Lasta ei saa ohittaa vastaanotolla – kuten ei vanhempaakaan

Marko Juutilainen pitää vastaanottoa Hämeenlinnan Mehiläisessä

Blogi 18.5.2018

Omien lasteni kautta minulle on syventynyt ajatus siitä, että lapsi pitää kohdata yksilönä. Kolmen lapsen isänä minulle on tärkeää, että lapselle kerrotaan, mitä lääkärissä tapahtuu. Lääkäri ei saa ohittaa lasta puhumalla lapsen pään yli vanhemmalle, eikä lapselle saa missään nimessä valehdella. Vaikka lapsi itkisi, hänelle kannattaa puhua ja kertoa, mitä tapahtuu – se rauhoittaa lasta.

Mehiläisellä hoidan erityisesti alle kouluikäisiä kurkku- ja korvavaivaisia lapsia, joilla on ongelmia nielurisojen kanssa tai toistuvia korvatulehduksia. Tutkimukset ja toimenpiteet eivät ole lapselle kovin mukavia, joten yleensä näytän esimerkin avulla, mitä seuraavaksi tapahtuu. Paras palaute on kontrollikäynnille hymyissä suin tuleva lapsi, joka on aiemmin pelännyt lääkäriä.

Lapsen lisäksi myös mukana oleva vanhempi pitää huomioida. Vastaanotollani kuuntelen kiireettä perheen huolet, enkä hyppää äkkiä eteenpäin. Vanhemmat yleensä tuntevat lapsensa parhaiten, joten heidän arviolleen pitää antaa aikaa.

Vanhempien huomioiminen on erityisen tärkeää toimenpiteissä, joissa vanhemmat eivät ole läsnä, kuten nukutuksessa tehtävien nielu- ja kitarisaleikkausten aikana. Olen itsekin jännittänyt oman lapseni leikkausta odotusaulassa ja kaivannut tietoa siitä, miten leikkaus etenee ja missä vaiheessa se on ohi. Leikkauksia suorittavana lääkärinä pidän tärkeänä, että ehdin heti leikkauksen päätyttyä käymään tilanteen läpi vanhempien kanssa. Se vie minulta vain pienen hetken, mutta sillä on vanhemmille suuri merkitys.

Kurkku- ja korvavaivaisten lasten lisäksi kohtaan paljon pieniä vauvoja, joilla on kireä kielijänne, mikä tekee imetyksestä vaikeaa ja usein äidille kivuliasta. Nämä vauvat eivät saa hyvää imuotetta, vaan imevät tehottomasti ja voivat väsähtää rinnalle.

Arvioin aina vauvan kielijänteen, ja jos oireet selvästi näyttävät olevan kireän kielijänteen aiheuttamia, tehdään paikallispuudutuksessa pieni leikkaus kielijänteen kireyden vähentämiseksi. Vaikka toimenpide ei aina tuo autuutta, se helpottaa imetystä valtaosalla. Jos imetys saadaan toimenpiteen avulla jatkumaan, se on lapsen ja äidin vuorovaikutuksenkin kannalta hyvä ratkaisu.

Jo pienet lapset voivat aistia vanhemman jännityksen hyvin herkästi. Sen vuoksi on tärkeää, että vanhemmat kokevat lääkärikäynnin turvalliseksi ja kiireettömäksi – vanhempien hyvinvointi lisää myös lapsen hyvinvointia.

Lempimuumihahmoni?

Eniten sympatiaa herättävät muumimamma ja muumipappa. Ja jos niistä jompikumpi pitää valita, niin muumimamma. Miksi? Muumimammalla on avoin ja hyväksyvä asenne kaikkia kohtaan, hänen seurassaan on siis hyvä olla. Muumimamma luo lämmintä ja turvallista ilmapiiriä ympärilleen.

Blogitekstin kirjoittaja Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilainen työskentelee Mehiläisellä Hämeenlinnassa.

Lue lisää:

Taikatemppuja karhunpennuille

Lastenlääkärinä ja tutkijana tärkeiden kysymysten äärellä

Vaikka oireet eivät ole vakavia vanhemman huoli on silti todellinen

Minun vastaanotollani ei kenenkään tarvitse pelätä

Lääkärikäynnillä lapsi on tähti

Hyvä lääkäri kuuntelee ja kuulee

Lapsi saa monipuolisesta urheilusta lahjaksi liikunnallisen elämäntavan

Borrelioosi pitää hoitaa, mutta punkkeja ei kannata pelätä

Nuorikin voi rasittua liikaa - perheen pelisäännöistä apua

Luottamus rakentuu ensikohtaamisesta lähtien

Muumit ja Mehiläinen yhteistyöhön