Nokkosihottuma eli urtikaria
Nokkosihottuma tai nokkosrokko eli urtikaria muistuttaa ulkonäöltään nokkosen polttamaa. Nokkosrokko on varsin yleinen ja yleensä nopeasti ohi menevä iho-oire. Nokkosihottuman tarkkaa syytä ei tunneta.
Nokkosihottuman oireet
Nokkosihottumassa iholle ilmaantuu kutisevia paukamia tai viiruja, joiden kesto voi vaihdella minuuteista tunteihin. Paukamien koko ja muoto voivat vaihdella. Nokkosihottumaan voi liittyä myös angioedeema, eli paikallinen turvotus esimerkiksi huulessa, kielessä tai silmäluomessa. Turvotus voi kestää jopa muutaman vuorokauden ajan ja olla kutiseva tai kivulias..
Nokkosrokko voi olla nopeasti tuntien tai päivien sisällä ohimenevä. Toisaalta krooninen nokkosrokko voi kestää kuukausia tai jopa vuosia.
Mistä nokkosihottuma johtuu?
Nokkosihottuman tarkkaa syytä ei tiedetä. Akuutti, alle kuusi viikkoa kestävä nokkosrokko saattaa olla seurausta aiemmin alkaneesta infektiosta. Lyhytkestoinen nokkosrokko voi olla puolestaan esimerkiksi allergian aiheuttamaa.
Nokkosihottuman hoito
Nokkosihottumaa hoidetaan oireiden mukaan. Ensisijainen hoitokeino on suun kautta otettava antihistamiinilääkitys. Jos nopeasti kehittyvän ja ohimenevän nokkosrokon aiheuttaja (esimerkiksi lääkeaine tai ruoka-aine) tiedetään, tulee tätä allergeenia välttää.
Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, mikäli epäilee nokkosihottumaa, oireet jatkuvat tai siihen liittyy voimakasta turvotusta.
Varaa aika ihotautilääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (pvm/mpm).
Mikäli iho-oire on paikallinen ja siitä saa hyvän valokuvan, voi lääkäriin olla aluksi yhteydessä myös Digiklinikan kautta. Digiklinikan hoitava lääkäri ohjaa tarvittaessa vastaanotolle.
Tutustu Mehiläisen ihotautilääkäreihin.
Artikkelissa asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri, LT Maarit Vaalamo.