PMS-oireet ja niiden hoito

PMS-oireita on sekä psyykkisiä että fyysisiä. PMS-oireet alkavat usein muutamaa päivää tai viikkoa ennen kuukautisia ja helpottavat muutaman päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta.

PMS (premenstruaalioireyhtymä) -oireilla tarkoitetaan ennen kuukautisia tulevia psyykkisiä ja fyysisiä oireita. PMS:n syytä ei tiedetä, mutta se liittyy säännölliseen kuukautiskiertoon. Keskushermoston välittäjäaineilla, kuten serotoniinilla, on ilmeisesti osuutta oireiden synnyssä.

Lähes kaikilla naisilla on lieviä PMS-oireita. Vaikeita PMS-oireita on 4–10 prosentilla naisista. Eniten oireita on yli 30-vuotiailla naisilla, mutta syytä oireiden yleisyyteen ei tiedetä.

Yleisimmät PMS-oireet

PMS-oireita on sekä psyykkisiä että fyysisiä. PMS-oireet alkavat usein muutamaa päivää tai viikkoa ennen kuukautisia ja helpottavat muutaman päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta.

Yleisimpiä psyykkisiä PMS-oireita ovat:

  • Ärtyneisyys
  • Masentuneisuus
  • Itkuherkkyys
  • Unettomuus ja keskittymisvaikeudet

Yleisiä fyysisiä PMS-oireita ovat:

  • Rintojen arkuus ja turpoaminen
  • Yleinen turvotus
  • Päänsärky

Lue myös: Ahdistaako? Näin erotat PMS-oireet alakulosta

PMS-oireiden tutkiminen

Tärkeintä on aluksi selvittää, toistuvatko oireet selvästi kuukautiskierron tietyssä vaiheessa. PMS-oireiden seurannassa kannattaa pitää oirepäiväkirjaa (esimerkiksi kännykkään ladattava kuukautispäiväkirja) useamman kuukauden ajan. Oirepäiväkirjaan voi merkitä esimerkiksi, kuinka paljon on tuntenut masennusta, ärtyneisyyttä, turvotusta ja rintojen arkuutta. Oirepäiväkirja  auttaa tunnistamaan ja ennakoimaan oireet ja valitsemaan niihin sopivaa hoitoa. Gynekologi voi auttaa oireiden tunnistamisessa ja suunnitella hoidon. Usein diagnoosi voidaan tehdä pelkästään oireiden perusteella, mutta apuna voidaan joskus tarvita laboratoriokokeita (esimerkiksi kilpirauhaskokeet, verenkuva, FSH). Rintaoireiden kohdalla etenkin yli 40-vuotiaille voidaan tehdä mammografia ja rintojen ultraäänitutkimus.

PMS-oireiden hoito

PMS-oireiden hoitona voidaan käyttää hormonaalista yhdistelmäehkäisyä, jonka avulla kuukautiskierron hormonitasot voidaan pitää vakaana ja harventaa kuukautisia. Jotkut saavat apua myös hormonikierukasta ja niin sanotusta syklisestä keltarauhashormonista. Niille naisille, joille hormonaalinen valmiste ei sovi tai oireet ovat hyvin voimakkaat, voidaan käyttää serotoniinin aineenvaihduntaan vaikuttavaa mielialalääkettä pienenä annoksena kuukautiskierron lopussa tai jatkuvasti käytettynä. Tulehduskipulääkkeillä voidaan lievittää särkyjä.

Liikunta sekä kahvin, alkoholin ja suolan käytön vähentäminen helpottavat myös PMS-oireita. Terveellinen ruokavalio, riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti sekä joidenkin tutkimusten mukaan myös B6-vitamiini ja magnesium lievittävät PMS-oireita. Unettomuutta kannattaa hoitaa ensisijaisesti kotikonstein noudattamalla säännöllistä unirytmiä ja terveellisiä elämäntapoja. Liikunta hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, kevyt iltapala ja nautintoaineiden välttäminen voivat helpottaa unettomuutta. Myös huolet kannattaa yrittää selvittää päivällä, jotta ne eivät valvottaisi iltaisin tai öisin.

Jos PMS-oireet vaivaavat ja häiritsevät arkeasi, tule rohkeasti gynekologiemme vastaanotolle!

Varaa aika gynekologille

Lue myös:
Gynekologilla käynti
Lääkäri vastaa – gynekologiset kysymykset
Kuukautiskivut ja runsaat kuukautiset
Ehkäisy
Mammografia

Asiantuntijana artikkelissa Leena Väisälä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksologi, sekä Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.5
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.6
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri