Virtsatietulehdus

Virtsatietulehdus on erityisesti naisilla hyvin yleinen. Se johtuu tavallisesti siitä, että suolistobakteeri pääsee nousemaan virtsaputkea pitkin virtsarakkoon.

Naisilla on lyhyempi virtsaputki kuin miehillä, joten tulehdus harvemmin vaivaa miehiä. Joskus virtsatietulehdus on ylemmissä virtsateissä, jolloin sitä kutsutaan munuaisaltaantulehdukseksi. Sen taustalla on joskus poikkeava virtsateiden rakenne, ja siksi kuumeisen virtsatietulehduksen yhteydessä tehdään ultraäänitutkimus ja muita lisäselvittelyitä.

Virtsatietulehduksen oireet

Virtsatietulehduksen yleisiä oireita ovat

  • tihentynyt virtsaamistarve
  • kirvely tai kipu virtsatessa
  • alavatsan jomotus
  • kuume (munuaisaltaantulehdus – virtsaoireita ei välttämättä ole)
  • kylki-selkäkipu (munuaisaltaantulehdus)

Virtsatietulehduksen hoito

Jos oireet ovat selvät ja kyseessä on esimerkiksi naisen satunnainen rakkotason tulehdus, hoito aloitetaan ilman virtsa- ja verikokeita. Antibioottihoito kestää 3–5 vuorokautta. Jos nainen on raskaana, oireet ovat epämääräiset tai niihin liittyy kuumetta, tarvitaan virtsaviljely ja mahdollisesti muitakin laboratoriokokeita. Verestä mitataan usein tulehdusarvo. Sukupuolitaudit on suljettava pois.

Raskaana olevien naisten virtsatulehdukset hoidetaan ja kontrolloidaan jälkikäteenkin huolellisesti. Miehen virtsatulehdukseen liittyy usein eturauhasen tulehdus, ja taudinmääritys sekä hoito ovat hieman erilaisia kuin naisilla. Lasten virtsatulehdukset selvitellään ja hoidetaan myös tarkasti, useammin sairaalassa kuin aikuisten.

Jos perusterveen naisen tulehdukset uusiutuvat kolmesti vuoden aikana, voidaan aloittaa estolääkitys puolen vuoden tai vuoden ajaksi joko päivittäin otettavalla antibiootilla tai ottamalla kerta-annos antibioottia yhdyntöjen yhteydessä. Yhdynnät altistavat joitakin naisia virtsatietulehduksille, vaikkei kyseessä ole sukupuolitauti. Ikääntyvien naisten limakalvojen ohentuminen ja kuivuminen altistavat myös tulehduksille, jolloin voidaan kokeilla paikallishoitoa estrogeenilla. Karpalo- ja puolukkamehu vähentävät virtsatietulehduksien uusiutumista.

Apua virtsatietulehduksen hoitoon saat helposti ja nopeasti OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta tai soittamalla Mehiläiseen ja varaamalla ajan yleislääkärille tai gynekologille. Toistuvien infektioiden selvittelyssä olisi hyvä käydä myös gynekologilla tarkistuksessa.

Asiantuntijat

Raija Kärki-Könönen
Yleislääkäri
9.8
Ekaterina Avrova
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Heikki Laapio
LL, työterveys- ja yleislääkäri
9.5
Patrik Währn
Vastaava lääkäri
Katso muut asiantuntijat