Rockettes: Ihmissuhteet, arki ja vapaa-aika

Blogi 28.2.2018

Millaisia ajatuksia ihmissuhteet ja vapaa-ajan merkitys urheilijan hektisessä arjessa herättää? Miten me Rockettes-muodostelmaluistelijat vapaa-aikamme mieluiten vietämme?

Muodostelmaluistelussa treenimäärät ovat suuria ja luistelijoiden arkea rytmittää urheilun lisäksi meillä kaikilla omat velvollisuutemme, kuten opiskelu tai töissä käyminen. Treenien ja arjen velvollisuuksien jälkeen vapaa-aikaa ei välttämättä jää jäljelle kovinkaan paljoa. Kun yhtälöön lisätään vielä sosiaaliset suhteet, saadaan aikaiseksi aikamoinen aikatauluviidakko ja paljon ajatuksia siitä, miten kallisarvoiset lyhyet vapaahetket kannattaisi käyttää.

Vapaa-ajalla voi unohtaa urheilujutut hetkeksi

Vapaa-aika on hyvin tärkeää niin fyysisen kuin henkisenkin hyvinvoinnin kannalta. Se merkitsee meille mieltä virkistävää tekemistä ja rentoutumista.

Vaikkei jäähallista ja urheilumaailmasta kovin kauas huippu-urheilijana usein pääsekään edes vapaa-ajalla, on silti joskus hyvä unohtaa urheilujutut hetkeksi ja olla vain ”ihan tavallinen”. Voi nähdä kavereita ja tehdä kivoja juttuja perheen kanssa ilman minkäänlaisia suorituspaineita. Ajan viettäminen ystävien ja perheen kanssa onkin meille mieluisa tapa käyttää vapaa-aikaa, kuten myös esimerkiksi leffojen ja tv-sarjojen katselu tai lukeminen.

Ihmissuhteet ovat tärkeitä

Myös ihmissuhteilla on merkittävä rooli mielen hyvinvointiin vaikuttajina, mutta niihin liittyvät ajatukset vaihtelevat joukkueemme keskuudessa jo pelkästään sen takia, että olemme erilaisissa elämäntilanteissa. Toiset meistä ovat isommista perheistä, toiset pienemmistä. Osa asuu kotona, osa yksin, osa kämppiksen tai poikaystävän kanssa.

Osalla perhe asuu eri paikkakunnalla ja osa taas on Helsingistä tai pääkaupunkiseudulta kotoisin. Ikäjakaumakin on joukkueen keskuudessa tällä kaudella melko laaja, vaikkei sitä toisinaan edes tule ajatelleeksi. Joukostamme löytyy opiskelijoita niin lukiossa kuin korkeakoulussakin ja lisäksi välivuoden viettäjiä, jotka käyvät töissä.

Meille kaikille ihmissuhteet ovat joka tapauksessa tärkeitä ja voimaa antavia. Tärkeimmät ihmissuhteet monelle ovat perhe ja ystävät. Heiltä saa voimaa ja tukea, jos oma jaksaminen on kortilla. On mukava, kun on joku kuuntelemassa niin ilot kuin surutkin. Esimerkiksi huonon päivän tai harjoitusten sattuessa kohdalle on helpottavaa treenien jälkeen höpötellä ihan muita juttuja perheen kanssa. Ja toisaalta, kun treeneissä, koulussa tai töissä on tapahtunut jotain positiivista, on siitäkin kivaa päästä hehkuttamaan lähimmäisille!

Vähän vapaa-aikaa ja paljon aikatauluhaasteita

Arjen kiireiden keskellä kaveri-, ystävyys-, ja parisuhteiden ylläpito on usein haastavaa jo pelkästään ristiin menevien aikataulujen takia. Joskus arjen treenien ja velvollisuuksien hoitamisen jälkeen voi olla niin väsynyt, että tuntuu raskaalta lähteä enää mihinkään kotoa ja nähdä kavereita. Silloin saattaa myös iskeä huono omatunto, jos ei ole ehtinyt pitämään yhteyttä kaikkiin niihin läheisiin, joihin olisi halunnut.

Ihmissuhteiden ylläpito vaatii itseltä aktiivisuutta, ja tärkeiden ihmisten ollessa kyseessä se oma aktiivisuus on kaiken sen vaivan arvoista. Vapaahetken koittaessa on tilanteen mukaan mietittävä, kumpi on itselle parempi: lähteäkö esimerkiksi luistelemaan ulkojäälle ihan huvikseen kaverin kanssa vai jäädäkö vain kotiin katsomaan telkkaria sohvan nurkasta?

Urheilun ulkopuolinen elämä on tärkeää

On hienoa, että on myös urheilun ulkopuolista elämää. Se, että opiskelee tai käy töissä luistelun lisäksi, tuo hyvää vastapainoa ja turvaa urheiluun. Välillä saa väkisinkin ajatukset muualle jäähallielämästä.

Kun joskus tulee hetkiä, jolloin urheilussa on haasteita ja vastoinkäymisiä kuten loukkaantumisia, on niistäkin helpompi selvitä. Jos joutuu esimerkiksi istumaan pitkään sairaspenkillä loukkaantumisen vuoksi, voi olla jopa helpottavaa välillä tehdä kouluhommia ja saada onnistumisen tunteita niissä. On mieltä keventävää saada olla hetki ”lomalla” sairaslomasta ja samalla muistaa, ettei urheilu loppujen lopuksi ole kuin osa tätä kaikkea.

Joukkuekavereista voimaa

Sama pätee myös toisinpäin. Jos töissä tai opiskellessa kohtaa haasteita, on sitäkin ihanampaa päästä taas treeneihin ja tehdä töitä yhteisten tavoitteiden eteen ihanien joukkuekavereiden kanssa ja unohtaa muut surut ja murheet siksi aikaa!

Vertaistuen merkitystä ei voi yliarvioida eikä kukaan ymmärrä urheilun onnistumisia ja vastoinkäymisiä yhtä hyvin kuin henkilö, joka on itse kokenut saman. Joukkueen kanssa tulee vietettyä aikaa niin paljon, että jokainen oppii tuntemaan toisensa kyllin hyvin aistiakseen heidän tunnetilojaan ja ajatuksiaan.

Joukko myös antaa voimaa eikä kenenkään tarvitse tehdä töitä yksin.

Blogitekstin ovat kirjoittaneet Rockettes-muodostelmaluistelujoukkueen nuoret naiset. Blogipostaus on osa Mehiläisen ja Rockettesin yhteistyötä ja kirjoitukset käsittelevät nuorille – ja erityisesti kilpaurheilun keskuudessa esiintyviä tärkeitä aiheita.

Kuvat ovat Rockettesin omasta kuva-arkistosta.

Lue myös aiemmat Rockettes-joukkueen blogit:

Henkinen hyvinvointi ja valmentautuminen

Urheilijan ruokavalio ja ravinto

Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen Facebookissa , Twitterissä  ja LinkedInissä !