Punkkirokote eli puutiaisaivotulehdusrokote

Punkkirokotteen suoja on hyvä – se ehkäisee noin yhdeksän puutiaisaivotulehdustartuntaa kymmenestä. Jotta rokotesuoja säilyy, on tärkeä muistaa ottaa punkkirokotteen tehosteet.

Puutiaisaivotulehdusrokotteella eli TBE-rokotteella voidaan estää sairastuminen virusperäiseen puutiaisaivotulehdukseen. Punkkirokotteen suoja on hyvä – se ehkäisee noin yhdeksän puutiaisaivotulehdustartuntaa kymmenestä. Jotta rokotesuoja säilyy, on tärkeä muistaa ottaa punkkirokotteen tehosteet.

Puutiaisaivotulehdusrokote on tarpeellinen erityisesti niille, jotka oleskelevat viikkoja tai kuukausia puutiaisaivokuumeen esiintymisalueilla ja liikkuvat paljon luonnossa. Punkkirokotus voidaan antaa jo yli 1-vuotiaille lapsille, mutta alle 7-vuotiaat sairastuvat harvoin puutiaisaivotulehdukseen ja silloinkin yleensä lievin oirein. Asiaa tunnetaan kuitenkin huonosti ja pienilläkin lapsilla on diagnosoitu vaikeita, TBE-viruksen aiheuttamia aivokuumeita, joten rokote on hyödyllinen myös lapsilla punkkialueilla liikuttaessa.

Voit varata ajan punkkirokotteeseen eli puutiaisaivotulehdusrokotteeseen verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 414 00 (0,084 €/min). Saat rokotuksen useimmista toimipisteistä myös ilman ajanvarausta. Asiakaspalveluun soittamalla voit tarkistaa, onko toimipisteessä rokotteita saatavilla.

Varaa aika punkkirokotukseen

Katso punkkirokotuksen hinta

Punkkirokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, ei borrelioosilta

Vaikka puhutaan punkkirokotteesta, on hyvä muistaa, että TBE-rokote antaa suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta, ei muilta punkin levittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta. Jos punkin puremasta saa rokotteesta huolimatta rinkulamaisen ihottuman, se voi kieliä borrelioositartunnasta. Tällöin kannattaa mennä lääkäriin viipymättä, koska varhaisvaiheen borrelioosi voidaan usein hoitaa antibiootilla.

Punkkirokote ei myöskään suojaa itse punkeilta eikä punkkien tarttumiselta ihoon. Punkkien tarttumista voi ehkäistä parhaiten suojaavalla vaatetuksella ja punkkeihin tehoavalla hyönteiskarkotteella. Myös huolellisia punkkitarkastuksia kannattaa tehdä säännöllisesti.

Milloin punkkirokote kannattaa ottaa?

Aikuinen tai lapsi saa perussuojan puutiaisaivotulehdusta vastaan ottamalla kolme pistosta lihakseen annettuna. Kaksi ensimmäistä pistosta on hyvä saada ennen punkkikautta talvikuukausina 1–3 kuukauden väliajalla. Kolmas pistos annetaan seuraavana talvikautena. Täysi rokotesuoja on voimassa kahden viikon kuluttua toisesta pistoksesta. Jos rokotukset aloitetaan myöhäisessä vaiheessa ennen altistumista, voidaan käyttää nopeutettuja rokotusohjelmia suojan saamiseksi.

Kysy lisää ja varaa aika asiakaspalvelustamme 010 414 00 (0,084 €/min) tai Mehiläisen ajanvarauksesta.

Varaa aika punkkirokotukseen

Punkkirokotuksen tehosteet ylläpitävät rokotesuojaa

Jotta puutiaisaivokuumeen rokotesuoja säilyy kolmen annoksen perussuojan jälkeen, on tärkeä ottaa määräajoin tehosterokotteita.

Ensimmäinen tehoste annetaan kolmen vuoden kuluttua viimeisestä perusrokotusannoksesta. Seuraavien tehosteiden välit vaihtelevat eri ikäisillä:

 • Alle 50-vuotiaat: kymmenen vuoden välein
 • 50–60-vuotiaat: viiden vuoden välein
 • Yli 60-vuotiaat ja henkilöt, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt: kolmen vuoden välein

Punkkirokotteen oireet eli sivuvaikutukset

Punkkirokotteen aiheuttamat oireet eli sivuvaikutukset ovat samankaltaisia kuin muillakin rokotteilla.

Rokotetuille saattaa ilmaantua

 • huonovointisuutta
 • päänsärkyä
 • väsymystä
 • lyhytaikaisia paikallisoireita
 • joskus jäsenten särkyä ja imusolmukkeiden turvotusta.

Erityisesti pienillä lapsilla tavallinen oire on kuume ja sitä esiintyy lähinnä ensimmäisen rokotuskerran jälkeen.

Kenelle puutiaisaivotulehdusrokote ei sovi?

Puutiaisaivotulehdusrokotetta ei saa antaa alle 1-vuotiaalle lapselle. Vakava kananmuna-allergia tai vakava allerginen reaktio aiemmin saadulle puutiaisaivotulehdusrokotteelle voivat olla vasta-aiheena rokottamiselle. Kyseessä on silloin kuitenkin anafylaksian tasoinen reaktio. Tavallisesti kananmunalle allergisen voi hyvin rokottaa. Mikäli olet saanut aiemmin välittömän reaktion kananmunaa sisältävästä rokotteesta, kannattaa keskustella siitä lääkärin kanssa.

Puutiaisaivotulehdusrokotteen vaihtoehdot

Rokotteita on olemassa kaksi valmistetta, joista on myös lapsille omat versiot. Valmisteiden ikärajat lapsilla ja antoajat vaihtelevat hieman. Rokotevalmisteen valinnasta voi keskustella rokotuksen antajan kanssa.

Varaa aika punkkirokotukseen

Punkkirokotteen hinta

Tarkista ajantasainen punkkirokotteen eli puutiaisaivotulehdusrokotteen hinta rokotusten hinnastosta.

Usein kysyttyä punkkirokotteesta

Milloin punkkirokote kannattaa ottaa?

Kaksi ensimmäistä pistosta olisi hyvä antaa talvikuukausina ennen punkkikautta 1–3 kuukauden välein ja kolmas pistos seuraavana talvikautena. Täysi suoja on voimassa kahden viikon kuluttua toisen annoksen jälkeen.

Varaa aika punkkirokotukseen

Kuinka usein punkkirokote pitää ottaa?

Kolmen annoksen perussuojan jälkeen ensimmäinen punkkirokotteen tehosteannos annetaan tavallisesti kolmen vuoden kuluttua. Seuraavat tehosteet annetaan alle 50-vuotiaille kymmenen vuoden välein, 50–60-vuotiaille viiden vuoden välein ja yli 60-vuotiaille sekä immuunipuutteesta kärsiville kolmen vuoden välein. Lisätietoa THL:n sivuilta. 

Varaa aika punkkirokotukseen

Voiko punkkirokotteen ottaa, jos on raskaana tai imettää?

Puutiaisaivotulehdusrokotetta voi harkita myös raskaana olevalle, jos oleskelee yli kuukauden riskialueella ja liikkuu paljon luonnossa. Imettävä äiti voi ottaa puutiaisaivotulehdusrokotteen, sillä imetys ei ole rokotteen vasta-aihe.

Varaa aika punkkirokotukseen

Voiko punkkirokotteen antaa lapselle?

Punkkirokote voidaan antaa jo yksi vuotta täyttäneille lapsille. Alle 7-vuotiaat sairastuvat vain harvoin puutiaisaivotulehdukseen ja silloinkin yleensä lievin oirein. Asiaa tunnetaan kuitenkin huonosti ja pienilläkin lapsilla on diagnosoitu vaikeita aivokuumeita TBE-viruksen aiheuttamina.

Varaa aika punkkirokotukseen

Millaisia sivuvaikutuksia punkkirokotteella voi olla?

Rokotetuille voi ilmaantua samankaltaisia sivuoireita kuin muistakin rokotteista, kuten

 • väsymystä
 • huonovointisuutta
 • päänsärkyä
 • lyhytaikaisia paikallisoireita
 • jäsenten särkyä
 • imusolmukkeiden turvotusta

Erityisesti pienillä lapsilla tavallinen oire on myös kuume, jota esiintyy lähinnä ensimmäisen rokotuskerran jälkeen.

Varaa aika punkkirokotukseen

Miten paljon punkkirokote maksaa?

Voit tarkistaa punkkirokotteen ajantasaisen hinnan rokotehinnastosta.

Siirry rokotehinnastoon

Millaisia ovat punkin pureman oireet?

Lue punkin pureman oireista Punkin purema -sivultamme.

Tehoaako punkkirokote borreliaan?

Punkkirokote eli puutiaisaivotulehdusrokote ei suojaa borrelioosilta tai muilta punkin levittämiltä taudeilta. Jos punkin puremasta saa rokotteesta huolimatta rinkulamaisen ihottuman, se voi kieliä borrelioosi-tartunnasta ja tällöin kannattaa hakeutua lääkäriin viipymättä.

Varaa aika punkkirokotukseen

Asiantuntijat ja toimipisteet

Taru Alkio-Söderholm
Työterveyshoitaja
9.3
Eija Andersson
Työterveyshoitaja
9.7
Marina Dahlberg
Työterveyshoitaja
9.5
Pirjo-Riitta Hemminki
Työterveyshoitaja
9.6

Lisää aiheesta