Punkkirokote eli puutiaisaivotulehdusrokote

Voit varata rokotusajan puutiaisaivotulehdusrokotteeseen verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme. Saat rokotuksen useimmista toimipisteistä myös ilman ajanvarausta. Tarkista, onko toimipisteessä rokotteita saatavilla soittamalla asiakaspalveluun.

Varaa aika punkkirokotukseen! 

Katso rokotuksen hinta

Punkkirokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta - ei borrelioosilta

Puutiaisaivotulehdusrokotteella (TBE-rokote) voidaan estää virusperäiseen puutiaisaivotulehdukseen sairastuminen. Rokote ehkäisee noin yhdeksän puutiaisaivotulehdustartuntaa kymmenestä. Rokotteen ottaminen on tarpeen varsinkin heille, jotka oleskelevat viikkoja tai kuukausia taudin esiintymisalueilla sekä liikkuvat paljon luonnossa. Rokote voidaan antaa jo 1 vuotta täyttäneille, mutta alle 7-vuotiaat sairastuvat harvoin ja silloinkin yleensä lievin oirein. Asiaa tunnetaan kuitenkin huonosti ja pienilläkin lapsilla on diagnosoitu vaikeita aivokuumeita TBE-viruksen aiheuttamina.

Rokote ei anna suojaa muilta punkin levittämiltä taudeilta eikä suojaa itse punkeilta eikä punkkien tarttumiselta ihoon. Punkkien tarttumista voi ehkäistä suojaavalla vaatetuksella ja punkkeihin tehoavalla hyönteiskarkotteella. Jos saat rokotteesta huolimatta punkin puremasta rinkulamaisen ihottuman, se voi kieliä Borrelioosi-tartunnasta. Tällöin lääkäriin kannattaa tulla viipymättä.

Punkkirokotteen ottaminen

Perussuoja aikuisille ja lapsille sisältää kolme pistosta lihakseen annettuna. Kaksi ensimmäistä pistosta olisi hyvä antaa talvikuukausina ennen punkkikautta 1-3 kuukauden väliajalla ja kolmas pistos seuraavana talvikautena. Täysi suoja on voimassa toisen annoksen jälkeen kahden viikon kuluttua.

Jos rokotukset aloitetaan myöhäisessä vaiheessa ennen altistumista, voidaan käyttää nopeutettuja rokotusohjelmia suojan saamiseksi.

Kolmen annoksen perussuojan jälkeen ensimmäinen tehosteannos on tavallisesti kolmen vuoden kuluttua ja seuraavat kymmenen vuoden välein alle 50-vuotiailla. 50-60-vuotiaille tehosteannos annetaan viiden vuoden välein ja yli 60-vuotiaille kolmen vuoden välein.

Kysy lisää ja varaa aika asiakaspalvelustamme 010 414 00 (0,084 €/min). Mehiläisen asiakaspalvelukeskus palvelee yksityisasiakkaita joka päivä klo 6-22.

Kenelle puutiaisaivotulehdusrokote ei sovi?

Vakava kananmuna-allergia tai vakava allerginen reaktio aiemmin saadulle puutiaisaivotulehdusrokotteelle voivat olla vasta-aiheena rokottamiselle. Kyseessä on silloin kuitenkin anafylaksian tasoinen reaktio. Tavallisesti kananmunalle allergisen voi hyvin rokottaa.

Puutiaisaivotulehdusrokotteen vaihtoehdot

Rokotteita on olemassa kaksi valmistetta, joista on myös lapsille omat versiot.

Puutiaisaivotulehdusrokotteen sivuvaikutukset

Sivuvaikutusten määrä vastaa samaa kuin muillakin rokotteilla. Rokotetuille saattaa ilmaantua huonovointisuutta, päänsärkyä, väsymystä, lyhytaikaisia paikallisoireita, joskus jäsenien särkyä ja imusolmukkeiden turvotusta. Kuume on tavallinen oire erityisesti pienillä lapsilla ja sitä esiintyy lähinnä ensimmäisen rokotuskerran jälkeen.

Lue lisää:

Asiantuntijat ja toimipisteet

Taru Alkio-Söderholm
Työterveyshoitaja
9.3
Eija Andersson
Työterveyshoitaja
9.7
Marina Dahlberg
Työterveyshoitaja
9.6
Eija Hoppendorff
Sairaanhoitaja, allergia-ja astmahoitaja
9.8
lokakuu 2021viikko 42