Luottamus rakentuu ensikohtaamisesta lähtien

Blogi 18.5.2018

Kun lapsi yllättäen sairastuu, voi siitä muodostua vanhemmalle suuri haaste. Yhtäkkiä ollaankin tilanteessa, jossa vanhemmilla ei ole mahdollista jäädä kotiin, eikä kipeää lasta voi viedä päivähoitoon. Mitäs nyt?

Tässä vaiheessa minä astun lastenhoitajana kuvaan. Kokonaiskuvan tilanteesta saa usein vasta paikan päällä. Kun ennestään vieras hoitaja saapuu yllättäen kotiin, ovat ensimmäiset hetket tärkeitä. Silloin voitetaan sekä huolestuneen vanhemman että hämmentyneen lapsen luottamus. Minun tehtäväni on varmistaa, että kaikilla on yhteinen käsitys siitä, että tästä kyllä selvitään. Siksi itsevarma aloitus on usein avainroolissa päivän sujuvuuden kannalta, eikä hankalassakaan tilanteessa voi jäädä ihmettelemään.

Toisinaan saman päivän aikana voin kohdata kaksi hyvinkin erilaista lasta. Siksi tarvitsen työssäni rohkeutta heittäytyä tilanteeseen kuin tilanteeseen – ja se tekeekin työstäni erityisen mahtavaa. Kokemus ja ammattitaito tuovat varmuutta, mutta myös asenne ratkaisee. Näissä hommissa on pakko pystyä luopumaan totutuista kaavoista ja suhtautua jokaiseen keikkaan kuin uuteen seikkailuun. Kuka tietää minne se tällä kertaa vie – piilosille, yhteisiin musiikkihetkiin tai mielikuvitusretkelle merirosvojen maailmaan!

Jokaisessa tapauksessa on otettava huomioon myös lapsen mahdolliset eritystarpeet. Joskus lorutellaan ja opetellaan sanoja taaperon kanssa – toisessa hetkessä samoja asioita voidaan opetella vuosia vanhemman erityislapsen kanssa. On myös luettava tilannetta aina lapsen mukaan, sillä siinä missä toinen kapuaa suoraan syliin, voi toinen vierastaa kosketusta ja kaivata aluksi omaa tilaa. Joskus lapsen kanssa yhteinen sävel löytyy saman tien, ja se on usein myös helpotuksen hetki vanhemmalle. Toisinaan se vie kuitenkin enemmän aikaa, mutta siitäkään ei pidä hämmentyä. Kun sitten pääsemme samalle aaltopituudelle, tuntuu se erityisen mukavalta onnistumiselta.

Haasteita tulee vastaan, mutta niihin on suhtauduttava tilanteen mukaan. Joskus selvitään huumorilla, toisinaan taas ottamalla kiukkuinen lapsi syliin ja olemalla läsnä. Se luo lapselle tunteen siitä, että aikuinen on turvallinen ja luotettava. Näin myös lapsen vanhemmalle muodostuu luottamus siitä, että haasteistakin selvitään. Kun lapset ovat ammattilaisen käsissä, voivat vanhemmat keskittyä huolehtimisen sijaan arjesta selviämiseen yllättävänkin tilanteen osuessa eteen. Me tuomme helpotusta perheiden elämään, mutta olemme myös mukana rakentamassa hoidettaville hyvää ja turvattua lapsuutta.

Blogin kirjoittaja hoitaja Karoliina Rosenberg.

Lue lisää:

Minun vastaanotollani ei kenenkään tarvitse pelätä

Lääkärikäynnillä lapsi on tähti

Hyvä lääkäri kuuntelee ja kuulee

Lapsi saa monipuolisesta urheilusta lahjaksi liikunnallisen elämäntavan

Borrelioosi pitää hoitaa, mutta punkkeja ei kannata pelätä

Nuorikin voi rasittua liikaa - perheen pelisäännöistä apua

Lasten Mehiläinen

Milloin lapsen kanssa lääkäriin?