Virtsatietulehdus miehellä

Virtsatietulehdus eli virtsatieinfektio aiheutuu, kun ulosteen bakteereita päätyy virtsateihin, jossa ne alkavat kasvaa. Anatomisista syistä virtsatietulehdus on miehillä harvinaisempi kuin naisilla. Miehen tulee olla yhteydessä lääkäriin, jos epäilee sairastuneensa virtsatietulehdukseen.

Virtsatietulehduksen oireet

Miehen virtsatietulehduksen yleisiä oireita ovat tihentynyt virtsaaminen sekä kirvely virtsatessa. Virtsatietulehdus voi aiheuttaa myös kuumetta, mikäli infektio on ylemmissä virtsateissä. Virtsatieinfektiosta voi aiheutua myös lisäkivestulehdus.

Miehen virtsatietulehduksen hoito

Miehen virtsatietulehduksen varmistamiseksi tehdään virtsaviljely ja mahdollisesti muita laboratoriokokeita. Myös sukupuolitautien mahdollisuus suljetaan pois. Virtsaviljelyn ja kokeiden jälkeen lääkäri valitsee sopivan antibioottihoidon.

Hoidon yhteydessä myös selvitetään mahdollista altistavaa tekijää virtsatieinfektion syntymiselle. Virtsatieinfektion taustalla voi olla esimerkiksi huonosti tyhjentyvä virtsarakko, joskaan aina ei löydy selvää syytä, mistä infektio johtuu.

Milloin lääkärin vastaanotolle?

Virtsatieinfektio vaatii lääkärin määräämän hoidon. Lääkärin vastaanotolle tulee hakeutua, mikäli ilmenee virtsatietulehdukseen viittaavia oireita.

Varaa aika urologille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min). (0,084 €/min)

Tutustu Mehiläisen ammattitaitoisiin urologeihin. 

Artikkelissa asiantuntijana urologian erikoislääkäri, LT Henrikki Santti.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Martti Ala-Opas
LKT,DOS, kirurgian-ja urologian erikoislääkäri
Harri Backman
Kirurgian ja urologian erikoislääkäri
9.8
Andrei Dejev
Urologian erikoislääkäri
9.5
Patrik Ehnström
LL, yleislääkäri, urologian erikoislääkäri
9.8