Lääketieteellinen neulaushoito

Lääketieteellisellä neulauksella voidaan parantaa ihon ulkonäköä ja rakennetta lähes millä iho alueella tahansa. Se sopii hoidoksi lukuisiin erilaisiin arpimuutoksiin kuten akne- ja raskausarpiin, sekä ikääntymisen tai auringonvalon rypistämään ja veltostamaan ihoon. Toimenpiteen tekee asiaan perehtynyt erikoislääkäri.

Hoito tehdään neulauslaitteella, jossa on lukuisia steriilejä neuloja vierivieressä. Käytettyjen neulojen pituus vaihtelee hoidetun vaivan mukaan. Neulat ulottuvat aina orvaskeden alla olevaan verinahkaan tai verinahan alla olevaan ihon rasvakerrokseen asti.

Toimenpiteessä kivunlievitykseksi riittää tunti ennen toimenpidettä levitetty puudutevoide, jonka vaikutusta yleensä tehostetaan toimenpiteen aikana puuduteinjektioilla. Neulauksen jälkeen potilaan iho pyyhitään puhtaaksi kudosnesteestä/verestä ja sen jälkeen siihen levitetään antibioottivoide päälle.

Toipuminen toimenpiteestä on nopeaa. Potilas on pääsääntöisesti heti työkykyinen, mikäli sosiaalinen haitta ei sitä estä. Meikkiä voi käyttää jo seuraavana päivänä. Ihossa on punottelua ja joskus pientä turvottelua 1-5 päivää toimenpiteen jälkeen riippuen tehdyn hoidon voimakkuudesta.

Lääketieteellisessä neulauksessa pystytään neulojen avulla vaikuttamaan ihossa syvällä oleviin rakenteisiin ilman että ihon pintaa (orvaskesi) kuitenkaan merkittävässä määrin vaurioitetaan. Tämän takia lääketieteellinen neulaus on tehokkuudestaan huolimatta toimenpide, josta potilas toipuu nopeasti ja josta toipumisessa on hyvin harvoin mitään ongelmia. Parhaat tulokset saadaan sarjahoidolla.

Artikkelin on kirjoittanut LT, Ihotautien ja allergiologian erikoislääkäri Tomi Leivo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Tomi Leivo
LT,Ihotautien ja allerg. erikoislääkäri
9.4
Susanna Majasuo
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
lokakuu 2021viikko 43