Akne

Akne on yleinen nuoruusiän vaiva. Useimmilla nuorilla tauti on lievä ja korjaantuu itsestään. Tauti voi toisaalta olla todella kiusallinen ja pilata nuoren ihmisen ulkonäön. Se voi pahimmillaan kestää kymmenenkin vuotta, joten tehokas hoito kannattaa. Aknen hoitoon ovat parhaiten perehtyneitä ihotautilääkärit.

Akne alkaa puberteetin varhaisvaiheessa. Talirauhaset suurenevat ja talineritys lisääntyy hormonien vaikutuksesta. Talitiehyet voivat sarveistua liikaa ja talialueille alkaa muodostua silmälle näkymättömiä mikrokomedoja.

Apua akneen ihotautilääkärillä

Ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman Turun Mehiläisestä sanoo, että akneen kannattaa hakea apua ihotautilääkäriltä, jos iho on vaikeasti tulehtunut tai jos akne häiritsee ja ahdistaa.

- Akne on hyvin monimuotoinen sairaus. Se voi masentaa ja toisaalta vaikeimmillaan oireilla kuumeiluna ja vaikuttaa jopa yleiskuntoon . Vaikka akne useimmiten rauhoittuu kahdenkymmenen ikävuoden jälkeen, sitä ei voi luvata. Akne ei välttämättä parane itsestään eikä sillä ole ikärajaa: se voi puhjeta myös aikuisena ja sitä voi sairastaa vielä eläkeiässäkin. Hoito kannattaa aloittaa riittävän ajoissa, koska siten voidaan estää pysyvien arpien muodostuminen.

Aknen syyt

Akne alkaa yleensä murrosiässä testosteronin eli mieshormonin erityksen lisääntyessä. Talirauhaset alkavat reagoida hormoniin, jolloin talineritys lisääntyy ja talirauhastiehyt sarveistuu: syntyy ihomato. Kun propionibakteerit alkavat lisääntyä tukkeutuneissa tiehyeissä, tuloksena on tulehdus, finni. Aknea esiintyy yleensä kasvoissa, rinnassa ja selässä.

- Aknen perimmäistä syytä ei kuitenkaan tunneta. Ei tiedetä, miksi jotkut sairastuvat, toiset eivät. Mutta jos vanhemmilla on ollut akne, luultavasti heidän lapsillaankin on, sanoo Oksman.

Lue myös:

Nuoren akne ja sen hoito

Aikuisiän akne ja sen hoito

Finnit ja mustapäät

Aknearpien hoito

Ruusufinni