Olettamisen sietämätön keveys
18.5.2018
Muistan lukeneeni tarinan tytöstä, jolla oli kaksi omenaa. Äiti tuli hänen luokseen ja pyysi saada toisen omenan. Tyttö puraisi ensin nopeasti yhtä omenaa ja sitten toista. Äidin hymy hyytyi, mutta hän yritti olla näyttämättä pettymystään. Sitten tyttö antoi toisen omenan äidilleen ja sanoi: "Tässä äiti, tämä on näistä kahdesta makeampi".
Oletko joskus olettanut ja paisutellut jotain asiaa mielessäsi niin paljon, että se on lopulta saanut sinut vihaiseksi, jännittyneeksi tai muutenkin pahalle mielelle? Tilanteen rauettua olet todennut, ettei se ihan niin iso juttu ollutkaan. Monesti ennakkoluulot ja oletukset ovatkin tällä tavoin negatiivissävytteisiä ja tekevät meistä varautuneita, mutta onneksi niillä on toisenlainenkin puolensa: Positiiviset odotukset saavat meidät toimimaan saavuttaaksemme haluamamme asiat ja päämäärät.
Oikeastaan kaikki mitä elämässämme teemme on lähtöisin positiivisesta olettamuksesta. Ilman ennakko-oletuksia emme pääsisi edes sängystä ylös aamuisin. Pyrimme esimerkiksi opiskelemaan vaikka lääkäriksi, koska oletamme, että näin voimme auttaa ihmisiä, ansaitsemme hyvän elannon ja saamme tehdä jotain, mikä kiinnostaa. Oletus, että hyödymme jollain tavalla siitä mitä lähdemme tekemään, oli se sitten mukavaa tai vähemmän mukavaa tekemistä, auttaa meitä toimimaan.
Jaksaakseen eteenpäin tarvitaan olettamus onnistumisesta. Kun olettaa asioita, tulee välillä myös pettymyksiä. Tämä on noidankehä, jonka kanssa on opittava elämään, ja usein suuret saavutukset vaativat riskinottoa. Omassa työssäni Felicitas Mehiläisen klinikalla näen, kuinka lapsettomuushoitojen läpikäyminen voi olla uuvuttavaa. Usein ihmettelen, miten uskomattoman sinnikkäästi ja vahvasti asiakkaat jaksavat kulkea polkua eteenpäin, osa jopa vuosia. Jokaisella asiakkaalla on omanlaisensa oletukset siitä, mitä klinikan ovesta sisään astumisesta seuraa. Lapsettomuushoitoihin lähteminen on todella rohkeaa: aina on olemassa riski, etteivät hoidot johdakaan toivottuun tulokseen, ettei klinikalle saavuttaessa vallinnut mielikuva toteudukaan.
Jokainen Felicitas Mehiläisen työntekijä tukee ja auttaa asiakkaita jaksamaan eteenpäin omalla tavallaan ja asiakkaan matkassa mukana. Kaikki asiakkaat eivät ole valmiita jakamaan ajatuksiaan syvällisemmin, ja silloin pienetkin hetket puhelimessa, kirjoittaen tai kasvotusten ovat arvokkaita. Olisi hienoa, jos yhä useammat varaisivat aikaa ja tulisivat keskustelemaan voimistaan, elämästään tai vaikka vain arjessa jaksamisestaan hyvin matalallakin kynnyksellä.
Opiskelen työni ohessa psykoterapeutiksi, ja kohtaan asiakkaita ratkaisukeskeisen suuntauksen mukaisesti. Terapeuttina yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on unohtaa olettaminen ja keskittyä siihen, mitä asiakas kertoo. Asiakas ja positiivinen yhteistyösuhde ovat ratkaisukeskeisen terapian tärkeimmät elementit, sillä asiakkaalla on vastaukset kysymyksiin, joita esittämällä löydetään voimavaroja, resursseja, tietoja ja taitoja rakentamaan muutosta elämään luovasti ja myönteisesti. Jos asiakas haluaa puhua ongelmistaan tai toiveistaan, terapian päämääränä on löytää muutostoive, polku eteenpäin kohti sitä, minkä asiakas kokee oikeana suuntana, ”hyvänä elämänä”.
Minulle asiakkaan kanssa keskusteleminen on kuin lahjapaketin avaamista. Jokaisesta asiakkaasta löytyy jotain niin huikeaa, että voi vain ihmetellä. Jokaisesta löytyy jotain yllättävää, mitä ei olisi hänestä koskaan osannut odottaa. Ihmiset ovat vahvempia, taitavampia ja sitkeämpiä kuin he usein osaavat ajatellakaan, ja näistä puolista vain tarvitsee välillä muistuttaa.
Maalaillaan siis jatkossakin oma mieli täyteen kauniita unelmia, joiden perässä kulkea!
Kirjoittanut: Jenni Paju
Felicitas Mehiläinen tarjoaa lapsettomuustutkimuksia ja hedelmöityshoitoja Helsingissä, Lappeenrannassa, Oulussa ja Turussa.
Lue myös:
Mielekäs ja arvokas työ ja maailman parhaat työkaverit
Päätös lähteä sukusolujen luovuttajaksi tuntui itsestään selvältä