Influenssa - hoida se ajoissa

Influenssa on influenssavirusten (tyypit A ja B) aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus, jota esiintyy joka talvi.

Influenssa voi terveelläkin aikuisella aiheuttaa pitkän sairastamisen ja jälkitauteja. Erityisesti influenssarokotteesta hyötyvät alle kouluikäiset lapset, raskaana olevat, yli 65-vuotiaat, sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja heidän läheisensä. Influenssaan sairastuu joka talvi 5–15 % väestöstä.

Influenssa tiiviisti

 • Influenssan oireet ovat äkillisesti nouseva korkea kuume ilman varsinaista nuhaa, lihassäryt, paheneva yskä, otsalle painottuva päänsärky sekä usein myös vatsakivut. Oireisena on syytä pysyä kotona.
 • Useimmiten influenssan hoitoon riittää kotihoitona lepo, runsas nesteiden nauttiminen sekä oireita lieventävänä lääkityksenä kipu- ja särkylääkkeet. Jos säästyy lisätaudeilta, tauti paranee yleensä alle kahdessa viikossa.
 • Riskiryhmien kannattaa hakeutua lääkäriin heti tyyppioireiden ilmaannuttua, koska tarjolla on myös lääkehoitoja, jotka lyhentävät oireiden kestoa.
 • Rokottaminen on tehokkain keino suojautua influenssalta ja estää sen leviämistä. Perusterveillä työikäisillä rokottaminen estää parhaimmillaan 7-8 influenssaa tartuntaa kymmenestä. Koska influenssavirukset muuntuvat vuosittain, kausi-influenssarokote tulee ottaa uudestaan joka syksy.

Näin varaat influenssarokotuksen

Influenssarokote kannattaa ottaa syksyllä ennen kuin influenssakausi alkaa. Rokotteen suojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa, minkä aikana suoja ei ole vielä täydellinen.

Influenssarokotteen hinta on 53,00 €.

Varaa influenssarokotus

Influenssarokote estää työikäisillä 5–8 sairaustapausta kymmenestä.

Tarkista aina työnantajaltasi, mitä palveluita yrityksenne työterveyssopimukseen sisältyy.

Varaa influenssarokotus

Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetyn influenssarokotteen lisäksi Mehiläisessä on käytössä korkea-annoksiseen influenssarokote, jonka yli 60-vuotiaat voivat ottaa halutessaan.

Yli 60-vuotiaille tarkoitetun korkea-annoksisen influenssarokotteen hinta on 87,50 €.

Varaa korkea-annoksinen influenssarokotus

2–17-vuotiaille on saatavilla nenäsumutteena annettava rokote.

2–17-vuotiaille annettavan nenäsumutteena annettavan rokotteen hinta on 70,00 €.

Varaa influenssarokotus nenäsumutteena

Influenssan oireet

Influenssalle tyypillisiä oireita ovat äkillisesti nouseva korkea kuume ilman varsinaista nuhaa, lihassäryt, paheneva yskä, otsalle painottuva päänsärky sekä usein myös vatsakivut. Oireet alkavat nopeasti ja potilas kokee itsensä sairaaksi. Vasta myöhemmässä taudin vaiheessa kehittyvät merkittävä yskä ja muut hengitystieoireet.

- Influenssavirus voidaan todeta luotettavasti nenänielusta otettavalla pikatestillä. Lääkäri pystyy nopeimmillaan jo puolen tunnin kuluessa näytteen ottamisesta saamaan selville taudinaiheuttajan ja valitsemaan oikean hoidon, kertoo laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen Mehiläisestä.

Varaa aika näytteenottoon

Influenssatartunnan ehkäisy

Yksinkertaisia keinoja torjua influenssaa:

 • Pese käsiä ahkeraan vessassa käyntien lisäksi myös ennen ruokailuja sekä nenän niistämisen ja ulkona käymisen jälkeen.
 • Vältä kasvojen koskettelua sormin, koska sillä tavalla virukset pääsevät helposti hengityselimistön limakalvoille.
 • Yski poispäin muista ihmisistä kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan, jos olet saanut taudin.
 • Vältä oireisena väkijoukkoja ja vieraiden ihmisten tapaamista, jotta et levitä tautia.

Influenssarokote on tehokkain keino suojautua

Rokottaminen on tehokkain keino suojautua influenssalta ja estää sen leviämistä. Perusterveillä työikäisillä rokottaminen estää parhaimmillaan 7-8 influenssaa tartuntaa kymmenestä. Koska influenssavirukset muuntuvat vuosittain, kausi-influenssarokote tulee ottaa uudestaan joka syksy.

Suojan kehittyminen vie noin kaksi viikkoa. Aikuisille annettavassa rokotteessa ole eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada influenssaa. Kausi-influenssarokote suojaa vain influenssalta. Rokote ei suojaa nuha-kuumeilta, flunssilta tai muilta hengitystieinfektioilta.

Vaikka influenssaan sairastuisikin, oireet ovat rokotetuilla yleensä lievempiä kuin rokottamattomilla. Aiempaan tapaan influenssarokotetta suositellaan osana yleistä rokotusohjelmaa terveydentilansa perusteella riskiryhmiin kuuluville potilaille ja heidän läheisilleen. Perussairauksia, joiden hoitoon vuotuinen influenssarokotus kuuluu, ovat esimerkiksi krooniset sydän-, keuhko- ja munuaissairaudet sekä diabetes.

Influenssan hoito

Koska influenssa on virustauti, antibiootit eivät siihen tehoa ja se on eri tauti kuin flunssa tai nuhakuume. Terveillä työikäisillä kausi-influenssa on yleensä korkeakuumeinen, mutta kotihoidolla paraneva.

Oireisena on syytä pysyä kotona. Useimmiten influenssan hoitoon riittää kotihoitona lepo, runsas nesteiden nauttiminen sekä oireita lieventävänä lääkityksenä kipu- ja särkylääkkeet. Jos säästyy lisätaudeilta, tauti paranee yleensä alle kahdessa viikossa.

- Riskiryhmien kannattaa hakeutua lääkäriin heti tyyppioireiden ilmaannuttua, ja perusterveiden, jos kuume on korkea ja yleisvointi huono, kertoo lastentautien erikoislääkäri Jukka Vakkila Mehiläisestä. Influenssavirusta vastaan on olemassa muutama viruslääke, jotka estävät viruksen lisääntymisen. Influenssalääkkeen aloittaminen taudin alussa, lyhentää merkittävästi taudin kestoa ja vähentää jälkitauteja, Vakkila sanoo.

Taudin toteamiseksi ja hoidon aloittamiseksi riskiryhmien influenssan hoidossa on siis tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle pian tyyppioireiden ilmaantumisen jälkeen.

Lue lisää:
Epäiletkö koronavirusta? Toimi näin

Hinnasto ja maksaminen

Huomioi hinnastossa
Hinta sisältää rokoteaineen ja hoitajan palkkion. Rokotteiden hintoihin ei lisätä poliklinikkamaksua. Kanta-maksu per rokotekäynti on 2,90 €.
PalveluMobiilietu-hintaHinta-arvio
Hepatiitti A -rokote (aikuiset)
Mobiilietu 99.00 €
Ei Kela-korvausta
106.20 €
Ei Kela-korvausta
Hepatiitti A -rokote (alle 16-vuotias)
Mobiilietu 75.00 €
Ei Kela-korvausta
78.40 €
Ei Kela-korvausta
Hepatiitti A- ja B-rokote (aikuiset)
Mobiilietu 99.00 €
Ei Kela-korvausta
106.00 €
Ei Kela-korvausta
Hepatiitti A- ja B-rokote (alle 16-vuotias)
Mobiilietu 75.00 €
Ei Kela-korvausta
87.60 €
Ei Kela-korvausta
Influenssarokote

Kanta-maksua ei lisätä influenssarokotuksen hintaan. Tietoa influenssarokotteesta.

53.00 €
Ei Kela-korvausta
Influenssarokote korkea-annoksinen (yli 60-vuotiaille)

Kanta-maksua ei lisätä influenssarokotuksen hintaan. Lisätietoa rokotteesta.

87.50 €
Ei Kela-korvausta
Influenssarokote nenäsumutteena (2-17-vuotiaat)

Kanta-maksua ei lisätä influenssarokotuksen hintaan. Lisätietoa nenäsumutteena annettavasta rokotteesta.

70.00 €
Ei Kela-korvausta
Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote
53.30 €
Ei Kela-korvausta
Jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskärokote
70.80 €
Ei Kela-korvausta
Pneumokokkirokote
Mobiilietu 119.00 €
Ei Kela-korvausta
130.30 €
Ei Kela-korvausta
Punkkirokote eli puutiaisaivotulehdusrokote
Mobiilietu 59.00 €
Ei Kela-korvausta
68.50 €
Ei Kela-korvausta

Usein kysyttyä influenssasta

Influenssa on nimenä useammalle tuttu, mutta se sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti äkillisempi ja ärhäkämpi tauti. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi.

 • Influenssa on kuumeinen ja usein raju hengitysteiden infektiotauti
 • Influenssan oireita ovat yleensä äkillisesti nouseva kuume, lihaskivut, yskä ja muut hengitystieoireet. Lisäksi voi esiintyä päänsärkyä ja yleistä huonovointisuutta. Lapsilla voi olla myös maha- tai suolisto-oireita.
 • Yleensä influenssan aiheuttama tauti paranee alle kahdessa viikossa.
 • Influenssan jälkitauteja ovat keuhkokuume, akuutti keuhkoputkentulehdus, poskiontelotulehdukset ja mm. astman paheneminen. Lapsilla välikorvantulehdus on yleisin influenssan jälkitauti.

Influenssatartunnan saanut tartuttaa jo ennen kuin varsinaiset oireet alkavat. Tartuttavuus on huipussaan 1–4 vuorokautta oireiden alkamisesta lähtien, ja tartuttavuus kestää aikuisilla suunnilleen viikon verran. Lapset voivat tartuttaa influenssaa jopa kahden viikon ajan.

Influenssarokotteen lisäksi influenssaa voi pyrkiä torjumaan hyvästä käsihygieniasta ja yskimistekniikasta huolehtimalla.

 • yli 65-vuotiaat
 • pienet lapset
 • raskaana olevat
 • perussairautensa vuoksi iästä riippumatta riskiryhmään kuluvat, mm. sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat
 • potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt.

Yleensä Suomessa kausi-influenssaepidemia jyllää aktiivisimmillaan tammi–helmikuussa, mutta influenssaa voi esiintyä meillä myös loka–huhtikuun aikana. Eri puolilla maailmaa influenssakausi on meneillään eri aikoihin. Eteläisellä pallonpuoliskolla on todennäköistä sairastua influenssaan myös Suomen kesäkuukausina.

Lisäksi matkailija voi altistua influenssavirukselle jo ennen varsinaista matkakohdettaan, esimerkiksi lentokentällä, jossa on paljon ihmisiä. Matkailijalle hyvä käsihygienia on aina tärkeä niin influenssan kuin muidenkin infektioiden ehkäisyä ajatellen.

Lisää aiheesta

Influenssarokote alk. 53 €
Lue lisää
Yli 60-vuotiaille tarkoitettu korkea-annoksinen influenssarokote
Lue lisää
Influenssarokote nenäsumutteena
Lue lisää