Energisoivia hyvinvointitekoja pukinkonttiin

Blogi 4.12.2017

Jouluyö, juhlayö…vai onko sittenkään? Onko joulu tullut tohinalla tupaan ja yrittääkö jouluyönä toipua lopen uupunut tunnelmanrakentaja, jonka stressitasot huitelevat pilvissä ja hermosto käy kierroksilla? Nauttiiko sellainen henkilö läheisistään ja rakentamastaan joulun tunnelmasta? Todennäköisesti ei.

Voisitko pyhittää vuoden pimeimmän ajan juhlan palautumiselle, hölläämiselle ja oman itsesi kuuntelemiselle? Kaamosaika haastaa meitä jaksamisen suhteen ja useimmat meistä eivät voi vaipua rauhoittavaan talvihorrokseen, vaan työtahti monilla aloilla jopa kiihtyy entisestään vuoden loppua kohti.

Täytyykö maailma tehdä valmiiksi ennen vuodenvaihdetta? Mitä voit jättää tekemättä tai siirtää seuraavaan vuoteen? Entä mihin voit vaikuttaa työssäsi ja teetkö tällaisia valintoja?

Rauhoitu tärkeiden asioiden äärelle

Ihminen tarvitsee palautumista joka päivä ja erityisesti kuormittavina päivinä palautumisen merkitys korostuu. Jos viikot ennen joulunaikaa ovat täpötäynnä työtä ja valmisteluja, lupaa viimeistään joululahjaksi itsellesi lepoa sekä sopivasti mieluista, itse itsellesi valittua tekemistä ja rauhoittumista sinulle tärkeiden asioiden äärelle. Tiedätkö, mikä on sinulle tärkeää ja merkityksellistä elämässä?

Pysähdy hetkeksi miettimään tätä ja kirjaa asioita ylös. Elämän mielekkyys syntyy teoista, jotka vievät meitä kohti itsellemme tärkeitä asioita. Merkityksettömyys puolestaan syntyy automaatioista, joiden avulla usein pyrimme välttämään hankaliksi koettuja tunteita ja ajatuksia: pitäisi, on pakko, täytyy, kuuluu, näin on aina ennenkin…

Tällöin voi syntyä kokemus, ettet elä omaa elämääsi vaan suoritat omia sekä muiden asettamia vaatimuksia. Voisiko vähempikin itsensä rääkkääminen ja arvostelu riittää tai voitko lopettaa sen kokonaan?

Hyvinvointikalenterista energiaa loppuvuoteen

Kokeile rakentaa itsellesi hyvinvointijoulukalenteri, jonka avulla laskeudut tänä vuonna jouluusi pikkuhiljaa palautuen. Merkitse kalenteriin joka päivälle jokin tärkeä teko, joka usein vauhdikkaassa maailmassa helposti unohtuu. Voit soittaa esimerkiksi ystävälle tai tehdä sen vierailun, jota on jo keväästä lähtien yritetty järjestää.

Kokeile vaikkapa näitä yksinkertaisia tekoja: hyvä elokuvailta, lukuhetki mieluisan kirjan parissa, venyttelytuokio, lenkki raikkaassa ilmassa, hetken rauhallinen tuleen tuijottelu tai ihan vain hetki itselle siten, että hyväksyt itsesi juuri sellaisena kuin olet.

Voisivatko nämä hyvinvointiteot jatkua tulevana vuonnakin, ilman erillisiä uudenvuodenlupauksia? Jouluyö, juhlayö! Täytetty nyt on työ.

Anu Siika-aho

Vinkit kirjoitti työterveypsykologi Anu Siika-aho  Mehiläisen Työelämäpalveluista.

Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen Twitterissä , Facebookissa  ja LinkedInissä !