Hiivatulehdus
Jos et ole sairastanut hiivatulehdusta aiemmin ja oireet ilmaantuvat ensimmäistä kertaa, kannattaa hiivatulehduksen hoidon aloittamiseksi aina hakeutua lääkärin vastaanotolle
Hiivatulehdus (hiivasienitulehdus) on hiivasienen aiheuttama ikävä vaiva. Hiivatulehduksen hoito onnistuu kuitenkin usein itsehoitolääkkeillä. Mikäli hiivatulehduksen oireet eivät helpota itsehoitolääkkeillä tai et ole sairastanut hiivatulehdusta aiemmin, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Hiivatulehdus miehellä
Hiivatulehdus voi aiheuttaa miehillä muun muassa kutinaa genitaalialueilla ja terskan alueen tulehdusta. Koska miehillä hiivatulehdus on huomattavasti harvinaisempi kuin naisilla, kannattaa oireisen miehen hakeutua lääkärin arvioon.
Hiivatulehduksen oireet
Hiivatulehduksen oireet ovat tyypilliset seuraavat:
- Alapään kutina
- Kirvely
- Lisääntynyt valkovuoto, joka on tyypillisesti kokkaremaista ja vaaleaa, ei yleensä haisevaa
- Ulkosynnytinten punoitus, turvotus sekä haavaumat
Hiivatulehduksen tyypillinen oire on kutina, jota tekee mieli rapsuttaa jatkuvasti. Pahimmillaan yöllä herää itsensä raapimiseen. Hiivatulehduksen oire on myös kirvely sekä lisääntynyt valkovuoto, joka voi olla kokkaremaista, vaaleaa, tahmeaa ja joskus siinä voi olla imelää tuoksua. Se voi olla myös tasaista, harmaata, jopa vetistä. Ulkosynnyttimet voivat olla punakat, turpeat, jopa haavaiset. Usein gynekologi näkee iholla tai limakalvoilla raapimisjälkiä.
Hiivatulehduksen hoito lääkkeillä
Jos on aiemmin sairastanut emättimen hiivatulehduksen, tunnistaa oireet. Apteekista saa itsehoitohyllyltä emätinpuikkoja tai suun kautta otettavia lääkekapseleita, jotka ovat tarkoitettu hiivatulehduksen hoitoon. Jos ulkosynnyttimissä on kutinaoiretta, kannattaa hiivatulehduksen hoitona käyttää samanaikaisesti hiivalääkevoidetta. Lääkehoidon pituus on 1–6 päivää, valmisteesta riippuen.
Jos et ole sairastanut hiivatulehdusta aiemmin ja oireet ilmaantuvat ensimmäistä kertaa, kannattaa hiivatulehduksen hoidon aloittamiseksi aina hakeutua lääkärin vastaanotolle. Nuorten ja iäkkäiden kohdalla suositellaan aina käyntiä gynekologilla. Etenkin iäkkäillä naisilla kutinan aiheuttaja on usein muu kuin hiiva, esimerkiksi ulkosynnytinten ihosairaus.
Hiivatulehduksen uusiutuminen
Hiivatulehdus voi joskus uusiutua. Hiivatulehdukselle altistavat esimerkiksi raskaus, antibioottien tai ehkäisypillereiden käyttö, diabetes ja immuunivajaustilat. Mikäli hiivatulehdusoireet toistuvat useita kertoja lyhyen ajan sisällä, kannattaa hakeutua gynekologin vastaanotolle. Tarvittaessa voidaan harkita hiivatulehduksen estohoitoa.
Milloin lääkäriin?
Mikäli hiivatulehdukseksi epäillyt oireet eivät helpota itsehoitolääkkeillä, tulisi käydä gynekologilla. Tällöin on hyvin mahdollista, että kutinan syynä on muu kuin hiivatulehdus. Vaivan aiheuttaja voi olla bakteereiden aiheuttama emätintulehdus, sukupuolitauti, yliherkkyys/allergiaoireet, estrogeenitason laskemisesta johtuva emättimen atrofia tai ulkosynnytinten ihosairaus.
Gynekologille kannattaa varata aika, jos
- Et ole sairastanut hiivatulehdusta aikaisemmin ja oireet ovat ilmaantuneet ensimmäistä kertaa
- Olet alle 16-vuotias
- Olet yli 60-vuotias
- Olet raskaana
- Sinulla esiintyy epäsäännöllistä veristä tai pahanhajuista vuotoa
- Sinulla on alavatsakipuja ja/tai kuumetta
- Sukupuolielimissäsi on rakkuloita
- Koet virtsaamisvaikeuksia
- Itsehoito, esim. apteekin lääkkeillä, ei ole auttanut
- Hiivatulehdukset ovat on toistuvia
- Kumppanillasi on oireita
- Oireet ovat pahentuneet hoidon aikana
- Ulkosynnyttimissäsi on ihomuutos tai haavauma
Jos epäilet hiivatulehdusta, varaa aika Mehiläisen gynekologille.
Lue myös:
Gynekologilla käynti
Bakteerivaginoosi
Kuukautiskivut ja runsaat kuukautiset
Alavatsakipu naisella
Asiantuntijana artikkelissa Teija Lehmonen (Alanko), LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri.