Alppinisti Eemeli Pirinen polvileikkauksen jälkeen - Tehokuntoutusta mielelle ja polvelle

Blogi 18.5.2018

Leikkauksesta on nyt kulunut yli neljä viikkoa, ja tähän asti toipuminen on ollut nopeaa. Edellisellä viikolla olin viisi päivää tehokuntouksessa Lapin liikuntaklinikalla, Rovaniemellä, josta sain hyvät eväät jatkaa kuntoutusta kotona. Jatkan fysioterapeutin ohjauksessa Urheilu Mehiläisessä Helsingissä.

Ensimmäiset viikot ovat sisältäneet lähinnä turvotuksen hoitoa, liikkuvuuden palauttamista ja etureiden aktivointia. Nyt on jo kiva huomata kuinka normaalit arkiaskareet, kuten sängystä nouseminen ja istumaan käyminen alkavat sujumaan ilman suurempia ponnisteluja. Suurin yksittäinen kehitysaskel tapahtui sen jälkeen, kun etureisi ”heräsi” parin viikon hiljaiselon jälkeen koomasta ja alkoi mahdollistaa normaalin liikkumisen.

Rovaniemellä päivät venyivät enimmillään yhdeksän tunnin mittaisiksi. Aamut alkoivat aina lymfaterapialla, jossa hoidettiin yön aikana kertynyttä turvotusta. Sen jälkeen oli hyvä aloittaa fysioterapian harjoitteet. Lounastauon jälkeen ohjelmassa olivat fysiikkaharjoitus enimmäkseen ylä- ja keskivartalolle, mutta vähän myös jo terveelle jaloille muutamia voimaliikkeitä. Sen päälle vesijuoksuja, vesijumppaa, tasapainoharjotteita ja päivän päätteeksi taas turvotuksen hoitoa. Viikon aikana tajusin että 90 prosenttia kehosta toimii edelleen normaalisti ja että turha varominen kannattaa jättää pois ja keskittyä täysillä niihin asioihin, joita voi tehdä polvesta huolimatta.

Viikko oli raskas varsinkin fyysisesti, mutta toisaalta henkisesti alakulo ja synkkyys alkoi jopa helpottamaan, kun oppi huomaamaan, kuinka paljon pystyn itse jo harjoittelemaan. Erityisen motivoivaa kuntoutus on ollut niinä päivinä, kun toipumisen näkee omin silmin ja saa tunteen siitä, että jokaisella harjoitus- ja hoitokerralla on oikeasti merkitystä. Monesti pitkästä kuntoutusprosessista kuulee vain sen, kuinka raskasta ja tylsää on lähteä vesijuoksemaan, kun samaan aikaan joukkuekaverit valmistautuvat MM-kisoihin. Toki itsellänikin niitä hetkiä tulee ja paljon ajatuksia on virrannut viimeisen parin kuukauden aikana. MM-kisoja tv:stä katsellessa mieli alkaa helposti vaeltamaan starttipaikalle, mutta toisaalta uskomattoman hyvältä tuntui tänään sekin, kun huomasi pystyvänsä polkemaan kuntopyörä taas viisi minuuttia eilistä pidempään. Vaikeita hetkiä tulee päivittäin, mutta olen kuitenkin huomannut, että niihin ajatuksiin on turha jäädä kiinni ja mieluummin pyrinkin vain nauttimaan näistä pienistä päivittäisistä kehitysaskeleista ja siitä, että on aikaa vihdoinkin tehdä niitä asioita, jotka normaalisti kauden aikana jäävät tekemättä.

-Eemeli

Lue myös:

Alppihiihtäjä Eemeli Pirinen: Loukkaantumisvaara on radalla aina läsnä