Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpää voi sairastaa tietämättään. Usein se löytyy, kun tutkitaan asiakkaan virtsaamisoireita. Eturauhassyövän voi tarkistaa mittauttamalla PSA-arvonsa (prostataspesifinen antigeeni). Jos arvo on koholla, kannattaa tutkia syövän mahdollisuus.

Eturauhassyövän ennuste on hyvä. Suurin osa potilaista paranee täysin. Jos tauti uusiutuu leikkauksen jälkeen, hoitotulokset ovat yleensä erinomaisia.

Eturauhassyövän riskitekijät

Eturauhassyöpäriskiä lisääviä tekijöitä ovat mm.

  • ylipaino
  • tupakointi
  • runsas eläinrasvojen käyttö sekä
  • perinnöllisyys (5–7 prosentissa tapauksista)

Perinnöllisten riskitekijöiden osuutta voidaan epäillä, mikäli suvussa on useammalla mieshenkilöllä todettu eturauhassyöpä ja mikäli tauti löydetään huomattavan nuorena, esimerkiksi alle 55 vuoden iässä.

Eturauhassyövän tutkimus

Eturauhasvaivoja tutkitaan kartoittamalla oireet ja tekemällä kliininen tutkimus. Tutkimukseen kuuluu eturauhasen tunnustelu. Tarvittaessa otetaan ultraääniohjatut histologiset neulanäytteet eli prostatabiopsia. Koepalojen oton yhteydessä eturauhanen puudutetaan.

Eturauhassyövän hoito

Paikallisen eturauhassyövän hoitovaihtoehtoja ovat muun muassa

  • leikkaus
  • sädehoito
  • hormonaalinen hoito (hidastava hoito) ja
  • pelkkä seuranta

Hoitovaihtoehto päätetään potilaan iän, sairauksien, lääkityksen, hoidon haittavaikutusten ja omien toiveiden mukaan. Hoitomuotoja voidaan myös yhdistellä.

Suurin osa eturauhassyöpäpotilaista paranee täysin. Jos tauti uusiutuu leikkauksen jälkeen, hoitotulokset ovat yleensä erinomaisia.

Lue eturauhassyövän hoitomenetelmien eroista.

Eturauhassyövän leikkaus

Eturauhassyövän leikkaus kannattaa tehdä osaavalla asiantuntijalla, jotta haittatekijät voidaan karsia mahdollisimman hyvin. Asiantuntevalla leikkaustekniikalla voidaan pyrkiä varmistamaan muun muassa potenssin ja virtsan pidätyskyvyn säilyminen.

Erektiotoiminta voidaan yleensä säilyttää, jos leikkaus tehdään erektiohermot säilyttävällä tekniikalla. Leikkauksen jälkeen voidaan tarvita erektiota parantavia pillereitä. Leikkauksen jälkeen siemennesteen tuotanto loppuu, mutta hormonitoimintaan leikkaus ei vaikuta eli potilaan seksuaalinen halukkuus pysyy ennallaan.

Eturauhassyövän sädehoito

Sädehoidossa voidaan käyttää tekniikkana

  • ulkoista sädehoitoa (yleensä aggressiivisissa syövissä) tai
  • kudoksensisäistä tekniikka, jolloin käytetään eturauhaseen asetettavia, säteileviä sauvoja niin sanottuna tyköhoitona

Asiantuntijat ja toimipisteet

Martti Ala-Opas
LKT,DOS, kirurgian-ja urologian erikoislääkäri
Harri Backman
Kirurgian ja urologian erikoislääkäri
9.8
Andrei Dejev
Urologian erikoislääkäri
9.5
Patrik Ehnström
LL, yleislääkäri, urologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta

marraskuu 2021viikko 48