Klamydian oireet ja hoito

Klamydia on yleisin Suomessa esiintyvistä seksitaudeista. Suuri osa klamydiatartunnoista on oireettomia.

Klamydian aiheuttaa pieni, solunsisäinen Chlamydia trachomatis -bakteeri. Klamydia on selvästi yleisin Suomessa esiintyvistä seksitaudeista.

Klamydia tiiviisti

  • Klamydia tarttuu suojaamattomassa emätinyhdynnässä, suuseksissä ja anaaliyhdynnässä.
  • Klamydiainfektio on lähes aina oireeton.
  • Pitkään hoitamatta ollut klamydia voi aiheuttaa lapsettomuutta.

Palvelut

Jos epäilet klamydiatartuntaa, kannattaa hakeutua laboratorionäytteeseen tartunnan selvittämiseksi.

Klamydia voidaan todeta luotettavasti, kun tartunnasta on kulunut noin viikko. Helpoimmin klamydia tutkitaan virtsanäytteestä. Ennen näytteenottoa on oltava vähintään kaksi tuntia virtsaamatta.

Klamydiatesti voidaan tehdä miehillä myös virtsaputkesta ja naisilla kohdunkaulasta pumpulitikulla otetusta näytteestä.

Varaa aika virtsanäytteenottoon

Seksitaudit ja sukuelinten ihosairaudet kuuluvat ihotautilääkärin osaamisalueeseen.

Varaa aika ihotautilääkärille

Klamydian oireet

Suuri osa klamydiatartunnoista on oireettomia, mikä edistää taudin leviämistä. Klamydian itämisaika tartunnasta mahdollisiin oireisiin on noin 10–14 vuorokautta.

Tavallisimpia klamydiaoireita ovat:

Miehillä:

  • kipu ja virtsankirvely
  • niukka limainen vuoto virtsaputkesta

Naisilla:

  • kipu virtsatessa
  • tihentynyt virtsaamistarve
  • lisääntynyt valkovuoto

Naisilla klamydia voi aiheuttaa myös sisäsynnytinten tulehduksen, jolloin oireina ovat alavatsakipu, kuukautisvuotohäiriöt ja lämmönnousu.

Klamydian hoito

Klamydia hoidetaan antibiootilla, tavallisesti kerta-annoksella atsitromysiiniä. Sisäsynnytintulehduksen hoitoon tarvitaan kahden viikon lääkitys esimerkiksi doksisykliinillä. Myös seksikumppani kannattaa tutkia ja hoitaa samanaikaisesti. Antibioottikuurin lisäksi on tärkeää pidättäytyä seksistä ensimmäisen hoitoviikon ajan, ja käyttää kondomia tai suuseksisuojaa jokaisessa yhdynnässä, kunnes jälkitarkastuksessa on todettu taudin parantuneen.

Klamydian jälkitaudit ovat ongelmallisia. Niihin kuuluvat raskaushäiriöt ja munatorvitukoksen aiheuttama hedelmättömyys. Jälkitaudin vaara yhden infektion jälkeen on pieni, mutta kasvaa nopeasti uusintainfektion yhteydessä.

Asiantuntijana artikkelissa on infektiosairauksien ja sisätautien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila.

Usein kysyttyä klamydiasta

Klamydiatartunnoista suuri osa on oireettomia, minkä vuoksi tauti leviää herkästi. Taudin itämisaika tartunnasta mahdollisiin oireisiin on 10–14 vuorokautta. Tavallisimpia klamydiaoireita miehillä on kipu ja kirvely virtsatessa sekä niukka, limainen vuoto virtsaputkesta. Naisilla taas tyypillisiä klamydiaoireita ovat kipu virtsatessa, tihentynyt virtaamistarve ja lisääntynyt valkovuoto. Naisilla klamydia voi aiheuttaa myös sisäsynnytinelinten tulehduksen, jonka oireita ovat alavatsakipu, kuukautisvuotohäiriöt ja lämmönnousu.

Jos epäilet klamydiatartuntaa, kannattaa mahdollinen tartunta selvittää laboratoriossa noin viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä, jolloin klamydia voidaan todeta luotettavasti. Klamydia tutkitaan helpoimmin virtsanäytteestä, mutta klamydiatesti voidaan tehdä miehillä myös virtsaputkesta ja naisilla kohdunkaulasta pumpulitikulla otetusta näytteestä.

Klamydian hoidossa käytetään antibioottia. Tavallisesti klamydia hoidetaan kerta-annoksella atsitromysiiniä, mutta sisäsynnytintulehduksen hoitoon tarvitaan kahden viikon lääkitys esimerkiksi doksisykliinillä. Myös seksikumppani kannattaa tutkia ja hoitaa samanaikaisesti. Antibioottikuurin lisäksi on tärkeää pidättäytyä seksistä ensimmäisen hoitoviikon ajan ja käyttää kondomia tai suuseksisuojaa jokaisessa yhdynnässä, kunnes jälkitarkastuksessa taudin on todettu parantuneen.

Pitkään hoitamatta ollut klamydia voi aiheuttaa lapsettomuutta. Klamydia voi aiheuttaa raskaushäiriöitä ja munatorvitukoksesta johtuvaa hedelmättömyyttä. Yhden infektion jälkeen jälkitaudin vaara on pieni, mutta kasvaa nopeasti, jos infektio uusii.

Lisää aiheesta

Kondylooman eli visvasyylän oireet ja hoito
Lue lisää
Tietoa HPV eli papilloomaviruksesta ja HPV-rokotteesta
Lue lisää
Kuppa eli syfilis
Lue lisää