Lue tämä, jos olet tottumaton etätyön tekijä
18.5.2018
Työelämä
Vastaanotollani kävi kerran asiakas, joka sanoi: “Nää on niin ihania nää etäpäivät, kun voi hoitaa omia asioitaan. Seuraavaksi oon menossa kampaajalle.” Olin sen verran hämmästynyt tästä lausumasta, että taisin vain hymyillä.
Koska etätyöt tehdään usein kotiympäristössä, on suuri riski, että työ ja vapaa-aika sekoittuvat, joten ajankäyttö pitää suunnitella ja osata tehdä rajauksia.
Nyt olemme poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa kaikki, joiden työ siihen taipuu ja joilla on kotona mahdollisuudet sitä tehdä, tekevät etätyötä. Tämä erikoistilanne saattaa kestää pitkäänkin, joten kannattaa kiinnittää huomio siihen, miten etätyötä tehdään.
Jos etätyö on sinulle uutta – tai vaikka olisi tuttuakin – suosittelen kiinnittämään huomiota ainakin näihin seuraaviin asioihin etätöitä tehdessä.
1. Päivän rakenne
Mene nukkumaan ja herää säännöllisesti, kuten muinakin työpäivinä. Tai no, ehkä voit nukkua puoli tuntia pidempään, kun aikaa ei mene työmatkaan, mutta älä siltikään venytä iltoja, vaan pidä totuttu, säännöllinen päivärytmi.
Aloita ja lopeta työt totuttuun aikaan, ja kun teet työtä, niin keskity siihen. Aamusta iltaan pöydällä avoinna oleva läppäri, jota silloin tällöin näpytellään, ei edistä töitä eikä ainakaan palautumista.
On myös tärkeää erottaa toisistaan nämä kolme asiaa: sairausloma, loma ja etätyö. Sairausloman tarkoituksena on kuntoutus, ja sisältö ja toiminta riippuu sairauden tai vamman laadusta. Lomalla saa tehdä ihan mitä vaan, ja etätöissä tehdään töitä.
2. Tauotus
Suunnittele selkeät tauot päivääsi. Jos olet kahvikissa tai teeaddikti, keitä aamulla termarillinen valmiiksi aamupäivää varten. Pidä ruokatauko säännölliseen aikaan ja päätä syödä silloin, äläkä hyppää koko ajan jääkaapilla, vaikka se kovasti houkuttaisikin. Älä myöskään pidä työpisteen lähettyvillä karkkia tai muita herkkuja, jotka houkuttavat jatkuvaan naposteluun.
Ruokatauko on syömistä eikä kokkailua varten. Toki esimerkiksi munakkaan tekeminen ei kestä juuri kauempaa kuin voileivän teko, mutta varsinainen ruuan laittaminen ei kuulu työaikaan. Jos kuitenkin koet ruuanlaiton palauttavaksi toiminnaksi, niin voihan se sopivalla tavalla katkaista työpäivää. Huolehdi kuitenkin siitä, että työpäivä voi jatkua sitten pitempään.
Entä voiko työpäivän aikana pestä pyykkiä tai astioita? Voi, mutta tämän täytyy tapahtua suunnitelluilla tauoilla. Ei siis niin, että ryntää ripustamaan pyykin, kun kuulee pesun olevan valmis, vaan ripustaa sen seuraavalla, suunnitellulla tauolla.
3. Työergonomia
Aika harvalla meistä on sähköpöytä kotona, mutta jos sinulla on sellainen, niin käytä sitä! Näe hieman vaivaa löytääksesi mahdollisimman ergonominen paikka ja asento tehdä työtä. Erittäin tärkeää on tarkistaa asentonsa aika ajoin – paraskaan ympäristö ja työvälineet eivät auta, jos emme käytä niitä ja kehoamme oikein. Muista vaihtaa asentoa useamman kerran työpäivän aikana; välillä seisten ja välillä istuen. Joskus luovuus voi nousta myös sohvan nurkassa hetken läppärin kanssa istuen.
Etätyöskentelyssä on se hyvä puoli, että kotona voit helpommin tehdä taukojumppaa kuin työpaikalla, sillä ketään ei häiritse venyttelysi tai kyykkyhyppysi. On todella suositeltavaa pitää minitaukoja tunnin välein, huolehtia hyvästä verenkierrosta, vireystilan ylläpitämisestä ja kehon huomioimisesta.
Happihyppely tai kevyt ulkoilu tauolla on todella suositeltavaa, mutta varsinainen liikuntasuoritus onkin sitten jo vapaa-aikaa.
4. Työn rytmitys
Työn rytmitystä määrittävät sekä työn luonne että jokaisen oma optimaalinen vireystila. Useimmat ovat parhaimmillaan aamupäivällä, joten siihen kannattaisi sijoittaa tehtävät, jotka vaativat eniten keskittymistä ja luovuutta. Sijoita siis iltapäivään tehtäviä, jotka ovat enemmän reagointityyppisiä tai yksinkertaisempia.
Etätöissä useimmilla on tilanne, jossa samassa asunnossa majailee muitakin, jolloin meidän täytyy sopeuttaa työskentelyämme heidän mukaansa. Toisaalta myös heidän täytyy ottaa huomioon meidän työskentelymme. Tällöin vaativimmat tehtävät kannattaa sijoittaa ajankohtaan, jolloin kotona on rauhallisinta. Ehdottoman tärkeää on, että jokaisen kotona määritellään nyt ihan uudet poikkeussäännöt, jossa pohditaan koko perheen uudet tavat työskennellä, opiskella, leikkiä, tehdä kotitöitä ja olla yhdessä.
5. Keskeytykset
Keskeytykset kotona tuhoavat työtäsi ihan yhtä paljon kuin työpaikallakin, joten minimoi ne. Varaa uutisten ja sähköpostien seuraamiseen oma hetkensä, äläkä missään nimessä koko ajan vilkuile somea. Sen seurauksena työsi ei ainoastaan keskeydy, vaan ajatukset todella lähtevät muualle. Luultavasti huolestumisesi uutisia seuratessa kasvaa, mistä seuraa stressitason nousu eikä se ole varmasti hyvä työsi eikä terveytesi kannalta. Luonnollisestikin meidän täytyy olla tietoisia siitä, mitä on menossa, mutta tilannepäivitystä ei tarvitse tehdä jatkuvasti.
6. Palautuminen
Hyvä työpäivä sisältää palauttavia taukoja. Taukoliikunnan lisäksi on erittäin suositeltavaa pitää myös pieniä rauhoittavia taukoja, joissa keskitytään hermoston rauhoittamiseen. Syvähengitys ja keskittyminen omiin aisteihin ja kehon tuntemuksiin on kaikkein helpoin ja vaikuttavin tapa pitää minitauko esim. kahden työtehtävän välissä. Erilaisia tietoisen läsnäolon, rentoutumisen ja meditaation harjoituksia on valtavasti, ja suosittelen lämpimästi niiden käyttöä.
Kun työpäivä päättyy, laita työhuoneen ovi kiinni – jos sinulla sellainen on – tai ainakin pane läppäri ja työpaperit pois näkyviltä. Kaiva ne esiin taas seuraavana päivänä. Tee kotiin myös tilaa ja aikaa vapaa-ajalle!
Tämä ajanjakso houkuttaa keräämään kierroksia ja maalailemaan uhkakuvia, mutta vastusta sitä! Nyt on tärkeintä pitää rutiineista kiinni, tehdä kaikki ne asiat normaalisti, mitä edelleen voi ja muiden asioiden suhteen olla luova ja tehdä työnsä mahdollisimman hyvin.
Blogitekstin on kirjoittanut Mehiläisen työterveyspsykologi Maaret von Wright.