Akne

Akne on hyvin yleinen nuoruusiän vaiva. Akne rauhoittuu useimmiten kahdenkymmenen ikävuoden jälkeen, mutta se voi yhtä lailla jatkua teini-iästä aikuisuuteen tai puhjeta vasta aikuisiällä.

Aknella on suuri vaikutus ulkonäköön ja se voi jättää ihoon arpia. Koska akne voi vaikuttaa merkittävästi itsetuntoon ja elämänlaatuun ja aiheuttaa jopa masennusta, sen vuoksi kannattaa hakeutua aktiivisesti hoitoon jo heti alkuvaiheessa.

Mistä akne johtuu?

Akne alkaa yleensä murrosiässä, kun testosteronin eli mieshormonin eritys käynnistyy ja lisää ihon talineritystä. Propionibakteerit alkavat lisääntyä tukkeutuneissa rauhastiehyeissä, mikä johtaa komedojen ja märkänäppyjen muodostumiseen.

Aknen perimmäistä syytä ei tunneta, eikä tiedetä, miksi jotkut sairastuvat akneen. Taipumus akneen on perinnöllistä. Jos vanhemmalla on ollut vaikea akne, kannattaa perheen nuori tuoda ajoissa aknen hoidon aloitukseen. Akne ei yleensä johdu vääränlaisesta ruokavaliosta tai ihon vääränlaisesta pesemisestä.

Aknen oireet

Aknea on eri vaikeusasteita. Aknen lievimmässä muodossa iholla esiintyy komedoita eli mustapäitä ja valkopäitä. Lisäksi iholla esiintyy usein märkäisiä tai punoittavia näppylöitä eli finnejä. Kystinen akne ja onteloakne ovat aknen vaikeimpia muotoja, joissa voi olla runsaasti kookkaita, kivuliaita ja erittäviä märkänäppylöitä.

Aknea esiintyy yleensä

  • kasvojen alueella
  • hartioissa ja olkavarsissa
  • selässä
  • rinnassa

Aknea sairastavalla voi esiintyä myös päänahan rasvoittumista ja tali-ihottumaa.

Aknen hoito

Aknen kanssa ei kannata jäädä yksin. Sekä lieväoireisen että vaikeamman aknen hoito kannattaa aloittaa heti alkuvaiheessa oireiden lievittämiseksi ja niiden keston lyhentämiseksi. Akne on usein pitkäkestoinen vaiva, joka oireilee jopa vuosien ajan. Aknen aiheuttama mielipaha tai esimerkiksi jännitys sosiaalisissa tilanteissa voivat häiritä elämää niin nuorella kuin aikuisellakin. Akne kannattaa hoitaa ajoissa myös sen takia, ettei akne ehdi arpeuttaa ihoa.

Akneen on hyviä hoitoja, joista löytyy yleensä jokaiselle hyvin tehoava vaihtoehto.

Lue myös:
Aknen hoito
Aknearpien hoito

Milloin lääkäriin?

Mikäli aknesta on haittaa, siihen kannattaa hakea apua ihotautilääkäriltä, joka auttaa valitsemaan sopivimman hoidon ja seuraa hoitoa.

Varaa aika ihotautilääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen ihotautilääkäreihin

Artikkelissa asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri, LT Maarit Vaalamo.

Lue myös:

Nuoren akne ja sen hoito
Aikuisiän akne ja sen hoito
Finnit ja mustapäät
Aknearpien hoito
Ruusufinni

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.5
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta