
Milloin lapsen kanssa lääkäriin?
Lapsen terveydestä on tärkeää pitää huolta myös vallitsevan koronatilanteen aikana. Kokosimme Lasten Mehiläisessä tietopaketin turvalliseen asiointiin liittyen.
Lasten Mehiläisen ohjeet turvalliseen asiointiin
Asiointi hengitystieinfektioklinikoillamme
- Olemme perustaneet Mehiläisen lääkärikeskuksiin erillisiä hengitystieinfektioiden hoitoon keskittyneitä klinikoita.
- Hengitystieinfektioklinikoilla asioiminen on turvallista ja sujuvaa – toimintamalli on ollut käytössä koronapandemian alusta asti.
- Klinikoillamme kiinnitetään erityistä huomiota potilaiden ja ammattilaisten suojaamiseen.
- Hengitystieinfektioklinikoita toimii useilla eri paikkakunnilla ja klinikoilla työskentelee myös lastenlääkäreitä.
Lue lisää:
Lista hengitystieinfektioiden hoitoon keskittyvistä klinikoistamme
Milloin hengitystieinfektioklinikalle?
- Hengitystieinfektioklinikoille ohjataan, mikäli potilaalla on hengitystieinfektion oireita.
- Lievien hengitystieinfektion oireiden kuten nuhan, yskän, kurkkukivun, lihassäryn tai kuumeen erottaminen muista oireista, kuten esimerkiksi allergioista, ei aina ole helppoa.
- Asiakaspalvelun asiantuntijat auttavat sopivan asiantuntijan löytymisessä.
- Muistathan, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden, mistä ja milloin tahansa.
Soita asiakaspalveluun (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)
Lue lisää:
OmaMehiläinen-palvelu ja alle 12-vuotiaan liittäminen perheprofiiliin
Kun tulet lääkäriin tai toimenpiteeseen lapsen tai nuoren kanssa:
- Varaa aika haluamallesi asiantuntijalle. Voit tutustua lastenlääkäreihin etukäteen lääkäreiden sivuilta.
- Varaa oma aika jokaiselle lapselle, jotta lääkärillä on riittävä aika tutkimuksiin ja hoitoon. Ajat kannattaa varata peräjälkeen. Useamman perheenjäsenen käynti samalla kertaa säästää poliklinikkamaksuissa.
- Varmista ajanvarauksen yhteydessä, että omat huoltajatietosi ovat ajan tasalla.
- Muista ottaa mukaan lapsen Kela-kortti ja tiedot hänen lääkityksistään ja allergioistaan. Pienille lapsille voi ottaa mukaan myös neuvolakortin.
Lääkäristä kertominen lapselle
Jos olet tulossa lääkäriin lapsen kanssa, suosittelemme, että keskustelet lapsen kanssa lääkärikäynnistä etukäteen. Halutessasi voit lukea neuvoja, miten kertoa tulostanne lääkäriin, rokotukseen, röntgeniin tai laboratoriokokeisiin.
Vanhemman ja tukihenkilön mukana olo
Suosittelemme, että lapsella ja alaikäisellä nuorella on aina vanhempi tai muu tukihenkilö mukana käynnillä, koska vanhemman tai tukihenkilön on hyvä tietää mahdollisesta jatkohoidosta ja toimia nuoren tukena. Nuori voi kuitenkin itse asioida vastaanotolla, laboratoriossa ja toimenpiteissä niin, että olet tarvittaessa tavoitettavissa.
Milloin on syytä mennä lääkäriin lapsen kanssa?
Miten kauan kuumetta voi seurata kotona? Milloin pitää lähteä lapsen kanssa lääkäriin? Näitä kysymyksiä vanhemmat pohtivat, kun lapsi sairastaa. Kokosimme vastauksia yleisimpiin lapsen sairaustilanteisiin.
Mehiläisessä lapsia auttavat lastenlääkäriemme ohella myös yleislääkärit sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärimme. Mikäli lapsen terveydentila mietityttää, voit aina tulla keskustelemaan siitä lääkärin kanssa.
Muistathan, että meillä voit myös asioida kätevästi Digiklinikalla, mistä ja milloin tahansa.
Yleisimmän syyt lääkärin vastaanotolle hakeutumiseen ovat lapsen kuume, korvakipu, koliikki, vatsavaivat ja iho-oireet. Tyypillisiä vaivoja ovat myös allergiaepäilyt, rokot, molluskat, ihovaivat ja erilaiset tapaturmat kuten aivotärähdys, ruhjeet, haavat ja venähdykset.
Lue lisää:
Lääkäriin lapsen kanssa
Kuume ei sinällään ole vaarallista, mutta se on aina oire jostakin. Kuumeista lasta on hyvä tarkkailla ja huolehtia, että hän juo riittävästi vettä (ei mehua tai virvoitusjuomia). Jos lapsella on kuumeen lisäksi jotakin muuta poikkeavaa esim. ihossa tai hän kouristelee, on syytä lähteä lääkäriin. On hyvä kuitenkin muistaa, että lapsilla kuume saattaa nousta hyvinkin nopeasti ja korkealle ollen silti vielä ihan normaalia. Kuumetta voi ”hoitaa” kotona jonkin aikaa. Hyviä lievityskeinoja ovat lepo, seuranta, kevyt vaatetus ja huoneen tuuletus. Tilanteen kehittymistä pitää kuitenkin seurata ja toimia sen mukaan.
Lue lisää:
Lapsen kuume
Jos korkea kuume kestää useamman päivän, olisi hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle tilanteen tarkistamiseksi. Samoin jos lapsen tai vauvan flunssan oireet siirtyvät keuhkoihin (hakkaava/vinkuva yskä), korviin tai jos limaisuus lisääntyy ja muuttuu paksuksi. Myös jos flunssan oireet tuntuvat vain jatkuvan eikä ole merkkejä, että flunssa olisi helpottamassa, on syytä käydä lääkärillä. Lääkäriin on hyvä hakeutua myös, jos vauvan imeminen tai lapsen syöminen on hankalaa/vaikeaa.
Kaikkia muutoksia voi ja pitää seurailla, mutta jos huomaat lapsessa jotain äkillistä poikkeavuutta, kuten hengitysvaikeuksia tai tajunnantason muutoksia, ota välittömästi yhteys lääkäriin. Jotkut muutokset voivat selittyä lapsen kasvuun liittyvillä seikoilla, mutta jos kehityksessä mennään taaksepäin, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisimman pian. Niin kauan kuin lapsi jaksaa olla kiinnostunut ympäröivästä maailmasta, ei välttämättä ole kyse mistään vakavammasta.
- Vauva on itkuisempi
- Vauvan iho on kuuma
- Vauva on levoton
- Ihonväri muuttuu punakaksi
- Vauva on veltto, haluton tai kosketusarka
- Vauvalla on hengitysvaikeuksia
- Vauvalla on ruokahaluttomuutta
- Vauva ei ole enää kiinnostunut ympäröivästä maailmasta.
- Vauvan ns. kipuitku on voimakkaampaa eikä hän rauhoitu ja ota kontaktia samalla tavalla kuin muuten.
Jos lapsi valittaa tai kertoo päänsärystä on aina hyvä kartoittaa tilannetta tarkemmin. Onko lapsi mahdollisesti kaatunut tai muuten lyönyt päänsä? Särky voi johtua esim. tapaturmasta, silmistä tai korvista. Tapaturmissa on hyvä ottaa aina yhteyttä lääkäriin. Lääkäriin on hyvä olla herkästi yhteydessä, jos päänsärkyyn liittyy pahoinvointia, näköhäiriöitä tai sekavuutta.
Lue lisää:
Lasten ja nuorten päänsärky
Ripuli tai oksentelu voi olla seurausta virustartunnasta, ruoka-aineallergiasta, ruokavalion muutoksesta tai esimerkiksi lääkityksestä. Mm. antibioottikuuri aiheuttaa usein löysää vatsaa.
Lue lisää:
Lasten vatsatauti
Lapsen tarkkailu on kaiken A ja O. Joskus ruokahaluttomuus voi enteillä tulevasta sairaudesta, mutta joskus lapsi on saattanut syödä/saada kaverilta jotain herkkua mitä on syöty salaa ja jonka takia ruoka ei maistu. Tärkeää on siis seurata tilannetta ja pitää huolta lapsen nesteytyksestä juomalla vettä. Jos tilanne ei mene ohi seuraavaan päivään mennessä, on syytä tarkistaa/kysyä lapselta onko kipuja ja varmistaa, että onko pissa ja kakka normaalia. Jos lapsi kuitenkin muuttuu kivuliaan oloiseksi jo samana päivänä, on syytä ottaa lääkäriin yhteyttä. Lapselle on hyvä pienestä pitäen opettaa säännölliset ruokailuajat, jolloin lapsen turhat napostelut jäävät pois.
Lue lisää:
Lapsiperheen erityisruokavalio - tiedä ainakin tämä
Vaippaikäisillä on vaikea sanoa, onko virtsaamisentarve lisääntynyt, mutta vanhemmilla lapsilla se voi olla yksi oire.
Yleisimmät oireet ovat kuitenkin:
- kuume
- ruokahaluttomuus
- ja vatsan arkuus.
Joskus myös virtsaaminen kirvelee jolloin lapsi on haluton käymään vessassa ja itku voi tulla pissalle menosta. Pissa ei välttämättä haise tai ole epänormaalin väristä. Jos virtsa on tummaa ja normaalia voimakkaamman hajuista, voi olla kyse vain siitä, että lapsi on kuiva eli juonut liian vähän.
Lue lisää:
Lasten virtsatietulehdus
Riippuu, missä ihottuma on, onko sitä laajalti ja kutiaako ihottuma. Jos ihottuma ei kutia voi kokeilla perusvoiteita, ilmakylpyjä ja seurata tilannetta muutaman päivän ajan ja katsoa, miten se "kehittyy".
Jos ihottuma kutiaa ja/tai iho rikkoutunut ihottuma-alueelta eli iho erittää kudosnestettä tai verestää on syytä hakeutua mahdollisimman pian lääkäriin. Lääkäriin on myös hakeuduttava jos lapsella on menossa jokin lääkekuuri ja hänelle tulee ihottumaa/ihon punoitusta ja/tai kutinaa.
Lue lisää:
Lasten iho-ongelmat
Syitä infektiokiertoon voivat olla:
- Heikentynyt vastustuskyky esim. antibioottihoitojen takia
- Ylisiisteys tai - hygienia
- Ruoka-, pesuaine- tai eläinallergia
- Ahtaat korvakäytävät tai lapsen anatomiasta johtuvat syyt
Lue lisää:
Lapsen infektiot
Kuumeinen lapsi: kevyt vaatetus, nesteytys juomalla vettä (ei mehuja tai limpparia), korkeassa kuumeessa esim. Paracetamol jos lapsella ei ole lääkeaineyliherkkyyksiä.
Korvakipuinen lapsi: puudutetipat (saa ilman reseptiä apteekista, tippoja ei saa laittaa rikkoutuneelle tärykalvolle), pidä lasta puoli-istuvassa asennossa.
Rokko: lapsen iästä riippuen, mutta apteekista saa ilman reseptiä mm. antihistamiinia joka auttaa kutinaan, erilaiset voiteet mm. kortisoni ja linimentit. On kuitenkin huomioitava lääkeaineyliherkkyydet, lapsen ikä ja ihon kunto (iho ei saa olla rikkoutunut).
Vatsaoireisiin/koliikkiin: apteekista ilman reseptiä saatavat probiootit ja vatsaystävällinen ruoka esim. puurot/vellit eli ruoat, jotka ovat helposti sulavia ja maultaan neutraaleja.
Iho-oireet: rasvaus, ilmava ja pehmeä vaatetus ja ilmakylvyt.
Videolla lastentautien erikoislääkäri, dos., Tero Kontiokari kertoo milloin kannattaa hakeutua lapsen kanssa lääkäriin.
- Hyvä ja monipuolinen ruokavalio
- Hyvä normaali käsienpesu (ei läträämistä käsien desinfektioaineilla, matkoilla ja epidemia- aikoihin perusteltua)
- Ulkoilu ja liikunta
- Ei turhaa ylisuojelua lialta
- Probiootit
- Lapsen ihon hyvinvointi eli ei liikaa kylvetyksiä ja muistaa hyvän rasvauksen