Needs review

Gynekologin eli naistentautien erikoislääkärin voi nähdä eräänlaisena tukihenkilönä naisen elämän varrella. Useimmat naiset hakeutuvatkin aina samalle tutulle gynekologille, jolloin syntyy hoitosuhde ja lääkäri ja potilas oppivat tuntemaan toisensa. Gynekologilta voit kysyä naisen terveyteen ja ehkäisyasioihin liittyvistä kysymyksistä.

Tutustu myös asiantuntija-artikkeleihimme:

- Ennen gynekologista tutkimusta käydään keskustelu, jossa gynekologille on tärkeää kertoa nykytilanteesta että aiemmista gynekologisista vaivoista. Myös muu terveydellinen tilanne kartoitetaan, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi Marjut Laurikka-Routti Mehiläisestä.

Oma gynekologi

Mehiläiseltä moni on löytänyt oman gynekologinsa, jota eivät halua vaihtaa.
Tutustu asiakkaittemme kokemuksiin ja suosituksiin gynekologeista >>

Ensimmäistä kertaa gynekologilla? Lue, mitä silloin tapahtuu >>

Eri-ikäisenä gynekologilla

20-vuotias

Seksuaalisesti aktiivisessa iässä olevien ehkäisyasiat laitetaan vastaanotolla kuntoon. Tiesitkö, että ikäryhmän naisista seitsemän sadasta kantaa piilevää, oireetonta klamydiaa? Sukupuolitautitestit ja PAPA-koe tutkitaan tarvittaessa.

35-vuotias

Tässä iässä lapsettomien on hyvä pohtia lastenhankintaa. Raskaaksi tuleminen alkaa huonontua vähitellen 30-ikävuodesta ja romahtaa 40-vuotiaana. Tietenkin yksilöllisiä eroja esiintyy. Kuukautisten loppumisikäkin vaihtelee 45-55-vuoden välillä ja pienellä osalla vaihdevuositilanne voi tulla vastaan jo 40-vuotiaana.

Tämän ikäryhmän naisilla voi esiintyä endometrioosia. Endometrioosi tarkoittaa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kohtuontelon ulkopuolella ja/tai poikkeavia rakkuloita eli endometrioomia munasarjoissa. Endometrioosin takia kuukautiset voivat olla kivuliaat.

50-55-vuotias

On hyvä käydä keskustelua vaihdevuosioireiden kiusallisuudesta ja hormonihoitojen aloittamisesta, niiden hyödyistä ja haitoista. Noin puolet naisista tarvitsee hormonihoitoa helpottamaan elämäänsä.

60-vuotias tai vanhempi

Kohdun ja munasarjojen syöpä alkaa yleistyä iän myötä. Jos ilmaantuu verisiä vuotoja tai alavatsatuntemuksia, on syytä hakeutua gynekologiseen tarkastukseen. Syöpäasiat voivat olla myös varsin vähäoireisia. Ikä voi vaikuttaa myös  seksuaalisuuteen, seksi-ongelmiin ja halukkuuteen.