Matkailijan uudenvuodenlupaus: otan influenssarokotuksen

Blogi 18.5.2018

Tätä oli odotettu. Matkaa Kiinan vuoristokyliin oli suunniteltu jo yli puoli vuotta. Ensinnäkin koko syksy oli painettu hommia, jotta kaikki työt tulee tehdyksi ja matkarahat saadaan kasaan. Toiseksi taloudellisia satsauksia oli tehty: viisumit anottu, lennot maksettu, hotellit buukattu, kuljetuksia järjestelty, paikallisoppaita vaellukselle varattu ja autokuski hommattu. Valtava määrä suuria ja pieniä asioita järkkäilty, jotta unelmien matka onnistuisi. Silti puolisoni arveli juuri ennen matkaa, että jotain tärkeää on unohtunut.

Olemme Zhangjiajien kansallispuiston upeissa maisemissa kivipilarimetsässä, kun puolisoni alkaa valitella väsymystä. Hän jää autoon nukkumaan, kun minä jatkan patikointia oppaan kanssa. Kun pääsemme takaisin hotellille hänelle nousee kuume todella nopeasti. Tajuan heti, että nyt ei ole kyse perusflunssasta. Soitan oppaan paikalle. Näillä syrjäseuduilla ei Kiinassa ole yksityislääkäreitä, joten seuraava osoite on paikallinen kyläsairaala. Onneksi on opas, sillä sairaalassa kukaan ei puhu sanaakaan englantia. Puoliso pääsee heti tiputukseen ja saa kolme pussillista lääkettä suoraan suoneen. Emme vieläkään tiedä tarkkaan mitä pusseissa oli. Diagnoosi on vain yksinkertaisesti ”infection”. Onneksi kuume alkaa heti laskea. Samaan aikaan minulla alkaa yhtäkkiä kuume nousta.

Seuraavana päivänä on uudenvuodenaatto ja me matkaamme Guangzhoun suurkaupunkiin. Pääsen heti englanninkieliseen yksityissairaalaan ja selviää, että minulla on influenssa. Silloin muistamme, mitä olimme matkaan lähtiessä unohtaneet: influenssarokotteet! On se muuten kumma, miten sitä muistaakin huolehtia kymmenistä eri käytännön asioista, mutta unohtaa sen tärkeimmän – omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisen. Melkein naurattaisi, jos ei olisi niin surkea olo. Juhlistan uutta vuotta influenssalääkityksellä ja teen elämäni ensimmäisen uudenvuodenlupauksen: ensi vuonna otan influenssarokotteen.

Vinkit matkailijan influenssarokotteeseen

  1. Tarkista milloin matkakohteessasi jyllää influenssakausi. OmaMehiläisestä voit kartoittaa tulevan matkakohteesi rokote- ja lääkitystarpeet matkailuterveyteen perehtyneen hoitajan kanssa.
  2. Ota influenssarokote vähintään kaksi viikkoa ennen matkaa. Rokotteen suoja kehittyy kahdessa viikossa rokotteen ottamisen jälkeen.
  3. Varmista, että saat tarvittaessa apua myös matkan aikana. OmaMehiläisen Digiklinikan kautta reissaajat ympäri maailmaa saavat mihin vuorokauden aikaan tahansa yhteyden lääkäriin tai sairaanhoitajaan. Todella kätevää!

Blogitekstin on kirjoittanut freelancer copywriter Anne Kuusela, joka on saanut tartunnan keskivaikeaan kaukokaipuuseen.