Norovirus

Norovirusinfektioita esiintyy eniten joulukuun ja toukokuun välisenä aikana. Vatsatauteja aiheuttavia viruksia on monia, mutta norovirus aiheuttaa usein muita rajuoireisemman taudin, joka tarttuu oireita aiheuttaen myös aikuisiin.

Varaa aika lASTENLääkärille

Noroviruksen oireet

Norovirusinfektion itämisaika on 12–48 tuntia ja noroviruksen aiheuttamat oireet alkavat usein äkillisesti:

  • pahoinvoinnilla
  • kouristavilla vatsakivuilla
  • ja oksentelulla.

Miltei kaikilla sairastuneista on myös:

  • ripulia,
  • ja osalla myös kuumetta.

Oireet kestävät yleensä 12–72 tuntia.

Norovirusinfektiolle ei kehity pitkäaikaista vastustuskykyä, joten kerran sairastettu tauti ei suojaa uudelta tartunnalta.

Miten norovirus tarttuu?

Norovirus tarttuu erittäin herkästi. Viruksia erittyy runsaasti sairastuneen ulosteisiin, ja tartunta voi tapahtua suoraan henkilöltä toiseen likaantuneen veden tai elintarvikkeiden kautta tai viruksilla likaantuneilta kosketuspinnoilta.

Pinnoilla norovirus voi säilyä tartuttavana useita päiviä. Virus voi tarttua myös oksennusten yhteydessä ”ilmasta” aerosolitartuntana.

Noroviruksen hoito

Noroviruksen hoitoon ei ole olemassa erityistä lääkehoitoa tai infektiota estävää rokotetta. Hoidon perusta on nesteytyksestä huolehtiminen.

Apteekista on saatavilla ripulinkorvausjuomaa, joka sisältää sopivassa suhteessa oksentelun ja ripulin myötä menetettyä nestettä, suoloja ja sokeria. Pakkauksissa on hyvät ohjeet korvausjuoman annostelusta myös lapsille, painon mukaan. Nesteitä kannattaa aluksi antaa pieninä määriä, lusikallinen tai kulaus kerrallaan.

Milloin lääkäriin?

Tilannetta voi hyvin hoitaa ja seurata kotona, mikäli lapsi pysyy virkeänä, virtsaa erittyy/vaipat ovat märkiä ja nesteytys onnistuu.

Lääkäriin tulisi hakeutua, jos:

  • nesteytys ei kotona onnistu
  • virtsan eritys vähenee tai lakkaa
  • lapsen yleistila huononee
  • ilmenee epätyypillisiä oireita
  • jos voimakas oireilu tai kuumeilu jatkuvat usean päivän ajan.

Varaa aika lASTENLääkärille

Miten norovirustartuntaa voi ehkäistä?

Norovirus tarttuu herkästi hyvästä hygieniasta huolimatta, mutta tartunnan välttämiseksi kannattaa kuitenkin panostaa käsien pesuun. Kädet kannattaa pestä huolellisesti saippualla, erityisesti WC-käyntien ja vaipanvaihtojen jälkeen, sekä ennen syömistä tai ruuanvalmistusta.

Huomioitavaa on, että käsien desinfektioaineet eivät tehokkaasti ehkäise norovirustartuntaa. Mahdollisesti viruksella likaantuneet pinnat kannattaa puhdistaa klooripitoisella puhdistusaineella. Likaantuneet vuodevaatteet ja vaatteet kannattaa vaihtaa, ja pestä mahdollisimman kuumalla vedellä.

Usein suositellaan muiden tartuttamisen välttämiseksi kotihoitoa 1–2 vuorokauden ajan oireiden väistymisen jälkeen ennen paluuta päivähoitoon.

Muistathan, että OmaMehiläinen-palvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden.

Voit käyttää OmaMehiläinen-palvelua puhelimellasi lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen.

Asiantuntijana artikkelissa LL, lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo 

Lähteet:
THL, Terveyskirjasto

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.4

Lisää aiheesta