Couperosa

Couperosalla tarkoitetaan kasvojen ihon punoitusta, joka johtuu laajentuneista tai katkenneista hiusverisuonista. Hoitamattomana couperosa voi kehittyä ruusufinniksi, jossa punoituksen lisäksi iholle ilmaantuu märkänäppylöitä.

Couperosan oireet

Couperosan tyypillisesti aiheuttamia oireita ovat:

  • punoitus, jota esiintyy yleisimmin iholla poskipäissä, nenässä ja nenänpielissä
  • ihon kuivuminen
  • iho tuntuu kireältä
  • poltteleva tai pistelevä tunne iholla

Mistä couperosa johtuu?

Couperosa on tyypillistä suomalaisille, joilla on ohut ja herkkä iho. Ihon pinnallisten verisuonten laajentuminen johtuu tavallisesti auringon UV-säteilystä. Verisuonten seinämien heikkous on usein perinnöllistä. Oireet alkavat yleensä 30–50 vuoden iässä, mutta couperosaa voi esiintyä myös nuoremmilla esimerkiksi paleltuman seurauksena. Naisille oireita tulee yleensä miehiä herkkemmin. Alussa punoitusta esiintyy usein ajoittain, mutta oireiden edetessä punoitus voi jäädä pysyväksi.

Pintaverisuonien laajenemisen syy voi olla myös pitkäkestoinen kortisonivoidehoito, jos laajenemista esiintyy hoidetulla alueella.

Couperosan hoitaminen laserilla

Couperosaa voidaan hoitaa laserilla. Laserhoito on ainoa tehoava hoito laajentuneiden verisuonien tuhoamiseen, minkä seurauksena myös punoitus häviää. Hoitotulokset ovat yleensä varsin hyviä. Pysyvän hoitotuloksen saavuttaminen saattaa vaatia useampia hoitokertoja tilanteesta riippuen.

Ihoon liittyviä toimenpiteitä ja hoitoja tekevät kokeneet erikoislääkärit sekä erikoissairaanhoitajat. Varaa aika Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min)

Lisää aiheesta