Lapsen näkö ja silmäsairaudet

Taittovirhe ja lapsen ns. huono näkö eli alentunut näöntarkkuus on karsastuksen ohella yleisin syy lapsen silmälääkärissä käyntiin.

Lapsen alentuneiden näöntarkkuuksien syy tulisi selvittää mahdollisimman varhain, koska näönkehitys on nopeinta heti syntymän jälkeen ja hidastuu siten, että näönkehityksen voidaan katsoa loppuvan noin 10 vuoden iässä.

Lapsen näön kehitys

Lapsen näön kehitystä seurataan neuvolassa. Noin 3 vuoden iässä pystytään määrittämään näöntarkkuus jo melko tarkasti. Normaali näöntarkkuus on 3-4 vuotiailla 0,5 ja 5 vuoden iässä 0,8 molemmissa silmissä.

Mistä lapsen huono näkö voi johtua?

Useimmiten alentuneen näöntarkkuuden taustalta lapselta löytyy korjattava taittovirhe joko toisessa tai molemmissa silmissä. Toisen silmän alentuneen näöntarkkuuden syynä on useimmiten joko taittovirheen puolieron (=vasemmassa silmässä on eri taittovoima kuin oikeassa silmässä) tai karsastuksen aiheuttama amblyopia eli ns. laiska silmä.

Silmäsairaudet ja silmän rakennepoikkeavuudet voivat joskus myös olla syynä huonoon näöntarkkuuteen.

Lapsen näön tutkiminen ja hoitaminen

Lapsen alentunut näkö kannattaa tutkia ja hoitaa. Voit varata ajan lasten silmätauteihin erikoistuneelle lääkärille. Asiantunteva lääkäri tekee tutkimusten jälkeen hoitosuunnitelman näön seuraamiseksi ja hoitamiseksi.

Esimerkiksi korjaamaton taittovirhe voi erityisesti alle kouluikäiselle lapselle aiheuttaa toisen tai molempien silmien amblyopiaa (= laiska silmä) ja usein lasikorjauksen lisäksi tarvitaan hoidon tueksi ja näöntarkkuuden parantamiseksi peittohoitoa.

Parhainta asiantuntemusta Mehiläisestä

Mehiläisessä on yksi Suomen tasokkaimmista lasten silmiin erikoistunut yksikkö. Tutustu lapsen silmäsairauksiin ja lapsen näköön erikoistuneen erikoispoliklinikan osaajiimme

Lue lisää lapsen silmäsairauksista:

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri