Tärykalvon putkitusta käytetään yleisesti toistuvien ja pitkittyneiden välikorvatulehdusten hoitomuotona. Korvatulehdusta edeltää yleensä flunssa. Myös liimakorvaa hoidetaan putkituksen avulla.

Milloin päädytään korvien putkitukseen?

Äkillistä yksitäistä välikorvan tulehdusta voidaan hoitaa kipulääkkeillä tai antibiooteilla.

Päätös korvien putkituksesta tehdään lääkärin vastaanotolla. Toimenpiteen tarve ja laajuus arvioidaan jokaisen lapsen kohdalla erikseen. Putkitusta harkitaan, jos lapsi sairastaa yli kolme korvatulehdusta puolen vuoden aikana tai yli neljä tulehdusta vuoden aikana. Myös tilanteissa, joissa lapsella on välikorvassaan eritettä yli kahden kuukauden ajan, on putkitus hoitomuotona mahdollista. Tällaista tilannetta kutsutaan liimakorvaksi

Putkituksen hyödyt

Tärykalvoputkien tehtävänä on toimia tuuletuskanavana tärykalvon läpi. Sen avulla välikorvan limakalvo tervehtyy, ilmastoituminen välikorvassa parantuu ja korvatulehdusten määrä vähenee.

Korvien putkitus nukutuksessa

Korvat pukitetaan yleensä nukutuksessa. Lapselle annetaan nukutusmaskin kautta happea ja höyrystyvää nukutusainetta Toimenpiteessä tärykalvon etuosaan tehdään pieni viilto, johon sijoitetaan parin millimetrin kokoinen ilmastointiputki. Putken tehtävänä on toimia tuuletuskanavana tärykalvon läpi.

Putkitus kestää noin 15-20 minuuttia. Lasta seurataan leikkauksen jälkeen heräämössä noin tunnin ajan, jonka jälkeen lapsi yleensä pääsee kotiin. Hoitoon ja kouluun lapsi voi mennä jo seuraavana päivänä. Veden joutumista putkitettuun korvaan on syytä välttää

Leikkauksen jälkeen on yksi kontrollikäynti noin kuukauden kulutta hoitavan lääkärin vastaanotolla.

Lisätietoja ja hintatiedustelut www.mehiläinen.fi/sairaalat

Lue lisää miten lasten korvien putkitus tehdään

 

Jaa