Kuukautisten siirto

Kuukautisten siirto onnistuu yhdistelmäehkäisypillereillä tai keltarauhashormonilla. Yleisiä syitä siirtää kuukautisia ovat esimerkiksi juhlat, matka tai muu erityinen tapahtuma, kuten ylioppilaskirjoitukset tai urheilukilpailut.

Kaikki naiset voivat siirtää kuukautisia, mutta hormonikierukan käyttäjän kuukautisten siirtäminen ei välttämättä onnistu. Jos nainen syö yhdistelmäehkäisypillereitä, voi kuukautisia siirtää kätevimmin samoilla pillereillä. Kipeitä tai runsaita kuukautisia kannattaa hoitaa muuten kuin kuukautisia siirtämällä.

Kuukautisten siirto e-pillereillä

Jos nainen syö yhdistelmäehkäisypillereitä, kuukautisia on paras siirtää samoilla pillereillä. Kuukautisten siirto tapahtuu yksinkertaisesti niin, ettei pidä pillereiden ottamisesta taukoa ennen kuin haluaa kuukautisten alkavan. Pilleriliuskoja voi muutenkin syödä esimerkiksi kolme peräkkäin, jos ei tule tiputteluvuotoa. Useamman liuskan syömisestä peräkkäin ei ole haittaa.

Kuukautisten siirto muilla menetelmillä

Jos nainen ei käytä yhdistelmäehkäisypillereitä, kuukautisia siirretään keltarauhashormonilla, johon lääkäri voi kirjoittaa reseptin. Keltarauhashormonikuuri ei suojaa raskaudelta, joten ehkäisynä pitää käyttää kuurin aikana esimerkiksi kondomia. Raskautta voi yrittää kuitenkin heti kuurin jälkeen.

Kuukautisten siirto hormonikierukan käyttäjällä

Kuukautisten siirtäminen ei välttämättä onnistu, jos naisella on käytössä hormonikierukka. Hormonikierukan käyttäjän kohdun limakalvolla on jo niin paljon keltarauhashormonia, ettei elimistö välttämättä reagoi hormoniin, jolla kuukautisia yritetään siirtää. Hormonikierukan käyttäjän kuukautiset ovat kuitenkin usein niin niukat, etteivät ne haittaa paljon. Noin puolella hormonikierukan käyttäjistä kuukautiset jäävät lähes kokonaan pois.

Kuukautisten siirtämisen sivuvaikutukset

Kuukautisten siirtämiseen ei liity yleensä sivuvaikutuksia, mutta keltarauhashormoni aiheuttaa haittavaikutuksia joillekin naisille. Haittavaikutuksia voivat olla esimerkiksi päänsärky ja pahoinvointi. Jos kuukautisia haluaa siirtää matkan, juhlan tai jonkin muun erityisen tapahtuman takia, kannattaa siirtää jo edellisiä kuukautisia, jottei kärsi myöskään keltarauhashormonin mahdollisista haittavaikutuksista tärkeänä ajankohtana.

Mikäli kuukautisten siirto on sinulle ajankohtaista, hakeudu rohkeasti Mehiläisen gynekologin vastaanotolle!

Varaa aika gynekologille

Lue myös:
Gynekologilla käynti
Kuukautiskivut ja runsaat kuukautiset
Alavatsakipu naisella
Endometrioosi
Ehkäisy
Kierukka raskaudenehkäisyssä
PMS-oireet ja niiden hoito

Asiantuntijana artikkelissa Leena Väisälä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksologi.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.5
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.6
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri