Rintojen tutkiminen omatoimisesti kannattaa

Kun rintoja tutkii itse säännöllisesti, oppii ne tuntemaan hyvin ja on mahdollista tunnistaa jopa pieni sentin kokoinen kyhmy. Rintasyövän tavallisin oire on kivuton kyhmy. Rinnasta tehty löydös on syytä näyttää lääkärille.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa. Siihen sairastuu noin joka yhdeksäs nainen jossain vaiheessa elämäänsä. Rintasyöpätapausten määrän kasvu johtuu pääasiassa naisten kohonneesta eliniästä. Rintasyövän ennuste on parantunut varhaisemman syövän toteamisen ja hoitomenetelmien kehittymisen ansiosta. Jotta mahdolliset rintasyöpään viittaavat poikkeamat havaitaan ajoissa, rintoja kannattaa tutkia säännöllisesti myös itse.

Synnytysikäisten naisten rinnoissa olevista löydöksistä suurin osa on hyvänlaatuisia: sidekudoskasvaimia, pieniä kystia tai rasvapatteja, joille ei tarvitse tehdä mitään. Alle 30-vuotiailla naisilla vain 0,3 prosentilta löytyy pahanlaatuisia muutoksia. Rintasyöpä yleistyy 45-vuotiaasta alkaen.

Miten tutkit rintojasi?

Rintojen tutkiminen säännöllisesti on tärkeää kaikenikäisille naisille. Mitä nuorempana rintojen säännöllisen tutkimisen aloittaa, sitä paremmin omat rintansa oppii tuntemaan ja havaitsemaan mahdolliset poikkeamat. Paras aika tutkia rinnat on heti kuukautisten päätyttyä, jolloin kuukautisia edeltävä turvotus ja arkuus on poistunut ja rintakudos on mahdollisimman pehmeä. Rintojen tutkiminen on helpompaa, kun ihon pinta on liukas saippuasta tai vedestä. Rinnat kannattaa tutkia siis esimerkiksi suihkussa tai saunassa. On myös tärkeää, että lääkäri tai terveydenhoitaja tutkii rinnat vuosittain.

Näin tutkit rintasi:

  • Tarkastele rintoja ja nännejä sekä niiden muotoa on peilin kautta kädet alhaalla ja ylhäällä: ovatko rinnat ja nännit symmetriset, onko niissä ihomuutoksia, vetäytymiä, kuoppia tai jotain muuta erityistä? Jos syöpä on syvällä, se vetää helposti ihoa kuopalle käsien ollessa ylhäällä.
  • Käy rinnat läpi joka puolelta huolellisesti ja järjestelmällisesti painellen. Etsi rinnoista kovaa, tiivistä pattia – ikään kuin papua tai hernettä – joka tuntuu rinnassa vain toisella puolella. Patti on yleensä kivuton, mutta saattaa aiheuttaa kipua.

Näytä lääkärille kaikki poikkeava, jota rinnoissa ei aiemmin ole ollut. Muutos voi olla esimerkiksi patti, ihomuutos, tavallisen ihon keskellä oleva karheuma tai punottava läikkä, jossa on lisääntynyttä verisuonikuviota. Voit näyttää muutokset esimerkiksi työterveyslääkärille, gynekologille tai yleislääkärille sen mukaan, missä olet tottunut asioimaan.

Jos rinnasta löytyy jotain poikkeavaa, jatkotutkimukset mietitään yhdessä lääkärin kanssa. Perustutkimukset ovat mammografia ja rintojen ultraäänitutkimus. Jos tutkimuksissa löydetään rinnoista poikkeava kyhmy, otetaan siitä paksuneulanäyte, jonka patologi tutkii. Diagnoosin jälkeen hoitotoimenpiteet suunnitellaan lääkärin kanssa yhdessä.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Teija Lehmonen Mehiläisestä kertoo, miten rinnat kannattaa tutkia itse.

Patti rinnassa? Kaikki kyhmyt eivät ole syöpää

Kaikki patit tai kyhmyt rinnoissa eivät ole vaarallisia. Rinnoissa voi olla nestettä sisältäviä kystia (nesteonteloita) tai sidekudos- ja/tai rasvakyhmyjä, jotka voivat olla kiinteitä. Muutokset voivat tuntua ajoittain kivuliailta. Tunnustelemalla ei voi kuitenkaan koskaan tietää, onko muutos hyvän- vai pahanlaatuinen. Kyhmy rinnassa vaatii siksi aina jatkotutkimuksia.

Kun rintoja tutkii itse säännöllisesti, oppii ne tuntemaan hyvin ja on mahdollista tunnistaa jopa pieni sentin kokoinen kyhmy. Rintasyövän tavallisin oire on kivuton kyhmy, joka saattaa kuitenkin joskus aristaa.

Kipu rinnassa

Rinnassa tai rinnoissa tuntuva kipu on kaikenikäisillä naisilla tavallinen vaiva, joka liittyy useimmiten rintarauhasen normaaliin toimintaan; esimerkiksi kuukautiskierron mukaan vaihtelevat molemminpuoliset kiputuntemukset ovat tavallisia.

Rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintasyövän mahdollisuus on kuitenkin syytä selvittää silloin, kun kipu on epätavallista, jatkuvaa tai selvästi paikannettavaa kipua.

Rintaeritteen väri ilmaisee jatkotutkimustarpeen

Maitomainen, vaalea tai vihertävä erite, joka voi liittyä esimerkiksi nesterakkuloihin, ei anna aihetta jatkotutkimuksiin. Kirkas tai verinen erite rinnasta voi sen sijaan olla merkki maitorauhastiehyen sisäisestä rintasyövästä.

Kirkkaan, verisen tai oljenkeltaisen eritteen syy selvitetään niin sanotussa galaktografiassa eli maitorauhastiehyiden varjoaineröntgenkuvauksessa.

Milloin lääkäriin?

Syitä näyttää rinnasta tehty löydös lääkärille:

  • Kovettuma tai kyhmy rinnassa tai kainalossa
  • Iho vetäytyy kuopalle
  • Iho on punoittava, kuumottava tai siinä on muu ihomuutos
  • Nänni on pysyvästi vetäytynyt sisään
  • Rinnasta tulee veristä tai kirkasta eritettä
  • Rinta on kipeä tai siinä on jatkuvaa pistelyä tai painon tunnetta
  • Rintatulehdus ei parane tavanomaisella antibioottihoidolla

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Teija Lehmonen kertoo videolla, millaiset löydökset on hyvä näyttää lääkärille.

Lue myös:
Mammografia
Mammografia ja muut rintojen kuvantamistutkimukset
Kyhmy rinnassa, mitä tehdä?
Rintasyöpä

Asiantuntijana artikkelissa Jonas Saraneva, radiologian erikoislääkäri

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.6
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.7
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri