Kaisla Lahdensuo: Yhteistyötä poikkeuksellisessa tilanteessa

Blogi 18.5.2018

Koronavirusepidemia on tuonut meidät poikkeukselliseen tilanteeseen terveytemme turvaamisessa. Me Mehiläisessä otamme tilanteen vakavasti ja olemme varautuneet tartuntojen leviämisen estämiseen sekä potilaiden hyvään hoitoon usein eri toimenpitein pitkin talvea. Noudatamme ja seuraamme omien varautumistoimiemme lisäksi tarkasti myös viranomaisten ohjeita.

Pienilläkin toimilla on suuri merkitys

Tartuntojen estäminen lähtee liikkeelle pienistä teoista. Älä lähde kipeänä liikenteeseen, vaan sairasta lievät hengitystieoireet kotona. Ole terveydenhuollon asiantuntijoihin etänä yhteydessä vain, jos oireesi tuntuvat hankalilta, olet sote-ammattilainen tai kuulut riskiryhmään. Muista tehostettu käsi- ja yskimishygienia. Mikäli tupakoit, kannattaa tavasta luopua viimeistään nyt.

Mikäli tulet vastaanotolle, kaikissa yksiköissämme on saatavilla hygieniaa turvaamaan käsidesiä sekä paperinenäliinoja. Lisäksi olemme poistaneet hygieniasyistä lasten lelut ja aikakauslehdet odotustiloistamme sekä luopuneet käteismaksuista lääkärikeskuksissamme.

Digipalveluilla turvallista etäapua

Olemme iloisia pystyessämme tarjoamaan asiakkaillemme epidemiatilanteessakin turvallisen etäyhteyden Mehiläisen Digiklinikan kautta koronavirusepäilyjen neuvontaan. Digiklinikkamme käyntimäärät ovatkin kasvaneet räjähdysmäisesti viimeisten päivien aikana. Paiskimme hartiavoimin töitä ja olemme lisänneet merkittävästi Digiklinikan resursseja sekä kehittäneet automaatiota, mutta tästä huolimatta vastausajoissa on nyt viivettä. Kehitämme valmiuttamme jatkuvasti ja pyydämme asiakkailtamme kärsivällisyyttä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Hoidamme Mehiläisessä tällä hetkellä kiireellisiä ja kiireettömiä muita sairauksia normaaliin tapaan lääkärikeskuksissamme. Tulevien päivien ja viikkojen aikana meillä on tarvittaessa valmius hoitaa myös kiireettömiä ajanvarauksia enenevässä määrin Digiklinikan kautta.

Yhdessä ammattilaisten kanssa

Asiakkaidemme ja henkilöstömme turvallisuus on meille ensisijaista jokaisessa tilanteessa. Yhdessä Mehiläisen ammattilaisten kanssa olemmekin tehneet lukuisia toimenpiteitä tartuntojen leviämisen estämiseksi: töitä tehdään vain täysin terveenä, sisäiset kokoukset on peruttu, ulkomaanmatkat on kielletty ja mahdollisuuksien mukaan suosimme etätyötä. Kaikki nämä toimet tähtäävät siihen, että takaamme turvallisen toimintaympäristön heille, jotka työskentelevät ja asioivat palveluidemme piirissä. Olemme lisäksi ryhtyneet yhdessä THL:n kanssa ottamaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden koronanäytteitä tarjoten siten näytteenottoresurssimme yhteiseen ponnisteluun epidemian taltuttamiseksi.

Erityishuomio ikääntyneisiin

Ikääntyneet asiakkaamme sekä asukkaamme palvelukodeissamme tarvitsevat erityisen huomion koronavirustartuntojen levitessä. Turvallisuus palvelukodeissamme on etusijalla ja olemmekin kieltäneet kaikki vierailut yksiköissämme. Kannustamme omaisia olemaan asukkaisiin aktiivisesti yhteydessä puhelimitse. Turvaamme vanhustenhoidon resurssit joka tilanteessa tulevien viikkojen aikana.

Julkisen terveydenhuollon tukena

Roolimme Mehiläisessä on koronavirusepidemiassa ensisijaisesti neuvoa ja hoitaa perustasolla hengitystieinfektioisia potilaita, sekä muita perustason kiireellistä ja kiireetöntä hoitoa tarvitsevia ihmisiä. Seuraamme tilannetta tarkasti ja varaudumme tilanteen niin edellyttäessä myös uusien potilasryhmien hoitoon, jotta voimme osaltamme auttaa luomaan vaikean koronaviruksen saaville potilaille riittävästi hoitopaikkoja julkisissa sairaaloissa. Tältä osin teemme aktiivista yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Haluan jo tässä vaiheessa kiittää asiakkaitamme sekä Mehiläisen ammattilaisia ammattitaitoisesta suhtautumisesta poikkeukselliseen tilanteeseen. Teemme parhaamme, että saatte muuttuvassa ympäristössä nopeasti päivittyvät ohjeet eri tilanteisiin. Kannamme Mehiläisessä vastuuta suomalaisten terveydestä nyt ja tulevaisuudessa.

Blogitekstin on kirjoittanut Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo.