Eturauhassyövän oireet ja hoito

Eturauhassyöpää voi sairastaa tietämättään ja se voi oireilla joko varsin lievästi tai olla täysin oireeton. Usein eturauhassyöpä löytyy, kun aletaan tutkia syitä virtsaamisoireiden taustalla. Suomessa eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5000 miestä.

Epäiletkö eturauhassyöpää tai onko sinulla virtsaamisongelmia? Eturauhasvaivojen pohtimisen kanssa ei kannata jäädä yksin. Älä siis ujostele tai lykkää käyntiä lääkärissä, vaan kerro oireistasi lääkärille ajoissa.

VARAA AIKA UROLOGILLE

Eturauhassyövän oireet

Eturauhassyövän oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin eturauhasen liikakasvun oireet, mutta kehittyvät tyypillisesti nopeammin. Varhaisessa vaiheessa eturauhassyöpä ei aiheuta mitään oireita tai kyse on lähinnä virtsaamiseen liittyvistä oireista. Jos eturauhassyöpä ehtii edetä pitkälle, oireita voivat olla myös etäpesäkkeistä johtuva luustokipu tai -murtumat.

Lue myös:
Kivessyövän oireet ja hoito

Eturauhassyöpä ja riskitekijät

Merkittävin eturauhassyövälle altistava tekijä on ikä; eturauhassyöpään sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.

Muita eturauhassyövälle altistavia riskitekijöitä ovat:

 • ylipaino
 • tupakointi
 • runsas eläinrasvojen käyttö
 • ympäristötekijät ja
 • perinnöllisyys (2–5 % tapauksista).

Perinnöllisten riskitekijöiden osuutta voidaan epäillä, mikäli suvussa on useammalla mieshenkilöllä todettu eturauhassyöpä alle 55 vuoden iässä ja mikäli tauti on ärhäkkä.

Miten eturauhassyöpä todetaan?

Eturauhassyövän mahdollisuuden voi tutkia PSA-testillä tai tarkemmalla Stockholm3-testillä, joka mittaa eturauhassyöpäriskiä. Molempiin tutkimuksiin voit halutessasi hakeutua myös ilman lääkärin lähetettä.

Varaa aika näytteenottoon

Eturauhasvaivoja tutkitaan aluksi kartoittamalla oireet vastaanottokäynnillä Mehiläisen urologin vastaanotolla. Tutkimukseen kuuluu eturauhasen tunnustelu. Jos tutkimusten perusteella herää epäily eturauhassyöpä, niin jatkotutkimuksina tehdään eturauhasen magneettikuvaus ja/tai eturauhasen koepalat.

Sekä tutkimusten- että hoidontarve määräytyvät oireidesi ja löydöstesi perusteella. Jos sinulla ilmenee joitakin oireita, jotka saattaisivat johtua eturauhasesta, suosittelemme sinua hakeutumaan lääkärin vastaanotolle.

VARAA AIKA UROLOGILLE

Verkkoajanvarauksen lisäksi voit kysyä neuvoa tai varata ajan myös asiakaspalvelustamme numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Eturauhassyövän hoito

Lääkäri tekee päätöksen eturauhassyövän hoitomuodosta potilaan iän, sairauksien, lääkityksen, hoidon haittavaikutusten ja potilaan omien toiveiden mukaan. Hoitomuotoja voidaan myös yhdistellä.

Paikallisen eturauhassyövän hoitovaihtoehtoja ovat muun muassa:

 • leikkaus
 • sädehoito
 • paikallisia eli fokaalisia hoitoja
 • aktiivinen seuranta.

Eturauhassyövän leikkaus

Eturauhassyövän leikkaus kannattaa tehdä osaavalla asiantuntijalla, jotta haittatekijät voidaan karsia mahdollisimman hyvin. Asiantuntevalla leikkaustekniikalla voidaan pyrkiä varmistamaan muun muassa potenssin ja virtsan pidätyskyvyn säilyminen.

Erektiotoiminta voidaan usein säilyttää, jos leikkaus tehdään erektiohermot säilyttävällä tekniikalla. Leikkauksen jälkeen voidaan tarvita erektiota parantavia pillereitä. Leikkauksen jälkeen siemennesteen tuotanto loppuu, mutta hormonitoimintaan leikkaus ei vaikuta eli potilaan seksuaalinen halukkuus pysyy ennallaan.

Eturauhassyövän sädehoito

Sädehoidossa voidaan käyttää tekniikkana:

 • ulkoista sädehoitoa hormonaaliseen hoitoon yhdistettynä tai
 • kudoksensisäistä tekniikkaa
 • yhdistelmäsädehoitoa, jossa yhdistetään kudoksensisäinen ja ulkoinen sädehoito sekä tarvittaessa myös hormonaalinen hoito.

Eturauhassyövän hormonaalinen hoito

Paikallisessa ja paikallisesti edenneessä eturauhassyövässä hormonaalista hoitoa käytetään lisäämään sädehoidon tehoa. Etäpesäkkeisessä eturauhassyövässä miessukupuolihormonin tuotannon estäminen on hoidon kulmakivi. Tämän lisäksi etäpesäkkeisessä syövässä käytetään hormonaalisen hoidon tehostamiseksi uuden polven hormonaalisia lääkkeitä.

Eturauhassyövän ennuste

Eturauhassyövän ennuste riippuu oleellisesti sen ärhäkkyydestä ja levinneisyydestä. Toisessa ääripäässä ovat kiltit paikalliset eturauhassyövät, jotka eivät yleensä vaikuta miehen elämän pituuteen. Toista ääripäätä edustavat ärhäkät etäpesäkkeiset eturauhassyövät, joihin liittyy hoitojen kehittymisestäkin huolimatta merkittävä kuolleisuus. Tämän takia ärhäkät ja keskiärhäkät eturauhassyövät tulisi löytää riittävän ajoissa, jotta ne voitaisiin hoidoilla pyrkiä parantamaan. Yleensä eturauhassyövän paikallishoitojen jälkeen syövän ennuste on hyvä.

Mehiläisen urologit ovat apunasi, kun haluat jutella terveyteen tai hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Varaa aika urologille

Voit varata ajan myös Digiklinikalta, joka on avoinna ympäri vuorokauden tai puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Lähteet:
Artikkelia varten on haastateltu Mehiläisen urologeja.
Käypä hoito -suositus. 

Asiantuntijat ja toimipisteet

Martti Ala-Opas
LKT,DOS, kirurgian-ja urologian erikoislääkäri
9.7
Harri Backman
Kirurgian ja urologian erikoislääkäri
9.9
Andrei Dejev
Urologian erikoislääkäri
9.6
Patrik Ehnström
LL, yleislääkäri, urologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta