Maksaläiskät ja ihon pigmenttihäiriöt

Maksaläiskä eli melasma on auringonvalon aiheuttama ihon liikapigmentaatio. Maksaläiskiä muodostuu erityisesti naisille ja useimmiten kasvojen alueelle.

Mitä maksaläiskät ovat?

Maksaläiskät ovat tummentuneita ihoalueita. Useimmiten maksaläiskiä muodostuu kasvojen alueelle, erityisesti ylähuulen yläpuolelle sekä poskipäiden ja otsan alueille. Maksaläiskät usein tummuvat auringossa sekä ajan myötä.

Hormonaaliset muutokset, kuten raskaus tai hormonaalinen ehkäisy voivat altistaa maksaläiskien syntymiselle.

Maksaläiskien ehkäisy ja hoito

Maksaläiskien syntymistä voi ehkäistä huolellisella aurinkosuojauksella. Myös jo syntyneiden maksaläiskien tummumista voi estää käyttämällä aurinkosuojavoidetta, jossa on korkea suojakerroin. Apteekkien ja kosmetiikkaliikkeiden valikoimissa on myös maksaläiskien hoitoon tarkoitettuja tuotteita.

Maksaläiskät ovat vaarattomia ja niiden aiheuttama haitta on yleensä kosmeettista.
Mikäli maksaläiskistä kokee olevan haittaa, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Ihotautilääkäri voi hoitaa maksaläiskiä esimerkiksi lääkehoidoilla tai ihon laserhoidolla.

Muut ihon pigmenttihäiriöt

Muita ihon pigmenttihäiriöitä ovat muun muassa pisamat. Pisamat tummuvat auringossa ja häviävät talvella. Ne eivät ole vaarallisia ja usein häviävät iän myötä. Myös monet ihottumat voivat parannuttuaan jättää muuta ihoa tummemman tai vaaleamman läiskän. Tavallisia iholta jo lapsena löytyviä vaaleanruskeita läiskiä ovat maitokahvin väriset ns. cafe au lait -läiskät. Jos näitä on useita, kannattaa lapsi viedä ihotautilääkärin vastaanotolle,

Ihon ruskeat läiskät kannattaa näyttää ihotautilääkärille, etenkin mikäli läiskä on tumma, aristava tai muista poikkeava. Toisinaan, varsinkin ikääntyneellä iholla, taustalla voi olla pahanlaatuinen tai alkava ihokasvain.

Iho voi vaurioitua suuresta määrästä auringon ultraviolettisäteilyä. Ihotautilääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua luomitarkastukseen, mikäli ihon väri muuttuu siten, että siinä on tasaisen sävyn sijaan pieniä tummia ja/tai vaaleita täpliä. Kyseessä voi olla liiallisen auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttama ihon valovaurio, johon liittyy lisääntynyt ihosyövän riski.

Varaa aika ihotautilääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen ihotautilääkäreihin.

Artikkelissa asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri, LT Maarit Vaalamo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.5
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Johanna Hagman
LT, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri
9.7