Syyhy eli syyhypunkki
Artikkelissa asiantuntijoina
Tarkistettu 3.12.2024
Syyhy tiiviisti
Syyhy on loisen eli syyhypunkin aiheuttama ihosairaus, joka leviää joko ihokontaktissa tai tekstiilien välityksellä. Syyhypunkki kaivautuu ihon alle munimaan, mikä aiheuttaa voimakasta kutinaa ja ihottumaa. Syyhy on yleinen vaiva, joka voi tarttua keneen tahansa iästä ja elämäntilanteesta riippumatta.
Syyhyn oireet
Syyhyn oireena on voimakasta kutinaa, erityisesti iltaisin ja öisin, sekä punoittavaa ihottumaa. Ihottumaa esiintyy usein sormien ja varpaiden välissä, ranteissa, kyynärvarsissa ja genitaalialueilla. Syyhyn oireita voivat olla myös ohuet harmaat tai ruskeat viivat iholla, jotka ovat syyhypunkin kaivamia onkaloita. Raapiminen voi johtaa ihon tulehtumiseen.
Syyhyn tyypillisiä oireita ovat:
- voimakas kutina, erityisesti iltaisin ja öisin
- punoittava tai rakkulainen syyhyihottuma
- ohuet harmaat tai ruskeat viivat iholla eli syyhypunkin kaivamat onkalot
Syyhyn itämisaika
Syyhyn itämisaika vaihtelee ensitartunnassa 3–6 viikkoon, jolloin elimistö herkistyy syyhypunkille ja sen eritteille. Syyhyn uusintatartunnoissa oireet ilmenevät nopeammin, yleensä 1–3 vuorokaudessa. Syyhypunkin toukat kehittyvät sukukypsiksi aikuisiksi noin kahdessa viikossa nymfivaiheen jälkeen. Tämä nopea kehitys voi johtaa syyhyn oireiden nopeaan ilmaantumiseen.
Syyhyn tarttuminen
Syyhy tarttuu yleensä ihokontaktissa syyhypunkin siirtyessä iholta toiselle, esimerkiksi kätellessä tai halatessa. Lisäksi syyhypunkit voivat selvitä lyhyen aikaa ihon ulkopuolella, mikä mahdollistaa syyhyn tarttumisen myös käytettyjen vaatteiden tai vuodevaatteiden kautta.
Koska syyhy tarttuu pääasiassa suorassa ihokosketuksessa, on syyhy erityisen altis leviämään tiiviissä yhteisöissä kuten kouluissa, hoivakodeissa ja muissa paikoissa, joissa ihmiset ovat läheisessä kontaktissa toistensa kanssa. Tiiviissä yhteisöissä ihmiset jakavat usein myös henkilökohtaisia esineitä, kuten pyyhkeitä ja vaatteita, mikä voi edistää syyhyn tarttumista.
Tiedostamalla syyhyn tarttumisen tavat ja yleisimmät olosuhteet, joissa tartunta on todennäköisintä, voidaan tehokkaammin ehkäistä syyhyn leviämistä.
Milloin lääkäriin syyhyn takia?
Syyhy ei yleensä parane itsestään ilman asianmukaista hoitoa, joten on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle diagnoosin varmistamiseksi ja oikeanlaisen hoidon saamiseksi. Syyhyä epäiltäessä on myös suositeltavaa aloittaa kotihoito apteekista saatavalla valmisteella ja noudattaa tarkasti hoito-ohjetta.
Hakeudu lääkärin vastaanotolle, jos:
- kutina ei lievity itsehoidolla
- epäilty syyhy on levinnyt laajalle
- olet raskaana tai imetät
- kärsit voimakkaasta kutinasta
- epäilet syyhyn tarttuneen pieneen lapseen
- oireet ovat jatkuneet pitkään
Syyhyn toteaminen
Syyhyn toteaminen eli diagnosointi on tärkeää ennen hoidon aloittamista, sillä se varmistaa oikeanlaisen hoidon ja estää tartunnan leviämisen. Lääkäri toteaa syyhyn yleensä potilaan oireiden ja ihomuutosten perusteella. Syyhyn toteaminen voi sisältää seuraavia vaiheita:
- Kliininen arviointi: Potilaan iholta etsitään tyypillisiä syyhyn merkkejä, kuten pieniä punaisia näppylöitä, rakkuloita tai raapimisjälkiä. Syyhypunkin aiheuttamat ihomuutokset ovat usein havaittavissa erityisesti sormien väleissä, ranteissa, kyynärpäissä ja vyötäröllä.
- Ihonäytteet: Jos kliininen arviointi ei ole riittävä, voidaan ottaa myös ihonäyte, joka kerätään ihoa raaputtamalla. Ihonäyte tutkitaan mikroskooppitutkimuksessa, jossa etsitään syyhypunkkeja, niiden munia tai ulosteita.
- Dermatoskopia: Ihon tutkimisen apuna voidaan käyttää myös dermatoskooppia. Dermatoskooppi voi auttaa havaitsemaan syyhypunkin käytäviä ihon pinnalla.
Syyhyn varhainen toteaminen on tärkeää syyhyn leviämisen estämiseksi. Mitä nopeammin syyhy tunnistetaan ja hoidetaan, sitä pienempi riski on tartuttaa muita ja kärsiä oireiden pahenemisesta.
Syyhy voidaan usein todeta myös etävastaanotolla tyypillisten oireiden ja kuvalöydösten perusteella.
Syyhyn hoito
Lääkäri määrää tapauskohtaisesti sopivan syyhyn hoidon. Syyhyn hoitoon käytetään yleensä paikallisesti levitettäviä lääkevoiteita, kuten permetriiniä, rikki-vaseliinia tai bentsyylibentsoaattia sisältävää voidetta. Voide levitetään huolellisesti koko keholle ja erityisesti niille alueille, joissa syyhyn oireet ovat voimakkaimmat. Syyhyn hoidon teho perustuu syyhypunkkien ja niiden munien tuhoamiseen. Syyhyn hoito tulee tehdä ohjeiden mukaisesti ja usein koko perheen tai lähipiirin on aloitettava hoito samanaikaisesti.
Syyhylääkkeitä ovat muun muassa:
- Permetriinivoide
- Rikki-vaseliini -hoito
- Ivermektiini-tabletit
- Hydrokortisonivoide kutinan lievittämiseen
Vaikeissa tai toistuvissa syyhytapauksissa lääkäri voi määrätä ivermektiinitabletteja, jotka ovat suun kautta otettavia lääkkeitä. Ivermektiiniä käytetään usein yhdistelmähoitona paikallisten voiteiden kanssa silloin, kun paikallinen hoito ei ole riittävä tai kun syyhy on levinnyt laajalle.
Vaikka syyhyn hoito olisi onnistunut, kutinaa voi esiintyä vielä 2-4vk ajan ihon tulehdusreaktiosta johtuen. Jos epäilet syyhyn hoidon epäonnistuneen esim. syyhysiivouksen puutteellisuuden vuoksi tai jos kutina kestää hoidon jälkeen pidempään kuin 4vk, hakeudu lääkärin vastaanotolle.
Syyhyn kotihoito
Perusteellinen kodin ja tekstiilien siivous on olennainen osa syyhyn hoitoa ja leviäimisen ehkäisyä. Syyhypunkit voivat elää useita päiviä tekstiileissä, kuten vaatteissa ja vuodevaatteissa.
Perusteelliseen syyhysiivoukseen kuuluu:
- Pese tekstiilit vähintään 60 °C:ssa, pakasta –20°C:ssa tai sulje pussiin 7vrk ajaksi
- Imuroi kangaspintaiset huonekalut, joita ei voi pestä pesukoneessa, kuten patjat, sohvat ja matot
- Pyyhi kovapintaiset huonekalut
- Tuuleta tai imuroi peitot ja tyynyt
- Vaihda puhtaat vuodevaatteet
Syyhyn ehkäisy
Syyhyn ennaltaehkäisyssä keskeistä on hyvien hygieniakäytäntöjen noudattaminen ja läheisten kontaktien välttäminen:
Käsihygienia: Hyvä käsihygienia on erittäin tärkeää syyhyn leviämisen estämisessä. Kädet tulisi pestä säännöllisesti saippualla ja vedellä, erityisesti ennen ruokailua ja kasvojen koskettamista. Käsidesin käyttö on hyödyllistä tilanteissa, joissa käsien pesu ei ole mahdollista.
Kynsien hoito: Kynsien pitäminen lyhyinä ja puhtaina voi vähentää syyhypunkkien leviämisen riskiä raapimisen seurauksena. Pitkät kynnet voivat kerätä likaa ja bakteereja, jotka voivat edistää tartunnan leviämistä.
Tekstiilien käsittely: Syyhypunkit voivat selvitä tekstiileissä, kuten vaatteissa ja vuodevaatteissa, jopa useita päiviä. Siksi on tärkeää pestä kaikki käytetyt vaatteet, vuodevaatteet ja pyyhkeet vähintään 60 °C:ssa, jotta punkit tuhoutuvat. Myös tekstiilien säännöllinen vaihtaminen ja peseminen on suositeltavaa.
Läheisten kontaktien välttäminen: Syyhy leviää helposti läheisessä kontaktissa, joten on tärkeää välttää suoraa ihokosketusta tartunnan saaneiden henkilöiden kanssa. Tämä koskee myös yhteisten esineiden, kuten pyyhkeiden ja vaatteiden jakamista.
Yleiset väärinkäsitykset syyhystä
Syyhyyn liittyy monia väärinkäsityksiä ja myyttejä, jotka voivat johtaa virheellisiin käsityksiin ja tarpeettomaan stigmaan:
- Yksi yleisimmistä väärinkäsityksistä on, että syyhy johtuu huonosta hygieniasta. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä syyhy voi tarttua kenelle tahansa, riippumatta henkilökohtaisesta hygieniasta. Syyhypunkki leviää pääasiassa suorassa ihokosketuksessa, eikä sen tarttuminen liity siihen, kuinka puhdas tai likainen ihminen on.
- Toinen yleinen myytti on, että syyhy on vain tiheään asuttujen tai lämpimien alueiden ongelma. Vaikka syyhy voi levitä helpommin tiheään asutuilla alueilla, se ei ole rajoittunut vain tiettyihin maantieteellisiin alueisiin tai väestöryhmiin. Syyhy voi esiintyä missä tahansa, missä ihmiset ovat läheisessä kontaktissa toistensa kanssa, kuten kouluissa, hoivakodeissa ja perheissä.
On siis tärkeää ymmärtää, että syyhy ei ole merkki huonosta elinympäristöstä tai sosioekonomisesta asemasta. Tämä väärinkäsitys voi lisätä syyhyn saaneiden ihmisten kokemaa häpeää ja estää heitä hakemasta hoitoa. Tietoisuuden lisääminen syyhyn leviämistavoista ja yleisyydestä voi auttaa vähentämään stigmaa ja rohkaisemaan ihmisiä hakemaan apua ja hoitoa ajoissa.
Usein kysyttyä syyhystä
Syyhy on loisen eli syyhypunkin aiheuttama ihosairaus, jonka oireena on ihottuma ja voimakas kutina erityisesti öisin.
Syyhytartuntaan liittyy ihottuma, joka on tyypillisesti punoittavaa, rakkulaista ja kutisevaa.
Syyhypunkki on mikroskooppisen pieni ja sitä on vaikea nähdä paljaalla silmällä. Syyhypunkki näyttää pieneltä, vaalealta ja pyöreältä loiselta.
Syyhy tarttuu ihokontaktissa ja sen voi saada myös tartunnan saaneen henkilön käyttämien vaatteiden, vuodevaatteiden tai pyyhkeiden kautta.
Lapsilla syyhy voi olla erityisen hankala, sillä he eivät välttämättä osaa ilmaista kutinan voimakkuutta. Lapsen syyhy vaatii nopeaa hoitoa ja perheen muiden jäsenten tarkkailua mahdollisten oireiden varalta.
Tartunnan ehkäisemiseksi on tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa ja välttää läheistä kontaktia tartunnan saaneisiin.