Aivokalvontulehdus eli meningiitti lapsella ja vauvalla

Aivokalvontulehdus eli meningiitti on infektio, jossa aivoja peittävä kalvo tulehtuu. Jos myös aivokudos tulehtuu, on kyseessä meningoenkefaliiitti. Aivokalvontulehduksen lapsella ja aikuisella voi aiheuttaa virus tai bakteeri ja siitä on monenlaisia versioita. Käytännössä aivokalvontulehdus voi tarkoittaa kaikkea päänsäryn ja hengenvaarallisen taudin väliltä.

Vakava bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus lapsella ja aikuisella on harvinainen, mutta voi hoitamattomana olla hyvin vaarallinen. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden ansiosta hemofilusbakteerien aiheuttamat aivokalvontulehdukset on pystytty käytännössä hävittämään Suomesta ja pneumokokkimeningiitti on myös vähentynyt merkittävästi.

Bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen hoito tulee aloittaa heti. Koska etenkin pienillä lapsilla aivokalvontulehduksen oireita voi olla vaikea erottaa muista infektioista, on hyvä hakeutua nopeasti lääkärin vastaanotolle ja tutkimuksiin.

Varaa aika lastenlääkärille

Aivokalvontulehduksen taudinaiheuttajat

Monet virukset voivat aiheuttaa aivokalvontulehduksen. Viruksen aiheuttama lieväoireinen aivokalvontulehdus jää yleensä diagnosoimatta eikä siitä tule jälkiseuraamuksia. Hoito on oireenmukaisesti lepo ja särkylääke. Vain muutama virustauti, kuten herpesvirukset, voivat aiheuttaa vakavan aivokalvontulehduksen ja silloin on usein kyseessä aivojen ja aivokalvojen tulehdus eli meningoenkefaliitti.

Bakteeriperäistä aivokalvontulehdusta aiheuttavat tavalliset bakteerit, joita on jatkuvasti ihmisen nenänielussa. Kun elimistön paikallinen puolustus jostain syystä pettää ja bakteeri pääsee kudoksiin, joihin se ei kuulu, bakteeri voi levitä verenkierron mukana aivokalvoihin ja aiheuttaa tulehduksen. Tulehdus voi myös syntyä pään alueen paikallisten tulehdusten komplikaationa.

Yleisimpiä aivokalvontulehduksia aiheuttavia bakteereja ovat pneumokokki, meningokokki ja gramnegatiiviset sauvabakteerit. Nämä ovat usein nopeasti eteneviä rajuja tulehduksia. Meningokokkibakteeri aiheuttaa usein miniepidemioita ja leviämistä vastaan voidaan tarvittaessa antaa antibioottisuoja tai rokotus sairastuneen lähipiirille. Lievemmän bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen aiheuttaja voi olla punkkien välittämä borreliabakteeri.

Vastasyntyneellä tai muutaman viikon ikäisellä vauvalla bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen voi aiheuttaa esimerkiksi synnytyskanavasta peräisin oleva B-streptokokki- tai kolibakteeri, muut gramnegatiiviset sauvabakteerit tai esimerkiksi listeria.

Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus voi aiheuttaa hoidettunakin jälkiseuraamuksia, kuten kuulovaurioita, ja edelleen siihen liittyy muutaman prosentin kuolleisuus.

Aivokalvontulehduksen oireet lapsilla ja vauvoilla

Lapsilla ja aikuisilla aivokalvontulehduksen taudinaiheuttajat ja oireet ovat hyvin samankaltaisia, kun taas vastasyntyneillä ja alle kolme kuukautta vanhoilla lapsilla aivokalvontulehdus voi oireilla eri tavalla.

Tyypilliset aivokalvontulehduksen oireet yli 1-vuotiaalla lapsella ja aikuisella ovat:

  • Kuume
  • Päänsärky
  • Niskajäykkyys
  • Silmien valonarkuus
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Huono yleisvointi ja tajunnan tason alentuminen
  • Veripilkut (petekkiat) iholla (yleensä meningokokkibakteerin aiheuttamassa taudissa)

Alle kolmen kuukauden ikäiset vauvat voivat sairastaa aivokalvontulehduksen eri oireilla kuin isommat. Vauvalla aivokalvontulehduksen oireena ei välttämättä ole niskajäykkyyttä, vaan lapsi voi olla ainoastaan käsittelyarka eli parahtaa itkuun kosketuksesta.

Lue lisää:
Lapsen ja vauvan kuume

Tyypillisiä pienten vauvojen aivokalvontulehduksen oireita ovat:

  • Käsittelyarkuus ja velttous
  • Huono yleisvointi, lapsi ei ole oma itsensä

Pienellä vauvalla kallon etuosan päällä sijaitseva etuaukile on auki, joten aivokalvontulehduksen aiheuttama paine voi näkyä pullotuksena aukileessa. Kuume tai alilämpö voivat myös viestiä verenmyrkytyksestä ja aivokalvontulehduksesta.

Aivokalvontulehduksen hoito

Jos epäilet lapsella aivokalvontulehdusta, kannattaa hakeutua nopeasti lääkärin arvioon. Koska imeväisikäisen aivokalvontulehdusta on vaikea tunnistaa, alle kolmen kuukauden ikäinen kuumeinen vauva kannattaa aina tarkistuttaa lääkärillä.

Varaa aika lastenlääkärille

Aivokalvontulehduksen tyyppi voidaan selvittää selkäydinnestenäytteestä. Bakteeritulehdusta hoidetaan antibiooteilla. Herpestulehdukseen on olemassa virusantibiootti. Antibioottilääkitys on tärkeää päästä aloittamaan ajoissa. Vakavan bakteerin aiheuttaman aivokalvontulehduksen hoito alkaa usein sairaalassa teho-osastolla, missä potilaan aivopainetta voidaan monitoroida ja käyttää tarvittaessa hengityskonetta. Kun vointi on tasaantunut, suun kautta otettava antibioottihoito jatkuu vielä kotona.

Paras keino ennaltaehkäistä aivokalvontulehdus on ottaa kansallisen rokotusohjelman mukaiset PCV- ja Hib -rokotteet, jotka suojaavat pneumokokki- ja hemofilusbakteerien aiheuttamalta aivokalvontulehdukselta. Meningokokkirokotteen voi ottaa erikseen, kun esimerkiksi matkustaa kaukokohteeseen.

Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden

OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua moniin oireisiin nopeasti ilman ajanvarausta. OmaMehiläistä voit käyttää puhelimella lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen sovelluskaupasta. Voit käyttää myös tietokoneella toimivaa OmaMehiläinen-verkkoversiota.

AVAA OMAMEHILÄINEN

Asiantuntijana artikkelissa toiminut lastentautien erikoislääkäri, dos. Tero Kontiokari Mehiläisestä.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.6
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta