Kivessyövän oireet ja hoito

Oletko huomannut kiveksessäsi jotain epätavallista? Suureneva tai muutoin oireileva kives on aina hyvä syy hakeutua lääkäriin. Älä siis ujostele, vaan kerro oireistasi lääkärille ajoissa. Ajoissa hoidettuna kivessyövän ennuste on lähes aina hyvä, sillä jopa 95 % diagnoosin saaneista paranee täysin.

VARAA AIKA UROLOGILLE

Kivessyöpä on yleinen syöpä

Kivessyöpä on alle 40-vuotiaiden miesten yleisin syöpä, vaikkakin hyvin harvinainen. Kivessyövän syntytapaa ei tunneta, mutta perinnöllisyystekijöillä arvellaan olevan vaikutusta sen esiintymiselle. Lapsuudessa hoidettu laskeutumaton kives lisää aikuisiässä riskiä kivessyövän kehittymiseen. Kivessyövällä ja hedelmättömyydellä on todettu olevan yhteyttä toisiinsa.

Kivessyövän oireet

Kivessyövän oireita on toisen kiveksen oireeton suurentuminen tai kiveksessä oleva kova kyhmy, joka voi osassa tapauksista kovettua tai kipuilla. Kova kyhmy kasvaa yleensä nopeasti – jopa viikoissa.

Myös silloin, kun kives turpoaa lievähkön vamman jälkeen, on syytä hakeutua lääkäriin. Lääkäri voi silloin tutkia lisää ja selvittää, onko kysymyksessä syöpäkasvain vai mistä oireilu johtuu.

Jos sinulla ilmenee kiveksessäsi joitakin oireita, jotka mietityttävät, suosittelemme sinua hakeutumaan lääkärin vastaanotolle.

VARAA AIKA UROLOGILLE

Verkkoajanvarauksen lisäksi voit kysyä neuvoa tai varata ajan myös asiakaspalvelustamme numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Kivessyövän toteaminen

Kivessyöpä diagnosoidaan lääkärin toimesta kliinisen ja ultraäänitutkimuksen avulla. Kivessyöpä leviää yleensä sairaan kiveksen puoleisia imuteitä pitkin paikallisiin ja vatsan takaseinämän imusolmukkeisiin. Joskus leviäminen etenee keuhkojen väliselle alueelle ja soliskuopan seudun rauhasiin. Veriteitse tauti leviää ensin keuhkoihin ja sen jälkeen muihin sisäelimiin, kuten maksaan sekä luustoon tai aivoihin.

Kivessyövän hoito

Kivekseen rajoittuneen taudin hoitona toimii kiveksen poisto ja joissain tapauksissa solusalpaajahoito sekä sen jälkeen tapahtuva seuranta. Mikäli etäispesäkkeitä ilmaantuu seurannan aikana, aloitetaan lääkehoito.

Levinneen kivessyövän hoidossa käytetään yleensä solunsalpaajahoitoa. Tiivis seuranta on hyvän ennusteen kannalta välttämätöntä ja ehkäisee turhia hoitotoimenpiteitä.

Mehiläisen urologit ovat apunasi, kun haluat jutella terveyteen tai hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Varaa aika urologille

Voit varata ajan myös Digiklinikalta, joka on avoinna ympäri vuorokauden tai puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Lähteet:
Artikkelia varten on haastateltu Mehiläisen urologeja.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Martti Ala-Opas
LKT,DOS, kirurgian-ja urologian erikoislääkäri
9.7
Harri Backman
Kirurgian ja urologian erikoislääkäri
9.9
Andrei Dejev
Urologian erikoislääkäri
9.6
Patrik Ehnström
LL, yleislääkäri, urologian erikoislääkäri
9.8