Bartholiniitti eli häpyhuulen rauhasen tulehdus

Bartholinin (tai usein Bartholin) rauhaset eli emättimen isot eteisrauhaset sijaitsevat osittain isojen häpyhuulten takana emättimen suuaukon vieressä muutaman senttimetrin syvyydessä. Rauhasia on kaksi ja ne ovat kooltaan noin pavun kokoisia. Rauhasten tehtävä on tuottaa limaa ja kosteuttaa emättimen aukkoa.

Rauhasen tulehtuessa voi muodostua arka, punoittava ja kuumoittava paise. Tulehdus on tavallisesti bakteerien aiheuttama sekainfektio.

Bartholinin rauhasen tulehduksen oireet

Vaikeammassa häpyhuulten rauhasen tulehduksessa tiehyeen tukkeuduttua rauhaseen syntyy paise, joka voi olla hyvinkin kivulias. Paiseen merkkinä alueella voi esiintyä punoitusta, kuumoitusta, turvotusta ja kipua. Joskus tulehdus vaikeuttaa jopa istumista ja kävelemistä. Myös yhdyntäkivut ovat tavallisia. Yleisoireena voi myös nousta kuume. Rauhanen saattaa tulehduksen yhteydessä turvota jopa kananmunan kokoiseksi.

Lievässä tulehduksessa rauhasesta tuleva märkäerite tai rauhasen alueella tuntuva kipu on ainoa oire. Tällöin Bartholinin rauhanen ei ole tunnusteltavissa gynekologisessa tutkimuksessa.

Milloin lääkäriin?

Bartholinin rauhasen tulehdus on yleisimmin hoidettavissa antibiooteilla. Tarvittaessa paise voidaan myös avata. Jos paise on ollut kookas, ja tulehdus aiheuttanut kuumeennousun, liitetään antibioottilääkitys mukaan jatkohoidoksi. Jos tulehdus on levinnyt laajemmin pehmytkudoksiin, on tulehdus parempi hoitaa sairaalahoidossa.

Bartholinin rauhasen kysta

Bartholinin rauhasen kysta (rakkula) muodostuu tavallisesti tulehduksen jälkitilana rauhastiehyeeseen. Kysta voi myös olla kookas ja silmin nähden havaittavissa, vaikka muuten oireeton.

Bartholinin kystan avaus tai poisto

Jos Bartholinin rauhasen kysta aiheuttaa hankalia oireita, se hoidetaan kirurgisesti. Bartholinin rauhasen kysta avataan ja reunat käännetään ikään kuin auki, jotta rauhanen pääsisi tyhjenemään. Kysta voidaan tyhjentää myös neulalla. Vaikeammissa tapauksissa kysta leikataan pois yleisanestesiassa eli nukutuksessa.

Jos tulehdukset toistuvat useamman kerran, kannattaa koko rauhanen poistaa leikkauksessa. Leikkauksen jälkeen kirjoitetaan noin viikon sairasloma.

Jos epäilet itselläsi Bartholinin rauhasen tulehdusta, varaa aika asiantunteville gynekologeillemme!

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.5
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.7
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 16
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*