Lapsen ja vauvan aivokalvontulehdus eli meningiitti

Viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus paranee yleensä itsestään. Sen sijaan bakteeriperäinen aivokalvontulehdus vaatii välitöntä hoitoa.

Virusperäinen aivokalvontulehdus lapsella on yleensä lievä ja ohimenevä sairaus. Sen sijaan bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on vakava tauti, jonka oireet on hyvä tietää. Lue tästä, milloin hoitoon pitää hakeutua heti.

Aivokalvontulehdus lapsella tiiviisti

 • Viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus paranee yleensä itsestään. Sen sijaan bakteeriperäinen aivokalvontulehdus vaatii välitöntä hoitoa.
 • Hakeudu aina lääkäriin, kun lapsen yleistila on heikentynyt, niska on jäykkä, lapsella on päänsärkyä ja kuumetta ja iholla ehkä veripilkkuja.

Palvelut

Mehiläisen päivystykset ovat apunasi kiireen hetkellä.

Lue lisää päivystyksistämme

Mehiläisen lastenlääkärit ovat apunasi, jos epäilet aivokalvontulehdusta. Lääkärin arvio on aina paikallaan, kun lapsella on aivokalvontulehduksen oireita.

Varaa aika lastenlääkärille

Myös yleislääkärimme ovat apunasi tilanteen vaatiessa.

Varaa aika yleislääkärille

Lapsella aivokalvontulehdus – oireet kannattaa tuntea

Vaikka vakava aivokalvontulehdus lapsella on harvinainen, on sinun hyvä tunnistaa sen oireet. Siten osaat hakeutua lapsen kanssa hoitoon ajoissa.

Lapsella saattaa olla aivokalvontulehdus, kun huomaat näitä oireita:

 • heikko yleisvointi
 • kova päänsärky
 • jäykkä niska – lapsi ei esimerkiksi saa leukaa rintaan
 • korkea kuume
 • oksentelu ja pahoinvointi
 • punapilkullinen ihottuma
 • valonarat silmät
 • kouristelu
 • alentunut tajunnantaso

Vauvan aivokalvontulehdus – oireet ovat erilaisia

Pienen vauvan vanhempana kannattaa olla erityisen tarkkana, jos vauva sairastaa. Vauvan aivokalvontulehdus nimittäin oireilee eri tavalla kuin lapsen tai aikuisen aivokalvontulehdus.

Vauvan aivokalvontulehdukseen voivat viitata nämä oireet:

 • velttous
 • kosketusarkuus
 • huono yleisvointi
 • vauva ei ole oma itsensä
 • pullistunut aukile pienellä vauvalla
 • kuume tai alilämpö

Aivokalvontulehduksen hoito – älä aikaile

Jos epäilet lapsellasi aivokalvontulehdusta, älä jää miettimään, vaan hakeudu heti lääkärin vastaanotolle.

Varaa aika joko lastenlääkärillemme tai yleislääkärillemme ja lue lisää päivystyksistämme.

Bakteerin aiheuttama vakava aivokalvontulehdus etenee nopeasti ja voi uhata lapsen henkeä. Hoito on aloitettava mahdollisimman pian.

Sinun ei itse tarvitse arvioida, onko kyseessä bakteerin vai viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus – se on lääkärin tehtävä. Tärkeintä on, että toimitat lapsen hoitoon nopeasti.

Kun lapsella on vakavaan aivokalvontulehdukseen viittaavia oireita, otetaan lapselta usein selkäydinnestenäyte tulehduksen aiheuttajan selvittämiseksi.

Miten aivokalvontulehdusta hoidetaan?

 • Antibiootit hoitavat bakteeritulehdusta. Hoito alkaa usein sairaalan teho-osastolla, jossa aivojen painetta monitoroidaan ja antibioottia annetaan suonensisäisesti.
 • Virusantibioottia lapsi saa herpesviruksen aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen.
 • Kuume- ja kipulääkkeillä voi lievittää lapsen oireita lääkärin ohjeiden mukaan, jos lapsen aivokalvontulehdus paljastuu viruksen aiheuttamaksi. Tauti paranee yleensä itsestään.

Lapsen aivokalvontulehdus – toipuminen?

Kun lapsella on viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus, toipuminen sujuu yleensä nopeasti.

Lapset parantuvat tavallisesti hyvin myös bakteerin aiheuttamasta aivokalvontulehduksesta. Joskus lapselle voi kuitenkin jäädä esimerkiksi kuulovaurioita sairastetun bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen jälkeen.

Mistä aivokalvontulehdus tulee lapselle?

Aivokalvontulehduksen voivat aiheuttaa virukset, bakteerit ja joskus harvoin myös sienet tai alkueläimet. Aivokalvontulehduksessa aivoja peittävä kalvo tulehtuu.

Nämä asiat sinun on hyvä tietää lapsen aivokalvontulehduksen aiheuttajista:

 • Virustauti. Tyypillisin lapsen aivokalvotulehduksen syy ja tavallisesti vaaraton ja itsestään paraneva. Jotkut virukset, kuten herpesvirus, voivat kuitenkin aiheuttaa vakavan aivokalvontulehduksen.
 • Bakteeri. Harvinainen mutta sitäkin vaarallisempi. Hoito vaatii välitöntä ensiapua sairaalassa. Aiheuttajana voivat olla esimerkiksi pneumokokki, meningokokki tai punkkien välittämä borrelia. Pienille vauvoille aivokalvontulehduksen voivat aiheuttaa synnytyskanavasta saatu B-streptokokkibakteeri tai kolibakteeri sekä esimerkiksi listeria.

Miten suojaan lasta aivokalvontulehdukselta?

Bakteerin aiheuttamalta aivokalvontulehdukselta voi suojautua ottamalla lapsellesi rokotusohjelmassa tarjotut PCV- ja Hib-rokotteet. Myös meningokokkia vastaan voi ottaa rokotuksen.

Pidä kuitenkin mielessä, että vauvojen rokotussuoja on vielä heikko, eikä kaikkia aivokalvontulehdusta aiheuttavia bakteereita voi ehkäistä rokotuksella.

Jutussa asiantuntijana lastentautien erikoislääkärimme Tero Kontiokari.

Hinnasto ja maksaminen

Usein kysyttyä lapsen aivokalvontulehduksesta

Aivokalvontulehdus on bakteeri- tai virusinfektion aiheuttama aivoja peittävän kalvon tulehdus.

Bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on henkeä uhkaava tila.

Oireiden perusteella on vaikea erottaa, onko kyseessä bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus. Siksi lääkärin arvio on paikallaan aina, kun lapsella on aivokalvontulehduksen oireita.

Monet aivokalvontulehdusta aiheuttavat bakteerit viihtyvät jatkuvasti nenänielussamme, eikä niiden tarttumisesta ihmisestä toiseen tarvitse siten olla erityisen huolissaan.

Kehossamme olevat bakteerit aiheuttavat tulehduksen vain, kun puolustuskyky jostain syystä pettää ja bakteeri pääsee leviämään aivokalvoihin.

Meningokokkibakteeri saattaa aiheuttaa miniepidemioita. Silloin sairastuneen lähipiirille voidaan antaa antibioottisuoja tai rokotus.

Aivokalvontulehdusta aiheuttava borreliabakteeri voi tarttua punkista. Tee siksi punkkikautena päivittäinen punkkisyyni ulkona viihtyvälle lapselle.

Vie lapsi tai vauva viivyttelemättä lääkäriin aina, kun hänellä on aivokalvontulehdukseen viittaavia oireita.

Aivokalvontulehdukseen ei aina liity ihottumaa. Vaarallisen meningokokkibakteerin aiheuttamassa aivokalvontulehduksessa lapsen iholle ilmestyy tyypillisesti veripilkkuja eli petekioita.

Yleensä vakavaan aivokalvontulehdukseen liittyy kuume, mutta esimerkiksi pienellä vauvalla voi olla alilämpöä.

Viruksen aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa.

Herpesvirus on poikkeus, sillä sen aiheuttamaa aivokalvontulehdusta voidaan hoitaa virusantibiootilla.

Virusperäinen aivokalvontulehdus on onneksi yleensä lievä ja lapsi paranee itsestään muutamissa päivissä.

Harvinaisempi bakteeriperäinen aivokalvontulehdus on henkeä uhkaava, vakava sairaus, joka vaatii kiireellistä hoitoa.

Jos lapsella on bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus, hoito alkaa usein sairaalan teho-osastolla, jossa antibioottia annetaan suonensisäisesti ja esimerkiksi aivojen painetta voidaan monitoroida.

Pneumokokin ja hemofilusbakteerin aiheuttamia aivokalvontulehduksia voidaan onneksi ehkäistä rokotusohjelmaan kuuluvilla rokotteilla.

Myös meningokokkibakteeria vastaan on olemassa rokote. Se voi olla järkevä suoja lapsellesi, jos matkustelette paljon Afrikassa. Kaikkia meningokokkikantoja vastaan ei kuitenkaan rokotetta ole.

Suomessa meningokokkirokotukset eivät kuulu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta meningokokkibakteeria vastaan saa toki Mehiläisestä rokotteen. Jos rokotus jännittää lasta, lue tästä, miten kerrot lapselle rokotuksesta rohkaisevasti.

Sinun ei tarvitse olla erityisen huolissaan siitä, että lapsesi sairastuisi aivokalvontulehdukseen. Vakava aivokalvontulehdus on onneksi harvinainen.

Aivokalvontulehduksen mahdollisuus on kuitenkin hyvä tiedostaa, sillä pahimmillaan bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on hengenvaarallinen ja lapsi on saatava hoitoon välittömästi.

Toimipisteet

Katso lähin toimipiste

Asiantuntijat

Lastentautien erikoislääkäri
Dosentti, lastentautien erikoislääkäri
Prof, lastentautien ja lastenallerg. erik. lääk.
Lastentautien erikoislääkäri
Katso muut asiantuntijat