Leo-Pekka Tähti: Arki pyörii kahden lajin parissa

Blogi 1.6.2022

Kevät on kääntymässä vähitellen kohti kesää ja on aika päivittää omat kuulumiseni. Viime vuonna kausi päättyi menestykseen, kun saavutin Tokion paralympialaisista 100 metrin kelauksessa hopeaa. Vaikka kirkkain mitali jäi saavuttamatta, nälkää kuitenkin jäi tähän vuoteen.

Kuluva harjoituskausi on tuonut pieniä muutoksen tuulia omaan harjoitteluuni, sillä palasin noin puolentoista vuoden tauon jälkeen myös rakkaan kakkoslajini, eli koripallon pariin. Pelaan Espanjan korkeimmalla sarjatasolla ja sarjaamme pidetään yleisesti maailman kovatasoisimpana. Joukkueeni pelaa ja harjoittelee 70 kilometrin päässä kotipaikkakunnaltani Velez-Malagassa. Harjoituksia on kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaina. Kausi on pitkä, sillä se käynnistyi jo lokakuun puolivälissä ja jatkuu aina yli toukokuun puolivälin. Joukkueemme on varmistanut sarjassa tätä blogitekstiä kirjoittaessa kuudennen sijan, joka tulee myös olemaan lopullinen sijoitus.

Harjoitteluun ei sinällään ole tullut mitään uutta ja ihmeellistä. Päälajiani eli pyörätuolikelausta teen tietysti tosissani. Sen lisäksi pyörätuolikoripallo tukee päälajiani varsin hyvin. Koripallossa tulee käytettyä lihaksistoa laajemmin kuin pyörätuolikelauksessa. Suurin osa koripalloharjoituksista on hyvinkin hapottavia ja se tukee erittäin hyvin esimerkiksi toista päämatkaani, 400 metrin pyörätuolikelausta. Lisäksi koripalloparketeilla tulee erittäin paljon nopeita pyrähdyksiä ja paikaltaan lähtöjä, jotka puolestaan tuovat räjähtävyyttä ratakelaukseen. Harjoittelussa kaiken a ja o on kuitenkin oman kropan kuuntelu ja riittävä lepo kahden fyysisen lajin kanssa, koska elimistö joutuu välillä varsin tiukoille.

Treenipäivän aikataulu

Jotta te, tämän blogin lukijat, saatte oikeanlaisen kuvan päiväni kulusta, kerronkin siitä seuraavaksi teille. Normaali päiväni menee suunnilleen näin: Aamulla herätys on kello 8.00, jonka jälkeen syön aamupalan ja lähden päivän ensimmäisiin harjoituksiin Velez-Malagaan. Koripalloharjoitukset kestävät 2-2,5 tuntia, riippuen siitä millä päällä englantilainen valmentajamme on. Kotona olen noin kello 13.30. Sen jälkeen on aika nauttia tukeva lounas. Yleensä suosin paikallisia ”menu del dia” kokonaisuuksia, joihin kuuluu alkupala, pääruoka ja jälkiruoka/kahvi. Ruokailun jälkeen teen kotona mahdollisesti oman yritykseni töitä, otan päikkärit ja valmistaudun päivän toiseen harjoitukseen eli kelaustreeniin, joka tapahtuu 30 kilometrin päässä Malagassa. Harjoitus on ohi noin kello 18.00-18.30 ja sen jälkeen ilta meneekin muita asioita tehdessä ja akkuja ladaten seuraavaan päivään. Tätä rumbaa kestää maanantaista perjantaihin. Lauantaina meillä on pelipäivä ja joka toinen otteluistamme pelataan kotona. Pelejä kertyy runkosarjassa hieman yli 20 ja joukkueita on sarjassa kaksitoista. Pisimmät matkat ovat Vigoon ja Bilbaoon, jonne matkustamme aina bussilla. Matkaa kertyy noin 1000 kilometriä suuntaansa. Pelin jälkeen on vielä matkustaminen takaisin kotiin ja sunnuntaina onkin sitten viikon ainoa lepopäivä.

Yleisurheilupuolella treenit ovat tähän asti sujuneet melko hyvin. Kunto näyttää varsin hyvältä varsinkin 400 metriä silmällä pitäen. 100 metrin suhteen tilanne on tällä hetkellä ok. Kova harjoittelu on välillä kuitenkin näkynyt hieman hitautena pikamatkalla, mutta palautuneessa tilassa tulokset ovat myös päämatkallani olleet ajankohtaan nähden hyvällä tasolla. Kilpailukausi alkaa 26. toukokuuta Sveitsissä, jossa on tarkoitus kilpailla kahdesti viikon aikana. Kansainvälisiin kilpailuihin on jälleen tulossa kovan tason kelaajia ja on jopa mahdollista, että Tokion mitalikolmikko kohtaa satasella ensimmäistä kertaa Tokion paralympiafinaalin jälkeen.

Sveitsin jälkeen matka jatkuu nopean Suomen visiitin jälkeen Pariisin kansainvälisiin kilpailuihin. Lisäksi kotimaassa on jälleen tänäkin vuonna hyvä kattaus kilpailuja, esimerkiksi Paavo Nurmi Games Turussa.

Vaikka kilpailuja tulevan kesän kalenterista löytyykin mukavasti, valitettavasti Japanin MM-kilpailut peruuntuivat tältä vuodelta koronapandemian takia. Se tietenkin jättää suuren aukon tähän vuoteen, mutta samalla katseet kiinnittyvät jo vuoden 2023 MM-kilpailuihin, jotka järjestetään Pariisissa. Nälkää ja ennen kaikkea harjoittelumotivaatiota riittää ja uskon, että minutkin kyseisissä Pariisin MM-kilpailuissa tullaan näkemään.

- Leo-Pekka