Ihotautilääkäri

Ihotautilääkäri tutkii ja hoitaa ihosairauksia, allergisia oireita sekä erilaisia ihomuutoksia.

Ihotautilääkäri tutkii ja hoitaa ihosairauksia, allergisia oireita sekä erilaisia ihomuutoksia. Ihotautilääkärin osaamisalueeseen kuuluvat myös sukupuolitaudit ja sukuelinten ihosairaudet sekä monet yleissairaudet, jotka aiheuttavat iho-oireita.

Aiemmin ihotautilääkärit valmistuivat iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäriksi. Koulutusohjelman muutoksen myötä nimike vaihtui ihotautien ja allergologian erikoislääkäriksi.

Yleisimmät ihotaudit

Erilaisia ihottumia ja ihotauteja on noin 3 000 erilaista. Yleisiä ihotautilääkärin hoitamia ihotauteja ovat:

  • akne
  • erilaiset ekseemat, kuten atooppinen ekseema ja seborroinen ekseema eli tali-ihottuma
  • psoriaasi
  • ihon infektiosairaudet, kuten huuliherpes, märkärupi, molluskat, syylät ja ihon ja kynsien sienitaudit
  • ihokasvaimet, kuten hyvänlaatuiset luomet tai ihosyöpä
  • nokkosihottuma
  • allergiset ihottumat ja lääkereaktiot

Yksityisen ihotautilääkärin vastaanotto

Kun potilas hakeutuu ihotautilääkärin vastaanotolle, ihotautilääkäri arvioi ihomuutoksen tai ihosairauden näkyvän iho-oireen sekä potilaan kertomien esitietojen, kuten ihottuman oireiden ja niiden keston perusteella. Myös tarkat tiedot muusta terveydentilasta ja käytetyistä lääkkeistä ovat tarpeen. Yleensä lääkäri voi tehdä diagnoosin vastaanottokäynnillä edellä mainittujen tietojen ja havaintojen pohjalta. Usein ihotautilääkäri tarkastaa vastaanoton yhteydessä koko ihon.

Toisinaan iho-oire vaatii lisätutkimuksia, kuten laboratoriokokeita ja allergiatutkimuksia. Ihottumasta tai ihomuutoksesta voidaan ottaa myös koepala. Ihotähystin eli dermatoskooppi helpottaa esimerkiksi hyvänlaatuisten luomien erottamista epäilyttävistä, poistoa vaativista luomista.

Ihotauteja voidaan hoitaa erilaisilla paikallisesti käytettävillä tai suun kautta otettavilla lääkkeillä. Niiden lisäksi ihotautilääkäri voi käyttää iho-ongelmien hoidossa muun muassa valohoitoa, ihon laserhoitoa, jäädytys- eli kryohoitoa ja leikkaushoitoa. Osa ihotautilääkäreistä tekee myös ihon esteettisiä hoitoja.

Varaa aika ihotautilääkärille

Milloin lääkäriin?

Ihotautilääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos kärsit iho-oireista, epäilet ihosairautta tai huomaat uusia tai epäilyttäviä ihomuutoksia.

Varaa aika ihotautilääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu myös Mehiläisen ihotautien erikoispoliklinikoihin, joilla hoidetaan ihosairauksia ja ihokasvaimia sekä tehdään ihoa korjaavia esteettisiä hoitoja.

Tutustu Mehiläisen ihotautilääkäreihin.

Artikkelissa asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri, LT Maarit Vaalamo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.5
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta