
Kihomadot riesana? Jos häätö ei onnistu, lääkärimme auttaa
Joskus kihomatojen häätö ei onnistu, vaan kihomadot jäävät vaivaamaan tai lapsen iho tulehtuu raapimisesta. Tällöin saatetaan tarvita lastenlääkärin apua.
Jos lapsen peppu kutisee ja peräaukon seutu punoittaa, voivat syynä olla kihomadot. Vaaraton ja tavallinen lapsiperheiden vaiva hoidetaan ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä, mutta pitkittyessään kihomatojen hoito voi kaivata lääkärin apua.
Kihomadot tiiviisti
- Kihomatojen häätö onnistuu yleensä apteekin reseptivapaalla lääkkeellä.
- Jos ongelma jatkuu tai lapsen iho on tulehtunut raapimisesta, varaa aika lastenlääkärimme vastaanotolle.
Palvelut
Mehiläisen lastentautien erikoislääkärit ovat apunasi, kun kihomadot ovat perheen riesana.
Varaa aika lastenlääkärilleMyös yleislääkärimme auttavat pieniä potilaita tilanteen vaatiessa.
Varaa aika yleislääkärilleKysyttävää kihomadoista? Digiklinikaltamme saat vastauksen nopeasti ja kätevästi.
Etävastaanotolla hoidetaan oireita ja sairauksia, jotka eivät vaadi fyysistä tutkimusta.
Siirry DigiklinikalleDigineuvolassa voit kysyä lapsen hoitoon tai vanhemmuuteen liittyen. Koulutetut kätilöt ja hoitajat ovat tukenasi 24/7, joko kertamaksulla tai kiinteään kuukausihintaan.
Tutustu DigineuvolaanKihomato – oireet tunnistat tästä
Kihomadoista ei ole haittaa terveydelle, mutta ne voivat tehdä lapsen olosta ikävän. Nämä merkit ja oireet voivat viitata lapsen kihomatotartuntaan:
- Pepun kutina etenkin iltaisin ja öisin
- Kutina myös emättimessä
- Levottomat yöt hankalan kutinan takia. Joskus myös kastelua.
- Ärtynyt ja punoittava alapää
- Vatsakipu
- 3–13 millimetrin pituiset vaaleat, sukkulamaiset kihomadot ulosteessa tai peräaukon suulla, jonne kihomatonaaraat vaeltavat öisin munimaan.
Jos oireista huolimatta et näe kihomatoja, voidaan lapselta ottaa kihomatonäyte laboratoriotutkimusta varten. Lääkärimme antaa lisäohjeita.
Kihomato tarttuu helposti päiväkodeissa ja kouluissa
Ihmisen suolistossa elävästä kihomadosta ei kannata hätääntyä, sillä se on vaaraton ja tavallinen vaiva päiväkoti- ja kouluikäisten lasten perheissä.
Perheesi voi saada tartunnan, vaikka huolehtisit lapsestasi ja kodin siivouksesta huolellisesti.
Tartunta tapahtuu kihomadon munien päätyessä suuhun. Huomaamattoman pienet kihomadon munat leviävät ihmisestä toiseen käsien, vuodevaatteiden, lelujen tai ovenkahvojen välityksellä.
Kihomatotartunnat ovat yleisiä lapsilla, mutta myös aikuinen voi saada tartunnan.
Kihomadot – lääkitys, siivous, pyykkäys ja vuodevaatteiden vaihto
Kihomadon hoito on yksinkertaista, mutta vaatii hieman vaivaa. Näin se sujuu:
- Lääke. Apteekista saat kihomatolääkkeen ilman reseptiä. Hoida koko perhe samalla kertaa – myös oireettomat perheenjäsenet. Toista kihomatolääkitys kahden viikon kuluttua uudestaan, jotta voit varmistua hoidon onnistumisesta.
- Siivous. Vaihda vuodevaatteet ja siivoa koti lääkehoitoa seuraavana päivänä – kummallakin hoitokerralla. Tavallinen siivous riittää, mutta kiinnitä erityistä huomiota vessaan ja ovenkahvoihin.
- Pyykkäys. Pese vuodevaatteet, pyyhkeet ja alusvaatteet vähintään 60 asteessa. Pese myös lapsen sängyssä majailevat unilelut tai laita ne syrjään muutaman päivän ajaksi, jotta niissä mahdollisesti olevat kihomadon munat kuolevat.
- Hygienia. Muistuta lasta pesemään kätensä aina wc-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Leikkaa lapsen kynnet, jotta kihomadon munat eivät kerry kynsien alle ja aiheuta jatkotartuntoja.
- Vesi ja perusvoide. Lapsen pepun kutinaa voit lievittää suihkuttelemalla peräaukon seutua – samalla kihomatoja huuhtoutuu viemäriin. Ihon ja limakalvojen ärsytystä voit helpottaa apteekin perusvoiteella.
- Auta katkaisemaan kierre. Kerro kihomatotartunnasta päiväkotiin ja kouluun, jotta kihomadot eivät tarttuisi yhä uudestaan lapsesta toiseen.
- Rauhoita lasta. Kihomato voi tuntua inhottavalta tai pelottavalta. Voit rauhoitella lasta kertomalla, että kyseessä on tavallinen ja vaaraton vaiva, jota ei tarvitse nolostella.
Kihomatojen häätö – lääkäristä apua, jos oireet jatkuvat
Kihomatojen häätöhoito onnistuu yleensä hyvin, ja kutina helpottaa usein jo parin päivän päästä lääkkeen ottamisesta.
Joskus voi käydä niin, ettei kihomatojen häätö onnistu ja kihomadot jäävät vaivaamaan hoidosta huolimatta.
Oireiden pitkittyessä voit kokeilla lääkehoitoa uudestaan. Jos siitäkään ei ole apua, käänny lääkärimme puoleen – saatat tarvita reseptilääkkeen kihomatojen karkottamiseksi.
Lapsilla alapää saattaa öisen raapimisen takia tulehtua. Myös silloin on parasta hakea apua lääkäristä.
Jutussa asiantuntijana lastentautien erikoislääkärimme Maria Enlund-Cerullo.
Hinnasto ja maksaminen
Usein kysyttyä kihomadoista
Kihomadot ovat vaaleita, 3–13 millimetrin mittaisia sukkulamaisia loisia, jotka muistuttavat langanpätkää.
Tartunta tapahtuu, kun kihomatojen munat päätyvät ihmisen suuhun. Yleensä se käy käsien välityksellä tai vuodevaatteiden, lelujen ja vaatteiden koskettelun kautta.
Kihomadon muna kehittyy kihomadoksi noin kuudessa viikossa. Koska tartunta tapahtuu munien välityksellä, sama aika kuluu tartunnasta oireiden esiintymiseen.
Jos lapsen peppu kutisee iltaisin tai öisin, saattaa hänellä olla kihomatotartunta. Lapsen alapään iho voi myös punoittaa. Voit nähdä kihomadot ulosteessa tai peräaukon alueella.
Suurin osa kihomatojen kantajista on oireettomia, joten tartuntaa ei välttämättä tule itse huomanneeksi. Tartunta voidaan todentaa laboratorionäytteellä.
Kihomadot ovat harvinaisia alle 2-vuotiailla lapsilla. Jos perheessäsi on kihomatoja, kannattaa kuitenkin koko perhe hoitaa samalla kertaa – myös oireettomat perheenjäsenet.
Jos lapsella on runsaasti kihomatoja, saatat nähdä niitä ulosteen joukossa.
Kihomadot hoidat helposti apteekista ilman reseptiä saatavalla lääkkeellä.
On tärkeää, että estät uusintatartunnan siivoamalla kodin ja vaihtamalla vuodevaatteet lääkehoitoa seuraavana päivänä. Pese vuodevaatteet, lapsen unilelut, pyyhkeet ja alusvaatteet vähintään 60 asteen lämpötilassa.
Ilmoita kihomatotartunnasta lapsen päiväkotiin tai kouluun, jotta mahdollinen tartuntakierre saadaan katkaistua.
Ensisijaisesti kihomadot häädetään pyrviiniä sisältävällä matolääkkeellä, jonka saat apteekista ilman reseptiä.
Joissain tapauksissa saatat tarvita lääkärin määräämän, mebendatsolia sisältävän kihomatolääkkeen.
Kun perheessäsi on kihomatoja, kannattaa koti siivota ja vuodevaatteet vaihtaa aina lääkehoitoa seuraavana päivänä.
Tavallinen kodin siivous riittää, mutta ole huolellinen wc-tilojen ja ovenkahvojen puhdistamisessa.
Pese vuodevaatteet, unilelut, pyyhkeet ja alusvaatteet vähintään 60 asteen lämpötilassa.
Kihomadon munat voivat elää tartuttavina muutamien päivien ajan.
Lapsi voi mennä päivähoitoon ja kouluun, vaikka hänellä olisi kihomatotartunta. Muista ilmoittaa kihomadoista päivähoitoon ja kouluun, jotta mahdolliset muut tartunnat voidaan havaita ja hoitaa.
Käytännössä kihomadoista on erittäin hankala päästä eroon ilman lääkehoitoa, sillä kihomadoista kärsivä tartuttaa itsensä helposti yhä uudestaan.
Hoitamaton kihomato voi aiheuttaa turhaa kärsimystä kantajalleen – se kannattaa siis aina häätää lääkkeellä. Lääkehoito on turvallinen, eikä sillä ei ole merkittäviä sivuvaikutuksia.
Lapsen pepun kutina helpottaa parissa päivässä lääkehoidon aloittamisen jälkeen. Sitä ennen voit lievittää kutinaa suihkuttelemalla lapsen alapäätä. Ärtynyttä ihoa voit hoitaa perusvoiteella.