Nainen ja koira rannalla

Ruusufinni on erityisesti poskiin ilmestyvää punoitusta, pieniä hiusverisuonia, tulehduspaukamia ja märkäpäitä. Oireilua voi tulla myös nenään, otsaan ja leukaan. Ruusufinni alkaa yleensä keski-iässä 30 ikävuoden jälkeen ja oireilu jatkuu vuosia. Usein tauti pahenee valon lisääntyessä keväällä. Alttius ruusufinniin ei häviä ja tauti uusiutuu helposti. Taipumus ruusufinniin periytyy.

Osalla potilaista on lisäksi silmäoireita, kuten silmän sidekalvon ja silmäluomien reunan tulehdusta.

Ruusufinnin perimmäistä syytä ei tunneta. Sen laukaisevia tekijöitä ovat ultraviolettisäteily, voimakkaat mausteet, alkoholi ja lämpötilan vaihtelut.

Ruusufinnin oireet

Ruusufinni alkaa usein poskien punoituksella erityisesti lämpötilan vaihtelujen yhteydessä, hikoillessa, juodessa alkoholia tai kuumia juomia sekä jännittävissä tilanteissa. Punoitus häviää hitaammin kuin tavallisessa punastumisessa ja siihen voi liittyä poskien turvotusta. Muita oireita ovat pysyvästi laajentuneet hiusverisuonet, tulehduspaukamat ja märkäpäät. Ruusufinni voi tulehduttaa ja arpeuttaa kasvoja. Siksi siihen kannattaa hakea hoitoa.

Miten ruusufinni eroaa aknesta?

Ruusufinni voi näyttää maallikon silmiin samalta kuin akne, mutta ihotautilääkäri erottaa ne toisistaan. Niiden erottaminen toisistaan on myös tärkeää, sillä akne ja ruusufinni reagoivat eri tavoin aurinkoon ja niiden hoito on osittain erilaista.

Aurinko usein helpottaa aknea, mutta ruusufinniä se yleensä pahentaa. Ruusufinni ei tee mustapäitä, kuten akne, ja se alkaa usein vanhempana kuin akne. Ne voivat oireilla kuitenkin samalla ihmisellä, jopa samanaikaisesti. Toisinaan teini-iän aknesta kärsineelle puhkeaa keski-iässä ruusufinni.

Ruusufinnin hoito

Ruusufinnistä kärsivän kannattaa suojautua hyvin auringolta ja lämpötilanvaihteluilta. Kovalla pakkasella kasvoja kannattaa suojata esimerkiksi huivilla. Koska alkoholi on ruusufinnin merkittävä pahentaja, alkoholin käyttöä kannattaa välttää.

Ihotautilääkäri voi määrätä ruusufinnin hoitoon tehokkaan paikallishoidon. Paikallishoitojen lisäksi ruusufinniä voidaan hoitaa aknen tavoin tetrasykliini-antibiooteilla ja isotretinoiinilla. Ehkäisypillerit eivät sovi ruusufinnin hoitoon. Kortisonivoiteet usein pahentavat ruusufinniä.

Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Tomi Leivo.