Needs review

Punkin eli puutiaisen puremaa voi ehkäistä käyttämällä ruohikossa ja maastossa liikkuessa saappaita ja pitkälahkeisia housuja sekä pitkähihaista paitaa. Sukat kannattaa vetää housun lahkeiden päälle. Vaaleat vaatteet helpottavat punkkien havaitsemista. Tavallisesti punkin purema lapsella on niskassa tai hiusrajassa. Isommilla lapsilla punkin puremat ovat jaloissa tai käsivarsissa.

Näin poistat punkin iholtasi

Punkin kiinnityttyä ihoon se tulee poistaa mahdollisimman nopeasti.

1. Poistaminen sujuu helpoiten ohutkärkisillä pinseteillä tai punkinpoimijoilla, joilla saadaan hyvä ote mahdollisimman läheltä ihoa.

2. Punkki irtoaa helpoiten ruuvaamalla se pienellä edestakaisella liikkeellä suoraan ylöspäin. Joskus imukärsä jää ihoon, mutta se poistuu ajan myötä itsestään eikä yleensä aiheuta mitään haittaa.

3. Punkin irrottamisen jälkeen ihokohta voidaan vielä puhdistaa desinfioivalla aineella. Tällä toimenpiteellä saadaan vähennettyä ihotulehduksen riskiä, mutta borrelioosin ehkäisyssä sillä ei ole osoitettu olevan vaikutusta.

Punkin pureman oireet

Punkin kiinnittyessä iholle siihen muodostuu todennäköisesti pieni punoitus samoin kuin muidenkin hyönteisten pistoihin liittyen. Tätä reaktiota voidaan helpottaa antihistamiinilla (esim. setiritsiini).

Punkin poiston jälkeen ihoaluetta kannattaa tarkkailla muutaman päivän välein. Helpoiten sen muistaa, kun kirjoittaa itselleen muistiin kiinnittymiskohdan ja päivämäärän tai ottaa pistokohdasta kuvan. Mikäli iholle alkaa muodostua joko rengasmainen tai tasaisesti punoittava ihottuma, jonka halkaisija kasvaa yli 5 cm kokoiseksi, on syytä hakeutua lääkäriin antibioottihoitoa varten.

Punkkien aiheuttamat tartunnat

Borrelioosiin liittyvä "vaeltava punoitus" eli erythema migrans alkaa muodostua vasta useiden päivien, viikkojen tai jopa vasta kuukausien kuluttua punkin pistosta. Muistathan, että puutiaisaivokuumevirus voi tarttua jo heti punkin kiinnittymisen jälkeen, joten sen ehkäisyssä päivittäin suoritettava punkkisyyni ei ole riittävä. Tautia vastaan on rokote, jota suositellaan kaikille puutiaisaivokuumealueella liikkuville.

Lue lisää puutiaisaivokuumerokotteesta >>

Puutiaisaivokuume

Suomessa tartunnan voi saada punkin eli puutiaisen puremasta vain tietyillä alueilla. Ahvenanmaan maakunnassa sairastuvuus on kansainvälisesti vertailtuna erittäin korkea. Puutiaisaivotulehdusta esiintyy yksittäistapauksina myös muualla Suomessa:

  • Turun saaristossa,
  • Kokkolan seudulla,
  • Helsingin ulkosaarilla
  • Lappeenrannan ja
  • Imatran seudulla. 

Tartuntojen määrä on todenäköiseti kuitenkin huomattavasti suurempi, kuin diagnostisoitujen tapausten määrä.

Muualla maailmassa tartunnan voi saada

  • Ruotsissa Tukholman saaristossa ja sieltä etelään lähinnä rannikolla myös Gotlannissa ja Öölannissa
  • Baltian maissa,
  • Venäjällä ja
  • osissa Keski-ja Itä-Eurooppaa.

Puutiaisaivotulehduksen voi saada myös infektoituneiden lehmien, vuohien ja lampaiden pastöroimattomasta maidosta. Pastöroimattomien meijerituotteiden nauttimista onkin syytä välttää alueilla, joilla tautia esiintyy.

Borrelioosi

Puutiaiset voivat levittää myös borrelioosia Etelä- ja Keski-Suomessa aina Oulun korkeudelle asti. Punkkirokote ei suojaa borrelioosilta ja siksi rokotettujenkin henkilöiden tulisi suojautua puutiaisen puremilta. Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, jos punkin pureman jälkeen iholle ilmaantuu rengasmainen, borreliatartuntaan viittaava ihottuma.

Lue lisää borrelioosista >>

Lue myös

Jaa