Hepatiittirokote

Hepatiitti A ja B ovat viruksen aiheuttamia vakavia maksatulehduksia, joita vastaan on kehitetty hepatiittirokotteet. Niiden ottamista suositellaan erityisesti matkailijoille.

A-hepatiittirokote

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka varsinkin aikuisilla on usein pitkä ja rajuoireinen. Alle kouluikäisillä lapsilla tauti on selvästi lievempi, mutta pienet lapset erittävät virusta pitkään ja levittävät tautia muille henkilöille. Hepatiitti A -rokote antaa erittäin hyvän suojan tartuntaa vastaan.

Hepatiitti A:n tartuntalähteitä ovat muun muassa:

  • viruksella saastunut ruoka ja juomavesi
  • saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot
  • puutteellisesti kypsennetyt simpukat ja osterit.

Hepatiitti A -tartunta voi siirtyä myös likaisten käsien tai WC-tilojen kautta henkilöstä toiseen. Tartunnan mahdollisuus on erityisesti huomioitava, kun matkustetaan kehitysmaihin, Välimeren etelä- tai itäpuolisiin maihin sekä Baltian alueelle.

A-hepatiittirokotussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta, joista toinen annetaan 6–12 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kahden rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita, sillä rokotussuoja on tämänhetkisen tiedon valossa elinikäinen. Suoja kehittyy 2–4 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Suojan maksimoimiseksi ensimmäinen annos tulisi antaa viimeistään kaksi viikkoa ennen matkalle lähtöä. Toinen rokoteannos antaa pitkäaikaisen suojan.

B-hepatiittirokote

Hepatiitti B ja C ovat myös viruksen aiheuttamia, verikontaktissa tarttuvia maksatulehduksia. B- ja C-hepatiittia voidaan ehkäistä välttämällä suoraa kontaktia infektoituneen veren kanssa sekä välttämällä niin sanottua riskikäyttäytymistä (suonensisäisten huumeiden käyttö, suojaamaton yhdyntä, tatuoinnit ja lävistykset steriloimattomilla välineillä, käytetyt neulat tai muut sairaanhoitovälineet kehitysmaiden sairaaloissa). Osa sairastuneista jää viruksen kantajiksi; tämä on tavallista varsinkin pikkulapsilla. Osalle kantajista kehittyy myöhemmin maksan krooninen tulehdus, joka lisää huomattavasti riskiä maksakirroosin tai maksasyövän kehittymiselle.

Koska B-hepatiittitauti on luonteeltaan hyvin vakava, kuuluu rokote lasten rokoteohjelmiin hyvin yleisesti. Sitä pidetään tarpeellisena matkailurokotteena erityisesti nuorisoikäisillä. Hepatiitti B-rokote otetaan usein hepatiitti A-rokotteen kanssa samanaikaisesti yhdistelmähepatiittirokotteessa. C-hepatiittia vastaan ei ole olemassa rokotetta.

Yhdistelmähepatiittirokote

A- ja B-hepatiittirokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta, joista toinen annetaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja kolmas annos kuuden kuukauden kuluttua. Nykytietämyksen mukaan kolmen rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita.

Näin saat hepatiittirokotteen Mehiläiseltä

Voit varata rokotusajan verkkoajanvarauksen kautta A-hepatiittirokotteeseen tai A- ja B-yhdistelmähepatiittirokotteeseen tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 414 00 (0,084 €/min). Saat rokotuksen useimmista toimipisteistä myös ilman ajanvarausta. Tarkista, onko toimipisteessä rokotteita saatavilla soittamalla asiakaspalveluun.

Katso rokotusten hinnat
Varaa aika A-hepatiittirokotteeseen
Varaa aika yhdistelmähepatiittirokotteeseen (A- ja B-hepatiittirokotukset)

Asiantuntijat ja toimipisteet

Eija Andersson
Työterveyshoitaja
9.7
Tessa Hulpio
Työterveyshoitaja
Sari Isohaavisto
Työterveyshoitaja
9.7
Pirkko Kaapo
Sairaanhoitaja