Suojaudu auringon haitoilta ja auringon polttama iho

Auringon säteily aiheuttaa muitakin haittoja kuin näkyvän ihon palamisen. Ohentunut otsonikerros päästää auringon säteilyä ihmisen iholle vaarallisen paljon. UV-säteilyltä on suojattava erityisesti lapset, jotta heidän ihonsa kestää aurinkoa myös tulevaisuudessa..

Näin suojaat ihon auringolta

Paras tapa välttää auringon aiheuttamat haitat kuten ihon palaminen tai ihomuutokset eli aurinkokeratoosit, on ihon suojaaminen vaatteilla ja voiteilla. Kasvojen aurinkosuojakertoimet ovat nykyään 50 tai 60. Ne ovat ohuita suojavoiteita, jotka levitetään iholle kosteus- tai meikkivoiteen alle. Rasvaiselle, kuivalle ja herkälle iholle löytyy omat tuotteensa ja niitä kannattaa myös käyttää, sillä kosteus- tai meikkivoiteen aurinkosuoja ei riitä.

Erityisesti nenä on suojattava hyvin, sillä se saa aurinkoa aina, kun ihminen pistäytyy ulos. Keväthangilla ja kesävesillä kasvojen suojaamisessa on oltava tinkimätön, sillä lumi ja vesi heijastavat säteet kasvoihin myös alhaalta.

Suojaudu ihosyövältä - kymmenen sääntöä

1. Katse korvalliselle

Kasvot saavat aurinkoa aina, kun pistät nenäsi ulos. Usein ihomuutokset pääsevät hiipimään korvallisille, selkään tai reisiin alueille, joita ei itse näe peilistäkään. Jos ystävän korvallisella ihonväri muuttuu, siitä on paras mainita.

2. Laske luomet

Omat ja lapsensa luomet on hyvä laskea, että tietää vuosien ja vuosikymmenten kuluttua, ovatko ne lisääntyneet, mihin ja milloin. Jos jokin ihomuutos askarruttaa, on viisaampi viedä lapsi lääkäriin kuin jättää viemättä.

3. Ruskettua saa, palaa ei

Keväthangille ja kesävesille saa mennä vain aurinkosuojavoideltuna. Levitä aurinkosuojavoide puhtaille kasvoille meikin alle. Kunnollinen suojakerroin on 50 tai 60. Yli vuoden vanha voide on menettänyt tehoaan.

4. Suojaa lapset

Lapset on suojattava perusteellisesti vaatteilla, voiteilla, lippalakilla ja aurinkolaseilla. Auringon suora säteily aiheuttaa säteilyvaurioita. Pilviselläkin voi palaa. Etelänmatkalla siesta kannattaa viettää paikalliseen tapaan sisällä. Aamu- ja iltapäivä sopivat lasten rantaleikkeihin.

5. Suojaa silmät

Lippis ja aurinkolasit suojaavat silmäpohjia aurinkovaurioilta ja ympäryksiä rypistävältä siristelyltä.

6. Pidä paitaa

Varsinkin, jos työskentelet ulkona. Jos taas muuten on pakko mennä aurinkoon, levitä puhtaalle iholle vähintään puoli tuntia ennen ulosmenoa UVB+UVA-aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on mahdollisimman korkea. Suojaa kasvot ja päänahka lippahatulla ja aurinkolaseilla. UV-säteily voi aiheuttaa vanhempana harmaakaihia eli silmän linssin samentumaa.

7. Vältä solariumia

Solariumin UV-säteet voivat olla haitallisempia kuin auringonsäteily. Vain lääkinnällisiä valohoitolaitteita valvotaan. Iho yrittää epätoivoisesti puolustautua säteitä vastaan ruskettumalla ja paksuuntumalla. Säteitä saanut iho veltostuu, rypistyy ja vanhenee ennen aikojaan. Hanki lyhytaikainen väri rusketussuihkusta, jos välttämättä tahdot iholle jokin värin. Kalpeus on valttia ja viestii sivistyksestä.

8. D-vitamiini puolessa tunnissa

Paljaat käsivarret pari kertaa kesässä ulkona liikkuessa riittävät D-vitamiinin muodostumiseen iholla. Talvella D-vitamiini pitää ottaa pillereinä tai nauttia runsaasti D-vitaminoituja maitotuotteita ja kalaa.

9. Ruskettava aine parempi kuin aurinko

Silloin tällöin käytettynä ruskettavat voiteet ovat turvallisia, vaikka osa voiteiden kemikaaleista saattaa imeytyä ihon läpi. Siksi niitä saisi käyttää vain terveelle iholle, jonka suojaava rasvakerros on kunnossa.

10. Käy ihotarkastuksessa

Ota ohjelmaasi ihotarkastus vaikkapa joka toinen syntymäpäivä. Miehiä pitää iholääkärille patistaa, sillä miehet ovat usein palaneet "vain" hartioistaan ja käsivarsistaan. Aikuisen on reippaasti ylitettävä kynnys ja mentävä "terveenä lääkäriin" luomitarkastukseen.

Kun iho niin sanotusti palaa, se tuntuu ihon kiristelynä ja aristeluna. Iho alkaa myös punoittaa.

Iho palaa - milloin lääkäriin?

Iho on voinut palaa lievästi, jolloin punoitus muuttuu päivän tai parin päästä ihon hilseilyksi. Pahemmin palanutta ihoa voi tulla näyttämään yleis- tai ihotautilääkärille. Toisen asteen polttamassa punoituksen lisäksi iholla voi näkyä turvotusta tai rakkuloita. Kolmannessa asteessa rakkulat ovat jo syviä, ja voivat parantuessaan jättää arpia ihoon.

Mehiläisen etälääkärin vastaanotto, eli Digiklinikka , palvelee myös kesän iho-ongelmiin ja auringon polttaman ihon hoitoon liittyvissä asioissa vuorokauden ympäri. Etävastaanotolla voit saada ohjeet kotihoitoon ja kysyä myös sitä, milloin tulisi hakeutua lääkärikeskukseen vastaanotolle erityisesti, jos iho on pahasti palanut.

Auringon polttaman ihon hoito

Palanutta ihoa voi hoitaa viileällä vedellä. Lääkäri neuvoo mahdollisten lääkevoiteiden tai suun kautta otettavien lääkkeiden kanssa. Toisen ja kolmannen asteen polttamien hoito suunnitellaan aina lääkärin kanssa, jotta iho paranee kunnolla.

Mehiläisen etälääkärin vastaanotto, eli Digiklinikka, palvelee myös kesän iho-ongelmiin ja auringon polttaman ihon hoitoon liittyvissä asioissa vuorokauden ympäri. Etävastaanotolla voit saada ohjeet kotihoitoon ja kysyä myös sitä, milloin tulisi hakeutua lääkärikeskukseen vastaanotolle erityisesti, jos iho on pahasti palanut.

Lue lisää: Lämpöhalvaus ja auringonpistos

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.5
tammikuu 2022viikko 4