Influenssarokote

Influenssarokotus on tehokas tapa suojautua influenssaa vastaan. Influenssarokote suojaa kausittain, erityisesti syksyisin ja talvisin leviävältä influenssalta, joka on influenssavirusten aiheuttama voimakas hengitysteiden infektio. Lue lisää influenssarokotteen antamasta suojasta. Etsi myös itsellesi lähin Mehiläisen toimipiste, josta voit saada rokotteen influenssaa vastaan.

Voit varata ajan influenssarokotukseen verkkoajanvarauksen  kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 414 00.

HUOM! Influenssarokotteita ei ole vielä saatavana. Rokotteiden arvioitu saapumisaika yksiköihin on viikolla 41.

Saat influenssarokotuksen seuraavista Mehiläisen toimipisteistä myös ilman ajanvarausta:

Varaa influenssarokote tästä  

Katso rokotuksen hinta

Millainen sairaus influenssa on?

Influenssa on nimenä useammalle tuttu, mutta se sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti ärhäkämpi tauti.

  • Influenssa on kuumeinen ja usein raju hengitysteiden infektiotauti
  • Influenssa on eri tauti kuin tavallinen nuhakuume. Sen oireita ovat kuume, lihaskivut, yskä ja muut hengitystieoireet.
  • Yleensä tauti paranee alle kahdessa viikossa
  • Influenssan yleisimpiä komplikaatioita ovat keuhkokuume, akuutti keuhkoputkentulehdus, poskiontelotulehdukset ja mm. astman paheneminen. Lapsilla välikorvantulehdus on yleisin influenssan jälkitauti.

Influenssarokote ja sen hyödyt?

Tavanomaisen influenssaepidemian aikana influenssaan sairastuu noin joka kymmenes aikuinen. Influenssarokote on paras suoja influenssaa vastaan ja suurin osa rokotuksen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu henkilö sairastuu influenssaan, tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa kuin rokottamattomalla. Influenssarokote torjuu jälkitautien lisäksi myös korvatulehduksia: rokotetuilla lapsilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.

Rokote kannattaa ottaa syksyllä ennen influenssakauden alkua. Vasta-ainesuojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa, jonka aikana suoja ei ole vielä täydellinen. Rokotteen voi ottaa myös epidemian jo alettua, mutta silloin rokotetulla on riski saada tartunta ennen vasta-ainesuojan täydellistä muodostumista. Haittaa rokotuksesta ei tällöinkään ole, tavallista vaikeampaa tautia ei ole odotettavissa. Huomioithan, että kuumeen tai kuumeisen infektion aikana rokotetta ei voi ottaa.

Influenssan riskiryhmät

  • yli 65-vuotiaat
  • pienet lapset
  • raskaana olevat
  • iästä riippumatta sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat
  • potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt
  • potilas- ja hoivatyötä tekevä terveys- ja sosiaalialan henkilöstö ja alan opiskelijat

Käytössä olevat rokotteet kaudella 2020-2021

Mehiläisessä on käytössä influenssakaudella 2020-2021 nelivalenttinen influenssarokote, joka antaa suojan sekä molempia A-virustyyppien että molempia B-virustyyppejä vastaan. Lisäksi 2-17-vuotiaille on saatavilla nelivalenttinen influenssarokote nenäsumutteena. Molempien rokotteiden viruskannat vastaavat WHO:n suosituksia.

Influenssarokote tulee uusia joka vuosi, sillä liikkeellä olevien influenssavirusten kannat vaihtelevat vuosittain. Vuoden 2020 rokote on saatavilla arviolta viikosta 42 eteenpäin.

Influenssarokotteen hinta 2020

Injektiona annettavan rokotteen hinta on 39,80 €, sisältäen rokoteaineen ja hoitajan palkkion. Poliklinikkamaksua tai kanta-maksua rokotteen hintaan ei lisätä. Nenäsumutteena annettavan rokotteen hinta on 56, 80 €.

HUOM! Influenssarokotteita ei ole vielä saatavana. Rokotteiden arvioitu saapumisaika yksiköihin on viikolla 41.