Vesirokkorokote

Vesirokko on viruksen aiheuttama tarttuva tauti, joka terveillä lapsilla paranee useimmiten hyvin noin viikossa. Aikuiselle, vesirokkoa sairastamattomalle, vesirokkovirus voi aiheuttaa vakavan infektion ja hankalia jälkitauteja. Erityisesti raskaudenaikainen vesirokko saattaa aiheuttaa huomattavan komplikaatioriskin sekä äidille että sikiölle. Myös puolustuskyvyltään heikentyneen potilaan vesirokko voi olla vaarallinen.

Vesirokkorokotetta suositellaan kaikille yli 13-vuotiaille, jotka eivät ole tautia sairastaneet. Rokotetta suositellaan myös tautia sairastamattomille terveydenhuollon työntekijöille sekä muille lasten kanssa työskenteleville. Lisäksi vesirokkorokotusta suositellaan immuunipuutteisia hoitaville ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuville. Lähikontaktien rokottaminen vähentää immuunipuutospotilaan vaaraa altistua vesirokolle. Vesirokkorokotus voidaan antaa myös kaikille lapsille 12 kuukauden iästä alkaen.

Rokotus ei välttämättä estä vesirokkovirusta tarttumasta. Terveille alle 13-vuotiaille yksi rokote riittää estämään vesirokon vakavia tautimuotoja. Myös kahden rokotteen rokotesarjaa voidaan käyttää. Kahdella annoksella pyritään estämään kokonaan vesirokkotartunta. Yli 13-vuotiaille suositellaan kahta annosta.

Jos tiedetään, että vesirokko on sairastettu, ei ole tarvetta rokottaa. Joskus on epäselvää, onko vesirokko sairastettu vai ei. Vesirokon sairastaneen rokottamisesta ei kuitenkaan ole haittaa.

Vesirokkorokotteen haittavaikutukset

Rokotteella voi olla haittavaikutuksia, joita esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Tavallisimpia oireita, joita esiintyy rokotuksen jälkeen, ovat paikalliset oireet, kuten pistoskohdan kuumotus, punoitus, turvotus ja kipu. Myös lieviä yleisoireita kuten huonovointisuutta, ärtyneisyyttä ja väsymystä voi esiintyä, tai kuume voi nousta rokotuksen jälkeen.

Näin saat vesirokkorokotteen

Voit varata ajan vesirokkorokotukseen verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 414 00 (0,084 €/min). Tarkista, onko toimipisteessä rokotteita saatavilla soittamalla asiakaspalveluun.

Katso rokotuksen hinta