Punkin purema ja taudit
Needs review

Punkin, eli puutiaisen, puremaa voi ehkäistä käyttämällä ruohikossa ja maastossa liikkuessa saappaita ja pitkälahkeisia housuja sekä pitkähihaista paitaa. Sukat kannattaa vetää housun lahkeiden päälle. Vaaleat vaatteet helpottavat punkkien havaitsemista.

– Punkkitarkastuksia kannattaa tehdä kesällä aktiivisesti – vähintään kerran vuorokaudessa. Suosittelen ulkona paljon liikkuvia tekemään tarkastuksen jopa pari kertaa päivässä, sillä infektioriski pienenee huomattavasti, kun punkki huomataan ajoissa,  Mehiläisen yleislääkäri ja kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Heta Yrjänäinen kertoo.

Punkin purema lapsella?

Tavallisesti punkin purema lapsella on niskassa tai hiusrajassa. Isommilla lapsilla punkin puremat ovat jaloissa tai käsivarsissa.

Lue myös: Lasten Mehiläinen

Punkin poistaminen iholta – toimi näin!

Punkin kiinnityttyä ihoon se tulee poistaa mahdollisimman nopeasti.

 • Poistaminen sujuu helpoiten punkkilassolla tai ohutkärkisillä pinseteillä, joilla saadaan hyvä ote mahdollisimman läheltä ihoa.
 • Punkki irtoaa helpoiten ruuvaamalla se pienellä edestakaisella liikkeellä suoraan ylöspäin. Joskus imukärsä jää ihoon, mutta se poistuu ajan myötä itsestään eikä yleensä aiheuta mitään haittaa.
 • Punkin irrottamisen jälkeen ihokohta voidaan vielä puhdistaa desinfioivalla aineella. Tällä toimenpiteellä saadaan vähennettyä ihotulehduksen riskiä, mutta borrelioosin ehkäisyssä sillä ei ole osoitettu olevan vaikutusta.

Punkkilasso

Punkin pureman oireet

Punkin kiinnittyessä iholle siihen muodostuu todennäköisesti pieni punoitus samoin kuin muidenkin hyönteisten pistoihin liittyen. Tätä reaktiota voidaan helpottaa antihistamiinilla (esim. setiritsiini).

Punkin poiston jälkeen ihoaluetta kannattaa tarkkailla muutaman päivän välein. Helpoiten sen muistaa, kun kirjoittaa itselleen muistiin kiinnittymiskohdan ja päivämäärän tai ottaa pistokohdasta kuvan. Mikäli iholle alkaa muodostua joko rengasmainen tai tasaisesti punoittava ihottuma, jonka halkaisija kasvaa yli 5 cm kokoiseksi, on syytä hakeutua lääkäriin antibioottihoitoa varten.

Lue myös: Puriko punkki? Vältä virheet, toimi nopeasti ja kirjaa puremakohta ylös

Punkkien aiheuttamat tartunnat

Borrelioosiin liittyvä "vaeltava punoitus" eli erythema migrans alkaa muodostua vasta useiden päivien, viikkojen tai jopa vasta kuukausien kuluttua punkin pistosta. Muistathan, että puutiaisaivokuumevirus voi tarttua jo heti punkin kiinnittymisen jälkeen, joten sen ehkäisyssä päivittäin suoritettava punkkisyyni ei ole riittävä. Tautia vastaan on rokote, jota suositellaan kaikille puutiaisaivokuumealueella liikkuville.

Puutiaisaivokuume

Suomessa tartunnan voi saada punkin eli puutiaisen puremasta vain tietyillä alueilla. Ahvenanmaan maakunnassa sairastuvuus on kansainvälisesti vertailtuna erittäin korkea.

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy yksittäistapauksina esimerkiksi:

 • Turun saaristossa
 • Kokkolan seudulla
 • Helsingin ulkosaarilla
 • Lappeenrannan ja Imatran seudulla. 

Tartuntojen määrä on todenäköiseti kuitenkin huomattavasti suurempi kuin diagnostisoitujen tapausten määrä.

Muualla maailmassa puutiaisaivokuumetartunnan voi saada:

 • Ruotsissa Tukholman saaristossa ja sieltä etelään lähinnä rannikolla myös Gotlannissa ja Öölannissa
 • Baltian maissa,
 • Venäjällä ja
 • osissa Keski-ja Itä-Eurooppaa.

Puutiaisaivotulehduksen voi saada myös infektoituneiden lehmien, vuohien ja lampaiden pastöroimattomasta maidosta. Pastöroimattomien meijerituotteiden nauttimista onkin syytä välttää alueilla, joilla tautia esiintyy.

Borrelioosi

Puutiaiset voivat levittää myös borrelioosia Etelä- ja Keski-Suomessa aina Oulun korkeudelle asti. Punkkirokote ei suojaa borrelioosilta ja siksi rokotettujenkin henkilöiden tulisi suojautua puutiaisen puremilta. Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, jos punkin pureman jälkeen iholle ilmaantuu rengasmainen, borreliatartuntaan viittaava ihottuma.

Lue myös:

Tietoa borrelioosista

7 faktaa punkin puremasta