Runsaat kuukautiset ja niiden hoito
Lääkäriin on hyvä mennä, jos kuukautisvuoto on häiritsevää, se haittaa ja rajoittaa normaalia elämää tai vuoto on oleellisesti muuttunut aiemmasta.
Runsaat kuukautiset ovat yleinen vaiva, josta jopa joka kolmas nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Normaali kuukautisvuodon kesto on 2–8 vuorokautta, keskimäärin viisi päivää.
Runsaan vuodon mittarina on usein naisen oma kokemus kuukautisvuodon määrästä ja sen haittaavuudesta, sillä tarkkaa määritelmää runsaalle vuodolle on vaikeaa määritellä. Jos runsaista kuukautisista on haittaa, on hyvä varata aika gynekologin vastaanotolle syyn selvittämiseksi ja hoidon aloittamiseksi.
Runsaiden kuukautisten oireet
Runsaista kuukautisista voidaan yleensä puhua silloin, kun runsaaksi koettu kuukautisvuoto on säännöllistä ja toistuvaa ja se haittaa arkielämän asioita, kuten liikuntaa. Runsaat kuukautiset aiheuttavat kuukautisvuotoon hyytymiä. Myös kuukautissuoja täytyy vaihtaa usein ja etenkin öisin tulee ohivuotoja.
Mikäli runsas kuukautisvuoto jatkuu pitkään, se voi johtaa raudanpuuteanemiaan. Hemoglobiini onkin syytä mitata säännöllisesti, jos kärsii runsaista kuukautisista.
Runsaalle kuukautisvuodolle altistavat tekijät
Runsaalle kuukautisvuodolle voivat altistaa lukuisat tekijät kuten:
- Kohdun rakenteelliset syyt, kuten myoomat
- Ikään liittyvät hormonaaliset muutokset, kuten murrosikä ja vaihdevuodet
- Liikalihavuus ja rasvakudoksen sisältämä estrogeeni
- Vuototaipumusta lisäävät lääkkeet, kuten aspiriini, hyytymisenestolääkkeet sekä tietyt mielialalääkkeet
- Luontaisvalmisteet, kuten omegatuotteet
Yli puolessa tapauksista ei löydy mitään erityistä syytä runsaalle vuodolle, mutta hoidon kannalta sillä ei ole merkitystä.
Milloin lääkäriin runsaiden kuukautisten takia?
Lääkäriin on hyvä mennä, jos kuukautisvuoto on häiritsevää, se haittaa ja rajoittaa normaalia elämää tai vuoto on oleellisesti muuttunut aiemmasta. Lisäksi voi olla ylimääräisiä vuotoja tai ilmetä anemiaa ja rautavarantojen vähyyttä. Myös jos kuukautisiin liittyy kovaa kipua tai ilmenee ulostus- ja/tai virtsavaivoja, on hyvä käydä lääkärin arviossa.
Runsaiden kuukautisten hoito
Runsaiden kuukautisten hoitoon käytetään:
- Yhdistelmäehkäisypillereitä
- Hormonikierukkaa
- Progestiiniehkäisyvalmisteita, kuten minipillereitä tai ehkäisykapselia
- Tulehduskipulääkkeitä
- Traneksaamihappoa
- Leikkaushoitoa
Runsaiden kuukautisten hoito aloitetaan aina lääkkeellisellä hoidolla. Jos hoidolla ei päästä toivottuun tulokseen, kokeillaan seuraavaa hoitoa. Leikkaushoito on vasta viimeinen runsaiden kuukautisten hoitokeino. Ennen kohdunpoistoa voidaan kokeilla endometriumablaatiota, eli kohdun limakalvon tuhoamista.
Runsaiden kuukautisten lääkehoito
Nuorille, ehkäisyä tarvitseville naisille yhdistelmäehkäisyvalmisteet ovat yleensä ensisijainen hoitokeino runsaisiin vuotoihin. Yhdistelmäehkäisypillerit antavat paitsi luotettavan ehkäisyn, ne vähentävät usein myös kuukautisvuodon määrää ja kipuja. Pillerit voivat helpottaa lisäksi kuukautisiin liittyviä PMS-oireita.
Jos yhdistelmäehkäisyn käytölle on esteitä, kuten esimerkiksi aurallinen migreeni tai iso riski laskimo- tai valtimotukoksille, voidaan kokeilla myös progestiinivalmisteita, kuten horminikierukkaa, minipillereitä tai ehkäisykapselia.
Kohtuun asennettava progestiinia sisältävä hormonikierukka on kaikkein tehokkain lääkkeellinen hoitokeino runsaisiin vuotoihin. Hormonikierukka vähentää merkittävästi vuodon määrää ja parantaa elämänlaatua. Lisäetuna on sterilisaatioon verrattavissa oleva ehkäisyteho. Usein myös kuukautiskivut, PMS-oireet ja endometrioosikivut vähenevät. Kierukka sopii myös nuorille ja synnyttämättömille naisille.
Runsaiden kuukautisten hoidossa voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä, jotka hoitavat tehokkaasti kuukautiskipuja ja vähentävät isolla osalla potilaista myös kuukautisvuodon määrää. Lääkäri voi määrätä lisäksi vuodon määrää vähentävää traneksaamihappoa.
Runsaiden kuukautisten hoito kohdun limakalvon tuhoamisella
Hankalissa tilanteissa, mikäli lääkkeellinen hoito ei tehoa tai sitä ei ole mahdollista käyttää, vaihtoehtona runsaiden kuukautisten hoitoon ovat kohdun limakalvon tuhoaminen pysyvästi (endometriumablaatio) tai kohdunpoisto.
Kohdunpoistoon verrattuna kohdun limakalvon tuhoaminen on huomattavasti kevyempi ja turvallisempi hoitomuoto. Toimenpide ei aiheuta pitkää sairauslomaa tai muutoksia lantion pohjan anatomiaan, toisin kuin iso kohdunpoistoleikkaus.
Endometriumablaation tekemisen edellytyksiä ovat:
- Kohtuontelossa ei ole synnynnäisiä poikkeamia tai sen kokoon tai muotoon vaikuttavia myoomia
- Potilas ei halua tulla enää raskaaksi tai hänelle on jo tehty sterilisaatio
Toimenpiteen yhteydessä voidaan laittaa raskauden ehkäisemiseksi tai vaikutuksen tehostamiseksi hormonikierukka. Toimenpiteellä on paras teho yli 40-vuotiaiden naisten kohdalla. Nuoremmilla naisilla kohdun limakalvon taipumus uusiutua on niin voimakas, että hoidon teho voi olla huonompi.
Endometriumablaatio tehdään paikallispuudutuksessa tai tarvittaessa nukutuksessa. Potilas ottaa tuntia ennen toimenpidettä kipulääkettä lääkärin antaman ohjeen mukaisesti. Toimenpiteessä kohdunkaulan kanavaan ja kohdun vieruskudokseen viedään puudutetta ja kohdunkaulan kanavaa vähän laajennetaan. Sen jälkeen kohtuun viedään joko viuhkamainen verkkoelektrodi tai kuumalla nesteellä täytettävä ballonki ja kohdun limakalvo tuhotaan lämpöhoidolla. Toimenpide kestää vain noin 1,5 minuuttia ja sen jälkeen potilaalla voi olla lievää alavatsakipua.
Potilas pääsee heti toimenpiteen jälkeen kotiin ja sairauslomaa määrätään yleensä toimenpidepäivä ja sitä seuraava päivä. Endometriumablaation jälkeistä alavatsakipua voi hoitaa tavallisella kipulääkkeellä. Verensekaista vuotoa voi jatkua useampia viikkoja toimenpiteen jälkeen. Potilas voi sopia tarvittaessa lääkärin kanssa kontrolliajan toimenpiteen jälkeen.
Endometriumablaatioon ei voi itse varata aikaa, vaan leikkaava lääkäri varaa sen yleensä vastaanotolla. Oma gynekologi voi ohjeistaa varaamaan esimerkiksi soittoajan leikkaavalle lääkärille. Jos mietit, sopiiko endometriumablaatio sinulle, voit varata ajan suoraan leikkaavalle gynekologille toimenpidekonsultaatioon.
Asiantuntijana artikkelissa LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio.