Lapsen yskä

Yskä on lapsilla varsin yleinen ja usein toistuva vaiva. Yleisin yskän aiheuttaja on ylähengitystieinfektio ja muut tavalliset virustaudit, kuten flunssat. Yskiessä hengitystiet pyrkivät eroon limakalvoja ärsyttävästä limasta, pölystä, viruksesta tai bakteerista. Myös allergia on yleinen yskän syy.

Yskä ei koskaan ilmene yksinään, vaan sen aiheuttaja piilee aina muualla. Varsinkin vauvoilla ja pienillä lapsilla yskä on yleinen, tavallisten flunssatautien kylkiäisinä tuleva vaiva. Mikäli lapsen yskä mietityttää, tule keskustelemaan siitä lääkärin kanssa.

Yskän kesto

Lapsilla yskä voi kestää kolmekin viikkoa tavallisen flunssan yhteydessä ja jälkitautina. Pitkittynyt yskä tarkoittaa yskää, joka kestää kuukauden tai pidempään. Jos lapsen yskän syy ei ole selvillä, kannattaa pitkittyneen yskän syy selvittää lääkärin vastaanotolla.

Lue lisää: Valvottaako lapsen pitkittynyt yskä? Lastenlääkäri kertoo vinkit yskivän lapsen vanhemmalle

Yskän aiheuttajat

Korvatulehdus

Lapsilla yskän takana piilee monesti korvatulehdus. Korvatulehdus on myös yleinen flunssan jälkitauti. Jos lapsen yskään liittyy räkäistä flunssaa ja nuhaa, sieraimet kannattaa suihkuttaa esimerkiksi suolasuihkeella ja imeä tyhjäksi esimerkiksi NenäFridalla. Nieluun valuva räkä voi ärsyttää kurkkua ja lisätä yskää entisestään. Jos hengitystiet ovat pitkään räkäiset, flunssa etenee helpommin korvatulehdukseksi.

Keuhkoinfektio

Myös lapsen keuhkoinfektiot, kuten keuhkoputkentulehdus tai keuhkokuume voivat oireilla yskänä.

Poskiontelotulehdus

Lapsella poskiontelotulehduksen ensimmäinen ja näkyvin oire on yleensä limainen yskä, joka syntyy, kun lima valuu nenänielusta lapsen kurkkuun.

Lue lisää: Akuutti poskiontelotulehdus

Astman kaltainen oireilu ja infektioastma

Toiset lapset yskivät enemmän kuin toiset ja kärsivät myös yskästä useammin. Eroavaisuudet yskän yleisyydessä johtuvat erilaisista hengitysteistä: herkät ja ahtaat hengitystiet ovat alttiimpia yskälle.

Myös astman kaltainen oireilu on lapsilla yleistä ilman varsinaista astmaa. Yskän ärsytys voi jatkua hengitystien limakalvoilla pitkäänkin infektion jälkeen, ja ärsytys taas lisää yskimistä. Pienten lasten kohdalla on suhteellisen yleistä, että lääkäri määrä astman kaltaisiin oireisiin keuhkoja avaavaa lääkettä.

Infektioastmasta puhutaan, kun lapsella on astman kaltaisia oireita infektioiden aikana. Infektioastma on yleisempää allergikoilla kuin muilla ja sitä hoidetaan keuhkoja avaavalla lääkkeellä.

Lue myös: Lapsen astma

Kurkunpääntulehdus

Varsinkin vauvoille tyypillisen kurkunpääntulehduksen tunnistaa kuivasta, haukkuvasta yskästä. Kurkunpääntulehdus voi aiheuttaa myös hengitysvaikeuksia sekä hengityksen pihinää. Taudin aiheuttaja on virus, joka ärsyttää ja turvottaa kurkunpäätä.

Lapsen yskää voi helpottaa kotona nostamalla lapsen sängynpäätyä nukkumisen ajaksi. Jos lapsi saa yöllä yskäkohtauksen, hänet voi hetkeksi kantaa avoimen ikkunan ääreen tai esimerkiksi parvekkeelle. Raitis ja viileä ulkoilma helpottaa yskää rauhoittamalla kurkkua ja laskemalla turvotusta.

Jos lapsella on taipumusta toistuviin kurkunpääntulehduksiin, ilmankostutin huoneessa voi auttaa pitämään tulehduksen loitolla. Kurkunpääntulehdus paranee itsekseen, mutta kurkunpäätä voi hoitaa myös avaavalla lääkkeellä lääkärin määräyksestä. Vaarallisten hengitysvaikeuksien ilmeneminen kurkunpääntulehduksen yhteydessä on harvinaista.

Muut sairaudet

Hinkuyskä ja mykoplasma voivat aiheuttaa yskää. Yskän aiheuttaja voi joskus löytyä myös keuhkojen ulkopuolelta. Esimerkiksi joidenkin lääkkeiden sivuoireena lapsi voi alkaa yskiä.

Vieras esine

Jos terve lapsi alkaa äkillisesti yskimään leikin tiimellyksessä, on syytä epäillä vierasesineen joutumista lapsen keuhkoihin. Jos on selvä epäilys, että lapsen keuhkoihin on eksynyt vierasesine, lapsi pitää viedä lääkäriin. Keuhkot kuvataan ja tarvittaessa tähystetään.

Yskän kotihoito

Jos vauvalla tai pienellä lapsella on yskän kanssa yhtä aikaa nuhaista flunssaa, sieraimia voi rään pehmentämiseksi suihkuttaa suolaliuoksella ja räkää imeä esimerkiksi NenäFridalla, varsinkin ennen nukkumaanmenoa.

Lapsen nesteytyksestä kannattaa huolehtia, sillä mitä enemmän lapsi juo, sitä juoksevampaa hengitysteiden lima on. Myös hunajaa tai apteekissa myytäviä hunajasuihkeita voi suihkuttaa kurkkuun.

Yskänlääkkeitä ei suositella lapsille.

Lue lisää:

Valvottaako lapsen pitkittynyt yskä? Lastenlääkäri kertoo vinkit yskivän lapsen vanhemmalle

Milloin lääkäriin?

Lapsi pärjää yleensä sitkeänkin yskän kanssa viikkoja, ja nukkuu yskästä huolimatta hyvin. Suurin osa lapsen yskätapauksista on harmittomia eivätkä vaadi lääkärin tarkastusta.

Yskän tila kannattaa selvittää lääkärillä, jos yskä selvästi pitkittyy, lapsen yleiskunto huononee, lapsella on näkyvillä selviä lisäoireita tai rasituksen sieto on huono. Myös pitkittynyt kuume yskän yhteydessä on syy käydä lääkärin tarkastuksessa.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Hero.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta