Erektiohäiriö on yleinen vaiva

Erektiohäiriö on edelleen yleisimpiä vaivoja, joka saa miehen lääkärin puheille. Ongelman kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä erektiohäiriö vaikuttaa monin tavoin miehen elämään. Se heikentää miehistä itsetuntoa ja aiheuttaa parisuhdeongelmia sekä viime kädessä heikentää laaja-alaisesti elämänlaatua. Erektiohäiriöitä voi hoitaa monin eri tavoin: itsehoidolla, lääkkeillä tai erilaisilla paikallishoidoilla.

Mehiläisen urologit ovat apunasi, kun haluat jutella terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Varaa aika urologille

Erektiohäiriö etenee asteittain

Useimmiten erektiohäiriö kehittyy siten, että aluksi yhdynnän aloittaminen onnistuu, mutta yhdynnän kestäessä siitin alkaa pehmetä ja ”lerpahtaa”, jolloin yhdyntä vaikeutuu ja keskeytyy. Ongelmallisia yhdyntöjä voi olla aluksi silloin tällöin, mutta tilanteen edetessä niitä tulee eteen yhä useammin.

Vähitellen tulee yhä vaikeammaksi saada aikaan edes yhdynnän aloittamiseen riittävä erektio. Viimeistään tässä vaiheessa mukaan kuvaan tulevat suorituspaineet ja epäonnistumisen pelko, joka entisestään pahentaa tilannetta. Tilanne voi kehittyä siihen pisteeseen, ettei mies uskalla edes yrittää seksiä.

Erektiohäiriöitä kaikissa elämän vaiheissa

Useimmiten erektiohäiriö on lievä tai kohtalainen. Lieviä erektiohäiriötä ilmenee kaikilla miehillä jossain elämän vaiheessa ja se on normaalia. Lievässä häiriössä erektio on ajoittain vajavainen, mutta useimmissa yhdynnöissä kuitenkin riittävä. Kohtalaisessa häiriössä jo yli puolet yhdyntäyrityksistä epäonnistuu ja asia alkaa vaivata.

Erektiohäiriön esiintyvyys kasvaa ikääntyessä, sillä erektioon vaikuttavat osatekijät muuttuvat iän myötä. Häiriöitä esiintyy 40–50-vuotiaista miehistä 5–10 prosentilla ja 50–59–vuotiaista 15–20 prosentilla. 60–69-vuotiailla miehillä häiriöitä on 30–35 prosentilla ja yli 70-vuotiailla miehillä yli 40 prosentilla.

Erektiohäiriöitä aiheuttavat sairaudet

Erektion normaali toiminta vaatii kunnossa olevia verisuonia, hermoratoja ja hormonitasapainoa. Lisäksi korvien väli on tärkeä. Häiriö missä tahansa edellä mainituista voi aiheuttaa erektio-ongelmia. Esimerkiksi diabetes aiheuttaa sekä hermorata- että verisuoniongelmia. Verenpainetaudissa puolestaan verenkierron sääntely muuttuu. Sepelvaltiomotaudissa valtimot ahtautuvat ja monien lääkkeiden sivuvaikutukset voivat vaikuttaa kaikkiin mainittuihin osatekijöihin.

Lue lisää:
Näin suun terveys vaikuttaa erektioon

Impotenssi harvinaista

Erektiohäiriöistä käytettiin aikoinaan impotenssi-nimikettä. Nykyisin se on vanhentunut ilmaisu. Suomen kielessä termillä ymmärretään lähinnä täydellistä kyvyttömyyttä yhdyntään. Erektiohäiriöön liittyvä täydellinen kyvyttömyys on onneksi melko harvinaista.

Erektiolla yhteys elämän eri osa-alueisiin

Erektio on monitahoinen tapahtuma ja siihen vaikuttavat monet elämän osa-alueet. Aiemmin ajateltiin kategorisesti, että syynä ovat psyykkiset tai fyysiset tekijät tai niiden yhdistelmä. Nykyisin ajatellaan, että erektiohäiriöitä aiheuttavat psykologiset, seksuaaliset, biologiset, sosiokulttuuriset- ja parisuhdetekijät.

Mehiläisen urologit ovat apunasi. Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta tai Digiklinikalta, joka on avoinna 24/7. Voit varata ajan myös puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min) (0,084 €/min).

Varaa aika urologille

Lue lisää:
Erektiohäiriöiden hoito 

Asiantuntijana artikkelissa dos., KLF erikoislääkäri, seksuaalilääketieteen asiantuntija Juhani Piha.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Martti Ala-Opas
LKT,DOS, kirurgian-ja urologian erikoislääkäri
Harri Backman
Kirurgian ja urologian erikoislääkäri
9.9
Andrei Dejev
Urologian erikoislääkäri
9.5
Patrik Ehnström
LL, yleislääkäri, urologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta