Gynekologi

Gynekologi eli naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri on erikoistunut laaja-alaisesti eri ikäisten naisten gynekologisten sairauksien hoitoon sekä hedelmällisyyteen liittyviin asioihin.

Gynekologi on monelle naiselle luottolääkäri, jonka kanssa muodostuu vuosikymmeniä kestävä hoitosuhde. Mehiläisen gynekologit seuraavat naisen terveyttä kokonaisvaltaisesti yhteistyössä muiden erikoisalojen lääkäreiden kanssa läpi naisen elämänkaaren.

Gynekologi on erikoistunut muun muassa seuraaviin asioihin:

Milloin gynekologille ensimmäistä kertaa?

Suurin osa naisista aloittaa gynekologilla käynnit teini-iässä tai nuorena aikuisena. Ensimmäistä kertaa gynekologille kannattaa tulla, jos kuukautiset ovat häiritsevän runsaat tai kivuliaat sekä viimeistään silloin kun raskaudenehkäisy alkaa olla ajankohtaista. Ensimmäisellä kerralla ei yleensä tehdä sisätutkimusta vaan arvioidaan muuten terveydentilaa ja keskustellaan. Mitään tarkkaa ikärajaa ensimmäiselle gynekologikäynnille ei ole. Gynekologin vastaanotolla voidaan myös ottaa sukupuolitautitestit.

Varaa aika gynekologille

Koska ja kuinka usein yksityiselle gynekologille?

Gynekologin vastaanotolle kannattaa aina varata aika, jos epäilee sellaisia vaivoja, joiden syy voisi olla gynekologinen. Tavallisimpia tällaisia oireita ovat esimerkiksi limakalvojen ärsytys tai kutina, poikkeava vuoto ja kivut. Myös vaihdevuosioireita epäiltäessä on hyvä varata aika gynekologille. Jos havaitsee rinnoissa poikkeavaa (esimerkiksi kyhmy), kannattaa myös varata aika gynekologille arvioon. Itse ei vaivoistaan tarvitse olla varma, sillä vastaanotolla asia selviää ja tarvittaessa gynekologi osaa ohjata asiakkaansa toisen erikoisalan asiantuntijalle.

Gynekologi arvioi yksilöllisesti kullekin naiselle sopivan gynekologisten vastaanottokäyntien välin. Oireettoman terveen naisen vuosittaiset gynekologiset tarkastukset eivät yleensä ole tarpeen vaan käyntiväli riippuu muun muassa asiakkaan iästä ja sairauksista, mahdollisista hormonivalmisteiden käytöstä ja sukuriskeistä (esimerkiksi syöpäriski). Vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa käyttäville naisille suositellaan gynekologista tarkastusta vuosittain. Hormonaalisen ehkäisyn käyttäjällä perustarkastus saattaa riittää harvemminkin, esimerkiksi joka toinen vuosi. Toisaalta säännöllisistä gynekologisista käynneistä ei ole mitään haittaa perusterveellekään naiselle, sillä vastaanotolla arvioidaan naisen kokonaisterveyttä muutenkin sekä keskustellaan naisen elämänkaareen liittyvistä asioista, jotka häntä huolettavat (esimerkiksi parisuhde ja seksuaalisuus).

Varaa aika gynekologille

Mitä gynekologin vastaanotolla tapahtuu ja miten kannattaa valmistautua?

Gynekologin vastaanotolla keskustellaan aluksi asiakkaan ajankohtaisesta tilanteesta tai vaivasta sekä kartoitetaan muu terveystilanne ja lääkitykset. Onkin hyvä etukäteen ennen vastaanottoa kotona kirjata ylös itselleen tai palauttaa mieleensä:

  • Nykyinen lääkitys
  • Tiedot kuukautisista (kuukautiskierron pituus, vuodon kesto, viimeiset kuukautiset)
  • Tiedot mahdollisista raskauksista ja synnytyksistä
  • Tiedot gynekologisista sairauksista tai leikkauksista
  • Lääkeallergiat
  • Mahdolliset perinnölliset riskitekijät (esimerkiksi syöpä tai veritulppa lähisukulaisella)

Alkukeskustelun jälkeen vastaanotolla tehdään yleensä gynekologinen tutkimus, jossa arvioidaan ulkosynnytinten, emättimen, kohdun ja munasarjojen tilanne. Myös lantionpohjan lihaksiston kuntoa voidaan arvioida. Tutkimusta tarkentamaan käytetään lisäksi usein emättimen kautta tehtävää gynekologista ultraäänitutkimusta, jolla voidaan nähdä kohtu ja munasarjat sekä niitä ympäröivät rakenteet hyvin. Papa-koe tai HPV-näyte voidaan ottaa vastaanotolla, mikäli nainen ei ole osallistunut kansalliseen kohdunkaulansyövän seulontaan lähiaikoina tai se muuten on tarpeen. Myös mahdolliset sukupuolitautitestit voidaan tarvittaessa ottaa.

Gynekologiseen perustarkastukseen kuuluu naisilla myös rintojen tunnustelu, etenkin jos nainen ei itse niitä säännöllisesti tutki. Gynekologi voi tarvittaessa tehdä lähetteen rintojen kuvantamistutkimuksiin kuten mammografiaan.

Gynekologi tekee vastaanoton lopuksi asiakkaalleen yksilöllisen hoitosuunnitelman, jonka avulla naisen on helppo huolehtia gynekologisesta terveydestään mahdollisimman hyvin. Mikäli käynti gynekologilla jännittää kovasti, voit halutessasi ottaa mukaasi tukihenkilön.

Tervetuloa Mehiläiseen gynekologin vastaanotolle! Löydä itsellesi paras gynekologi Mehiläisestä.

Varaa aika gynekologille

Lue lisää:
Mehiläiseltä moni on löytänyt oman gynekologinsa, jota eivät halua vaihtaa. Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin ja suosituksiin gynekologeista
Ensimmäistä kertaa gynekologilla? Lue, mitä ensimmäisellä gynekologikäynnillä tapahtuu
Usein kysyttyä – gynekologi vastaa
Naisen terveys
Mammografia

Asiantuntijana artikkelissa Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.5
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.6
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta