Rokotukset

Näillä sivuilla on kerrottu tietoa rokotteista. Osa rokotuksista kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja ovat niin sanottuja perusrokotuksia. Osa rokotuksista taas on kausirokotuksia, kuten esimerkiksi influenssarokote. Myös matkailijoiden on hyvä tarkistaa voimassa olevat rokotukset hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä ja ottaa tarvittavat lisärokotteet matkakohteesta riippuen.

Rokottamalla voidaan torjua infektiotauteja tehokkaasti ja turvallisesti. Ottamalla rokotteen suojaa paitsi itseään, myös epäsuorasti muita ihmisiä, kun pystyy vähentämään taudinaiheuttajien leviämistä väestössä.

Rokotuksen ottaminen

Useimmissa toimipisteissämme rokotetaan lapsia ja aikuisia ilman ajanvarausta. Voit tarkistaa asian soittamalla asiakaspalvelunumeroomme ja tarvittaessa varata ajan. Yleisimpiin rokotteisiin ajan voi varata myös verkkoajanvarauksen kautta. Rokotteita antavat Mehiläisen sairaanhoitajat, terveydenhoitajat sekä lääkärit.

Rokotusten hinnat

Rokotteiden haittavaikutukset

Rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, joita esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Tavallisimpia oireita, joita esiintyy rokotuksen jälkeen ovat paikalliset oireet, kuten pistoskohdan kuumotus, punoitus, turvotus ja kipu. Myös lieviä yleisoireita kuten huonovointisuutta, ärtyneisyyttä ja väsymystä voi esiintyä. Myös kuume voi nousta rokotuksen jälkeen. Rokotusreaktioita voi hoitaa oireenmukaisesti.

Vakavia haittavaikutuksia esiintyy vain harvoin. Voimakas allerginen reaktio, anafylaksia, esiintyy noin yhdellä miljoonasta. Anafylaksia aiheuttaa sydämen tiheälyöntisyyttä, koko kehon kutinaa, äänen käheyttä ja turvotuksen tunnetta nielussa. Anafylaktinen reaktio ilmaantuu yleensä 15 minuutin kuluessa rokotteen ottamisesta ja se vaatii nopeaa hoitoa.