsi sairastaa influenssan vuoden aikana? Entä kuinka paljon kustannuksia influenssa aiheuttaa?
Influenssarokote estää työikäisillä 5-8 sairaustapausta kymmenestä. Katso laskurista, mitä rokottautuminen merkitsisi sinun organisaatiossasi.

Yrityspäättäjä, ota yhteyttä ja sovi henkilöstösi rokottamisesta työterveyshoitajasi kanssa.

Lisää aiheesta