Vaippaihottuma

Vaippa-alueen aristava punoitus eli vaippaihottuma on seurausta virtsan ja ulosteen sekä kosteuden aiheuttamasta ärsytyksestä. Eritteiden hautuminen vaippa-alueella ärsyttävät vauvan herkkää ihoa. Esimerkiksi ripulointi ja antibioottihoito voivat pahentaa ihottumaa.

Vaippaihottumaa esiintyy helposti kosteiksi jäävillä alueilla eli alapään ja pepun alueella sekä taipeissa. Pojilla ärsytystä voi olla myös kivespussin iholla.

Vaippaihottuman ehkäisy

Vaippaihottuman ehkäisyssä tärkeintä on pitää herkkä iho puhtaana ja kuivana. Vaippa tulisi vaihtaa tarpeeksi usein ja huuhdella iho ja ihopoimut vaipanvaihdon yhteydessä lämpimällä vedellä. Iho kuivataan pesujen jälkeen hellästi pyyhkeellä taputellen.

Vaippaihottuman hoito

Ihottuman hoitona käytetään tiheiden vaipanvaihtojen, varovaisen kuivauksen ja ilmakylpyjen lisäksi esimerkiksi sinkkivoidetta, joka suojaa ihoa. Vaippaa ei myöskään kannata sulkea täysin tiiviisti, sillä ilma on iholle hyväksi. Jos ihoa halutaan kosteuttaa rasvaisemmilla voiteilla, ihon tulee olla ensin hyvin kuivattu.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos ihottuma leviää myös vaippa-alueen ulkopuolelle, ihottuma muuttuu voimakkaan punoittavaksi, mahdollisesti haavaiseksi tai märkiväksi, tai jos se ei parane kotihoidoista huolimatta. Joskus vaippaihottumaa hankaloittaa sieni-infektio, jota hoidetaan lääkärin määräämällä lääkevoiteella. Jos vauva on muuten hyvävointinen, voidaan vaippaihottumaa hoitaa ottamalla yhteys Mehiläisen Digiklinikalle OmaMehiläisen kautta.

Asiantuntijana lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo

Lue lisää:

Lasten iho-ongelmat

Lasten Mehiläinen

Lasten Mehiläinen ja Muumi Baby -vaipat yhteistyöhön

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri