Lapsen astma

Lasten astma

Astma on lasten yleisin krooninen sairaus. Se on erityisen tavallinen leikki-ikäisillä. Jopa 20 % lapsista on leikki-iässä kärsinyt toistuvista hengitysvaikeuksista.

Lapsen astmaoireet

Astmaepäily lapsella herää usein tyypillisistä oireista.

- Jos lapsella esiintyy hengityksen vinkumista ja hengitysvaikeuksia, on astman mahdollisuus syytä pitää mielessä. Fyysisessä rasituksessa ja erityisesti heti sen jälkeen ilmenevä yskä ja hengitysvaikeudet viittaavat myös vahvasti astmaan, kertovat lasten allergologian ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Ove Mickelsson ja lastentautien erikoislääkäri Leena Kujala Mehiläisestä.

Pitkittyvä yskä saattaa olla alkavan lapsen astman oire. Poikkeava infektioherkkyys pitkittyvine oireineen sekä alahengitystieinfektiot, kuten keuhkoputkentulehdukset ja toistuvat keuhkokuumeet viittaavat Mickelssonin mukaan niin ikään astmaan.

Tavallisin lapsen astman on ns. infektioastma, jonka ennuste on hyvä. Kroonisen astman riskitekijät ovat lähisukulaisten astma sekä lapsen atooppinen ihottuma ja ruoka-allergia.

Jos epäilet lapsellasi astmaa, tulkaa rohkeasti vastaanotolle! Mehiläisessä lapsia auttavat lastenlääkäriemme ohella myös yleis- sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärimme.

Jos tarvitset ohjeita tai lääkäriajan lapsellesi, soita Lasten Mehiläiseen puh. 010 414 0414 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) tai varaa aika suoraan verkosta. Palvelemme puhelimitse joka päivä klo 6-22. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!

Lue lisää:

Hoidettu astma ei estä lapsen liikkumista ja urheilua

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri